Kako je MOST uništio Metković. Nezaposlenost 25%, a uhljeba sve više!

0

MOST se pojavio iznenada kao treća opcija na prošlim izborima, a glavna mantra su im bile reforme (što u prijevodu znači privatizacija, ali ljepše zvuči) i činjenica da su napravili ekonomski boom u Metkoviću i sad to žele napraviti na razini cijele Hrvatske.

Nitko nije baš provjeravao brojke, ali one ne idu u korist Boži Petrovu i ekipi iz Mosta, Naime, u Metkoviću živi 16.788 stanovnika, od tog je na zavodu za zapošljavanje evidentirano 1.560 nezaposlenih osoba. Ako tomu dodamo oko 400 osoba koje su izgubile pravo na evidenciju zavoda, te otprilike isto toliko osoba koje su napustile Metković u potrazi za boljim životom u drugim sredinama diljem Lijepe naše i Europe, dolazimo do zastrašujućeg podatka od oko 2.500 osoba koje nemaju ili nisu imale posao u ovom gradu.

Službena stopa nezaposlenih od preko 25 posto, približava Metković po stopi nezaposlenosti Grčkoj. Ne kaže se uzalud. Što južnje, to tužnije.

Novostvorena vrijednost kod obrtnika, građana i poduzeća s prebivalištem i registracijom na području grada Metkovića godišnje ne prelazi 80 milijuna kuna, a što čini niti 500 kuna mjesečno po stanovniku Metkovića. Božo bi nudio riješenja na razini Hrvatske, a ne može naći riješenja za svoj mali Metković. 

Rashodi za zaposlenike koji dobivaju plaću iz proračuna su bili u 2013. godini nešto preko 10.221.048 kn, a u 2016. su predviđeni rashodi čak 11.968.520. kn. Umjesto da smanje izdavanja za uhljebe i podignu privatni sektor na noge, Božo i ekipa su povećali rashode za uhljebe za skoro 2 milijona kuna. To je jedan od provjerenih recepata kako se kupuju glasovi na izborima.

Nije ni čudo što Mostu u Dalmaciji pada podrška, a raste nezavisnoj listi Stipe Petrine i koaliciji Nema prodaje. Za razliku od Bože, Stipe je napravio ekonomsko čudo u Primoštenu i glasači su to prepoznali.

 

Autor: J.N.