PETROV SE OSRAMOTIO. PREDLAŽE MJERE KOJE VEĆ ODAVNO POSTOJE!

0

Iako su mediji prikazivali Božu Petrova i MOST kao treći put, oni svakim svojim istupom pokazuju da ne samo da nisu treći put, već su i puno gori od svih stranaka koje smo do sada imali.

Vidjeli smo već na prošlim izborima da se njihove reforme svode na prodaju i privatizaciju zdravstva i nacionalne imovine, a nedavni nastup Bože Petrova kod Mislava Bage je pokazao da uopće nemaju program, nego pod reformatorkse mjere, guraju nešto što se već odavno primjenjuje u Hrvatskoj.

Most se u svom programu zalaže za liberalizaciju radnog zakonodavstva: fleksibilnije radno vrijeme, pojednostavljene procedure prijave i odjave radnika, omogućavanje sezonskih i dnevnih prijava putem weba, preraspodjela odrađenih sati, omogućavanje rada u više tvrtki.

Na opasku Mislava Bage da te mjere izazivaju zabrinutost da je Most za liberalizaciju otpuštanja, Božo Petrov je odgovorio: “Ja to mogu postaviti na sljedeći način: imaju li danas pravo poduzetnici zaposliti osobu na četiri sata radnog vremena? Imaju li mogućnost dati ljudima posao na tjedan, dva ili tri dana. Imaju li mogućnost, isto tako, poduzetnici zaposliti na takav način, a da ne otpuštaju druge?”

Odgovor na sva ta pitanja je potvrdan, a Božo Petrov je svojim odgovorom pokazao da u šest mjeseci svoje kratke vladavine nije baš ništa naučio o domaćem zakonodavnom okviru. 

Rad na pola radnog vremena bio je moguć i u 90-im godinama, a s donošenjem Zakona o radu i svim njegovim izmjenama do onih zadnjih iz 2014. godine, rad u nepunom radnom vremenu dodatno je fleksibiliziran. Radnik u nepunom radnom vremenu (dakle manje od 8 sati dnevno) može raditi kod jednog ili više poslodavaca istodobno i pritom poslodavac koji zaposli radnika na nepuno radno vrijeme ne treba otpuštati druge radnike. Zadnjim izmjenama Zakona o radu uveden je i institut dopunskog rada, pa radnik zaposlen u punom radnom vremenu, uz suglasnost poslodavca, može raditi za drugog poslodavca maksimalno do osam sati tjedno. Radno vrijeme, pak, poprilično je fleksibilizirano, preraspodjela radnih sati odavno postoji. (piše Novi list)

Jednostavno bi Božo Petrov trebao izaći pred javnost i reći: ”Ja sam nesposoban, ali bi htio biti premijer. Ja stvarno ne znam o čemu pričam i meni je jedino bitno da MOST koalira sa HDZ-om, a može i sa SDP-om, ako nas HDZ odbije.”

Suma Sumarum: Glas za MOST je glas za HDZ i SDP. Isto sranje, drugo pakovanje.

 

 

Autor: Josip Novosel