Banke su lagale da će zbog konverzije CHF kredita imati gubitke

0

Iako su banke najavljivale da će poslovati s gubitkom zbog konverzije CHF kredita u Euro kredite, situacija je ipak puno drukčija.

Banke u Hrvatskoj (Namjerno ne pišemo Hrvatske, jer one to već odavno nisu) su do kraja rujna iskazale bruto dobit iz poslovanja u ukupnom iznosu od 4,96 milijardi kuna, pri čemu je 20 banaka poslovalo pozitivno, a samo njih 7 je iskazalo bruto gubitak.

HNB-ovi privremeni nerevidirani podaci na dan 30. rujna ove godine pokazuju da je najveću bruto dobit, iznad 1,4 milijarde kuna iskazala Zagrebačka banka, koja je u istom razdoblju lani imala gubitak veći od 828 milijuna kuna.

 Slijedi ju u stopu s  više od 1,25 milijardi kuna bruto dobiti Privredna banka Zagreb (PBZ), koja je lani također iskazala gubitak iz poslovanja od gotovo 238 milijuna kuna. Treća je Erste&Steiermaerkische banka, koja je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila bruto dobit iz poslovanja od 782,56 milijuna kuna, nakon 904 milijuna kuna gubitka na kraju istog razdoblja prošle godine.

Četvrta je Raiffeisenbank Austria (RBA) koja je na kraju rujna ove godine iskazala dobit od 611,9 milijuna kuna, a isto razdoblje lani završila je s gubitkom od gotovo 324 milijuna kuna.

Hypo Alpe-Adria-Bank je prikazala najveći gubitak na kraju rujna prošle godine, više od 2 milijarde kuna, a danas kad se ta banka zove Addiko banka, u prvih je devet mjeseci ove godine iskazala dobit iz poslovanja od 266,4 milijuna kuna.

Jedina banka koja je, unatoč rezervacijama za troškove konverzije ‘švicarcima’, i lani poslovala s dobiti bila je Societe Generale – Splitska banka, no ta je dobit bila trostuko niža od ovogodišnje. Ta je banka ove godine na kraju rujna iskazala dobit u iznosu od 390,2 milijuna kuna, naspram 110,7 milijuna kuna iz prvih devet mjeseci 2015. godine.

Na kraju kad se sve zbroji, na dobitku su jedino banke, a na gubitku su uvijek klijenti. Tužba Udruge Franak je još jedina nada da se bankarskom kriminalu pod pokroviteljstvom države i HNB-a, može stati na kraj..