TRUMP – BREXIT JE DOBAR, EU SE RASPADA, A NATO JE ZASTARIO!

0

TRUMP NAHVALIO BREXIT I POPLJUVAO EUROPSKU UNIJU. ”EU je zapravo Njemačka, a Angela Merkel je napravila jednu katastrofalnu pogrešku primivši u zemlju toliko nelegalnih doseljenika.”

”Ako pogledate Europsku uniju, vidjet ćete da je to zapravo Njemačka – instrument za Njemačku, a NATO je u postojećem obliku zastario.”, istaknuo je u zajedničkom intervjuu za njemačke i britanske medije novoizabrani američki predsjednik Donald Trump.

Kao svoj glavni cilj novoizabrani američki predsjednik naveo je pravednije trgovinske sporazume za SAD i snažnije granice. Najavio je ujedno da će naglasak njegova kabineta biti na pametnoj, ne toliko na slobodnoj trgovini.

SAD mora riješiti svoj trgovinski deficit s ostalim zemljama, a posebno s Kinom, dodao je Trump u velikom vanjskopolitičkom intervjuu za njemački visokotiražni dnevnik Bild i za britanski The Times a prenosi BBC.

Britanija je “jako pametna što je odlučila izaći” iz EU, zaključio je. “Zemlje žele vlastiti identitet, a to vrijedi i za Veliku Britaniju”, istaknuo je Trump. Prognozirao je da će i neke druge zemlje slijediti britanski primjer.

“Mislim da ljudi žele… svoj identitet i ako mene pitate… mislim da će i druge zemlje izaći (iz Unije)”, izjavio je.

 

Komentirajući stanje na Bliskom istoku, kazao je da je odluka o invaziji na Irak iz 2003. godine bila možda najgora odluka u povijesti Sjedinjenih Država. Napomenuo je također da je u Siriji trebalo formirati sigurne zone koje bi financirali američki saveznici u regiji Perzijskog zaljeva.

U osvrtu na pitanja međunarodne sigurnosti, novoizabrani američki predsjednik podsjetio je kako je “već davno kazao da NATO ima problema”.

“Prvi je taj da je NATO zastario jer je osmišljen prije puno godina. Drugi je problem što zemlje ne plaćaju (članarinu) koliko bi trebale.”