PIVANA – mjesto na kojem nećete ostati gladni i žedni

0

Prošli tjedan sam u Zagrebu upoznao Laiu Marsal i Oscara Crespa. Rade za Business focus. Putuju po svijetu, a u Hrvatskoj trenutačno imaju intervjue s hrvatskim poduzetnicima i političarima. Njihova reportaža će biti objavljena u The Guardian-u. Bili su oduševljeni kako naša zemlja raste, kako je puna potencijala i kako svi žele investirati u nju. Naivni su k’o stranka umirovljenika. Nisam im imao srca reći da DJED MRAZ ne postoji. 

Skompali smo se pa sam ih izveo van u Primitivo gdje im je Magistar Đorđević svirao harmoniku na uho, a usput su uz koju čašicu vina mogli čuti kakvo je pravo stanje u zemlji. Bili su oduševljeni kad sam im prevodio pjesme Mile Hrnića na Engleski: ”Run white horses, run…” Pitali su me znam li još neko cool mjesto u gradu. Odveo sam ih u Mojo bar gdje sam ih upoznao s Marinom Levajem, jednim od suvlasnika tog najpopularnijeg kafića. Marin je počeo okretati runde kao da su mu u goste došli Mladen Grdović i Alen Vitasović. Svi smo postali malo veseliji.

Plata Pivana Laia i Oscar Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Plata Pivana
Laia i Oscar
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Rekao mi je pred kraj večeri da ih obavezno moram pozvati na ručak u Pivanu. Naime, Marin je tamo voditelj, a osim domaće pive, Pivana je poznata i po tradicionalnoj domaćoj klopi.

Hrvatska je katolibanska zemlja, a pravi katolici petkom poste. Iako možda tako izgledam, ja nisam pravi katolik. Pozvao sam ovaj petak Leiu i Oscara na pravi mesni ručak u Pivanu, a pridružila nam se i tamnoputa Soraya koja je baš u tom trenutku morala hitno nešto obaviti (bar je tako rekla suradnicima u nizozemskom veleposlanstvu, gdje radi). 

Dočekao nas je ljubazni Marin. Naručili smo Pivski tanjur: kobasice, čvarci, špek, švargl, lučice, namaz od sira, pašteta od svinjske jetre i pašteta od čvaraka.

Povrće je za hipstere, a mi smo sve samo ne hipsteri. Objašnjavao sam stranim gostima kako u Hrvatskoj možeš reći roditeljima da si gay ili da ti je cura Srpkinja, al’ ako im kažeš da si vegetarijanac, preko toga ne mogu priječi. To je ozbiljna bolest.

Možda sam malo lagao za prve dvije stvari, al’ moram predstaviti zemlju u dobrom svjetlu. Samo mi treba da počnu pisati kako smo homofobi i rasisti. Hrvati nisu rasisti. Mi mrzimo sve ljude podjednako i ne diskriminiramo nikoga. Šalu na stranu, ne mrzimo nikog, bar ne ljudi s kojima se ja družim.

Ubili smo se u plati nakon koje sam prisutnima demonstrirao znanje Španjolskog jezika. Naime, Laia je iz Barcelone, a Oscar iz San Josea u Costa Ricai.

Na tečnom Španjolskom sam rekao: ”Jo soy Jose. De los padres mi companieros son gitanos!” U prijevodu bi to značilo: ”Zovem se Josip. Roditelji mog prijatelja su cigani!” Jebiga, to je jedino što znam od Španjolskog zahvaljujući učiteljici Sandri i učitelju Nevenu.

Soraya je bila impresionirana. U jednom trenutku me pogledala svojim tamnoputim očima i rekla: ”Znaš da iza svakog uspješnog muškarca stoji jedna uspješna žena?” Odgovorih: ”Znam, ali bijela žena.” Ovo nije rasizam, ponavljam, ovo nije rasizam.

Ubrzo je na stol stigla nova plata na kojoj je povrće bilo zabranjena stavka. Svinjska rebrica, kobasice, koljenica, pileća krilca, restani i pečeni krumpir s tri različita umaka. Mesna rapsodija. ”Bože hvala ti što nisam Musliman!” Bacili smo se na platu k’0 svečenik na milostinju. Objasnio sam uzvanicima da piletina u Hrvatskoj nije meso. Tretira se kao povrće,

PIvana - mesna plata Foto: Josip Novosel, Flash.hr
PIvana – mesna plata
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Marinov Boston terijer je imao izraz lica kao da je tek sad saznao da dr. Franjo Tuđman više nije među nama. 

Pivana - Boton terijer Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Pivana – boston terijer
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Poslije sam saznao da nije on, nego ona, točnije ZOE. Dok Marin nije gledao, bacio sam joj dva komadića švargla. To je dobro za dlaku. Bit će sjajnija. 

Iako smo se doslovce prejeli i čak zapakirali klopu za doma, imali smo još snage naručiti i desert. Torta od višanja, čokoladna torta i štrudle od jabuka. 

Pivana Laia i Oscar Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Pivana
Laia i Oscar
Foto: Josip Novosel, Flash.hr
PIvana kolači Foto: Laia, Flash.hr
Pivana kolači
Foto: Laia, Flash.hr

Moji internacionalni gosti su bili oduševljeni hranom u Pivani i definitivno se vraćaju opet navečer kada uz dobru klopu i pivu mogu uživati i u live svirci koja se svake srijede, petka i subote održava u Pivani. (Nema narodnjaka:)) Oscar nam se pohvalio kako će slijedeći tjedan u Zagreb stići njegova sestra. Marin i ja smo se pogledali kao da smo osvojili Euro jackpot. Objasnili smo Oscaru kako je običaj sestru upoznati s prijateljima čim sleti na aerodrom dr. Franje Tuđmana. Malo nas je čudno gledao, ali tko je on da mijenja narodne običaje.

Sve u svemu, ako je Pivana bila dobra za Španjolku, Kostaričanina, Nizozemku sa šrilančanskim korjenima i mene domoljuba, onda će sigurno biti dobra i vama.

Za kraj jedna obiteljska fotka.

Mafija iz Pivane Laia Escobar, Baby face Oscar, Joca Amsterdam, Soraya Katran i Marin Lefty Foto: Flash.hr
Mafija iz Pivane
Laia Escobar, Baby face Oscar, Joca Amsterdam, Soraya Katran i Marin Lefty
Foto: Flash.hr

PIVANA

adresa: Ilica 222, Zagreb

tel: 01 3775 377

https://www.facebook.com/Pivana-625129094264231/

 

PS: Možete u Pivani naručiti i povrće, ako to najavite unaprijed, ali zašto pobogu? Ako ste biljojed, ostanite doma. Biljojedi ili mesojedi, smijete lajkati našu facebook stranicu: https://www.facebook.com/Flash.hr.newsportal/

 

Autor: Josip Novosel aka Gastro Snob, samozatajni skupljač pivskih boca, rekreativni bacač uroka, prijatelj imućnih, prije svega čovjek, a tek onda tajkun i snob.