VELIKA POBJEDA UDRUGE FRANAK. VRHOVNI SUD BI MOGAO CHF KREDITE PROGLASITI NIŠTAVNIMA!

0

Ustavni sud je odbio žalbe banaka. Banke su kamate mijenjale protuzakonito na štetu klijenata, a sada će Vrhovni sud odlučiti i dal’ je valutna klauzula u CHF kreditima bila protuzakonita, a u tom slučaju su svi CHF krediti ništavni. Dužnici bi banci samo trebali isplatiti glavnicu, a ako su ju preplatili, banke bi im trebale vratiti razliku.

Kreditni dužnici već sada mogu tužiti banke za iznose preplaćenh kamata ili moliti Boga da se to riješi zakonskim putem u Saboru što je manje vjerojatno, ali opet moguće.

Prenosimo priopćenje Udruge Franak:

Drage članice i članovi Udruge Franak, ovo je još jedna povijesna pobjeda svih vas !!!

U postupku koji je prethodio ustavnosudskom, Potrošač je na temelju Zakona o zaštiti potrošača podnio tužbu nadležnom trgovačkom sudu protiv osam najvećih banaka radi zaštite kolektivnih interesa potrošača, zbog ugovaranja nepoštenih ugovornih odredaba ugovora o potrošačkim kreditima o valutnoj klauzuli (vezanost glavnice uz švicarski franak) i o promjenjivoj kamatnoj stopi. Prvostupanjski sud usvojio je tužbeni zahtjev Potrošača. Drugostupanjski i Vrhovni sud odbili su tužbeni zahtjev u dijelu koji se odnosi na ništetnost ugovorne odredbe kojom je glavnica vezana uz švicarski franak, te u cijelosti u odnosu na 8. tuženu banku Sberbank d.d.

Ustavni sud djelomično je usvojio ustavnu tužbu Potrošača te je ukinuo odluku Vrhovnog suda u dijelu koji se odnosi na valutnu klauzulu (tzv. švicarski franak) za sve banke i na 8. tuženu banku Sberbank d.d. u dijelu koji se odnosi na promjenjivu kamatnu stopu.

U preostalom dijelu ustavna tužba podnositelja Potrošača odbijena je.

Ustavne tužbe sedam podnositelja banaka odbijene su.

https://sljeme.usud.hr/usud/praksaw.nsf/NovostiO/C12570D30061CE54C125808E0037B96C?OpenDocument