Kako sam zvao Gospu i proslavio rođendan blagajnice Željke

0

Gospa je jučer zakazala. Možda su joj isključili TV jer nije platila pretplatu pa nije mogla gledati tekmu (Hanžeković bi i Majku Božju ovršio), možda je zaboravila da je utakmica, možda je zaspala, možda su se Norvežani molili više od nas, a možda ju jednostavno boli kurac za rukomet? Tko će to sad znati. U svakom slučaju, uzalud ste prebirali po krunici i lizali oltare. Hrvatska nije u finalu. Pokušao sam dobiti Mariju na telefon, ali se nije javljala. Vjerojatno nema moj broj? Poslao sam joj sms: ”Hitno mi se javi! Josip je.” Zvao sam Vicku da se požalim kako ne mogu doći do Marije, a ona mi je rekla da je rasprodala sva ukazanja u 2017. Ima užasno puno posla i jedva da se stigne s njom čuti, a kamoli s ostalima.

U svakom slučaju, čak i da je Hrvatska pobijedila Norvešku, ne bi se o tome previše pričalo jer je na današnji dan rođena blagajnica Željka. Cijela Domagojeva je bila blokirana za promet. Uzvanici iz svih krajeva svijeta dolazili su u Loniu, odati počast Željki. Neću reći da slavi 39. rođendan, jer nije pristojno govoriti o godinama jedne blagajnice.

Ja sam naravno bio jedan od sretnika koji su bili pozvani na proslavu. Bilo je tu kobasica, sireva, kojekakvih suhomesnatih proizvoda iz domaće radinosti, ali što je najbitnije i kolača zbog kojih sam došao. Željka je napravila kremšnite.

Rođendan blagajnice Željke
Rođendan blagajnice Željke

Žicala me da joj poklonim neki parfem i da je netko drugi u pitanju možda i bi, ali ne i njoj. Mislim da blagajnice moraju mirišati po Domestosu. Ne možeš mi kucati parizer na registar kasi, a da iz tebe isparava Chanel 5. Prisjednu mi sendvič i žuja istog trena. Nisam joj donio parfem, ali sam joj donio poklon od Danijele Dvornik – Reebawish magnet za frižider. Zamolila je da joj to poklonim jer zna da je Željka jedan od najačih influencera u blagajničkim krugovima. Željka me inače stalno tlači da joj sa putovanja donosim magnete za frižidere, a ja uvijek zaboravim. Sad konačno ima magnet. Ja sam joj odlučio pokloniti karte za Stand up u Studiju smijeha, kako bi s mužem mogla konačno izaći malo van. I blagajnicama je potreban smijeh.

Blagajnica Željka i njezina Reebawish ribica Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Blagajnica Željka i njezina Reebawish ribica
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Kobasice su bile odlične, nisu bili loši ni ostali suhomesnati proizvodi, ali kad sam probao kremšnitu, skoro sam se onesvjestio. Rekoh: ”Željka!!! Jesi to stavila puding od vanilije u kremšnite? Željka: ”Jesam. Kako znaš?” 

”Kako neću znat’? Pa ipak sam ja Gastro Snob. Samo sirotinja stavlja puding od vanilije u kremšnite da uštedi na jajima. Tako mama od Magistra Đorđevića svom sinu stalno radi ŠMORN – kajgana sa jajima u koju se stavlja brašno kako bi se dobilo na volumenu i uštedjelo na jajima.”

Ovaj kolač je bio neka vrsta ŠMORN-a. Htio sam istog trena demonstrativno napustiti proslavu, ali ostalo je još par kobasica koje sam morao slistiti. Na kraju sam ipak pristojnosti radi uzeo dvije kremšnite za doma da se slavljenica ne uvrijedi.

Ps: Ova kolumna je isto rođendanski poklon za Željku, a za sve vas katolibane koje smeta sprdanje sa Gospom jedna obavijest: Jedna od Božjih zapovijedi je ”Nemaj drugih bogova uz mene”, a pošto Marija nije Bog, onda je klanjanje istoj svetogrđe. Čak i da je Bog, jedna od zapovijedi je ”Ne izusti moje ime uzalud”. Bog ima sigurno pametnijeg posla, nego da se bavi rukometom. Ako se obje momčadi mole Bogu za pobjedu, kako Bog odluči kojoj će dati vjetar u leđa? Možda gleda koliko je tko dao lokalnom svečeniku u škrabicu, pa tko da više, njegova se molitva bolje čuje? Ako već godinama gubimo polufinala na isti način, onda je problem u treneru i stručnom stožeru. Jednostavno nisu dorasli svome poslu. Nema to nikakve veze s molitvom Bogu i Gospi. 

Ako stvarno želite biti domoljubi, onda prestanite gledati rukomet, dokle god rukometaši imaju logo od HEP-a na dresu. Zašto državna firma monopolist s našim novcima sponzorira reprezentaciju i ostale klubove? HEP-u reklama ne treba, a mi ne bi trebali plaćati veće račune za struju jer se oni razbacuju našim novcem. Nek ih sponzoriraju privatne firme, a ne porezni obveznici. 

 

Autor: Josip Novosel aka Gastro Snob, veliki vjernik i domoljub, profesionalni preprodavač crkvenih škrabica i misnog vina, jedina osoba iz Čučerja kojoj se ukazala Gospa i to dva puta, prijatelj imućnih, prije svega čovjek, a tek onda tajkun i snob.