MOST želi lakše otpuštanje radnika, privatizaciju državnih firmi i zdravstva!

0
MOST je na prošlim izborima cijelo vrijeme trubio o reformama, a kad političari govore o reformama, onda misle na privatizaciju i rasprodaju svega što smo mi stvarali. Već su se u onih par mjeseci vladavine složili da na bubanj stave: Končar (25 posto), Sunčani Hvar (17 milijuna eura), Eutelsat (30 milijuna eura) i Croatia osiguranje. 
Kad se sve profitabilne firme prodaju, na red dolaze građani, njihova prava i privatna imovina.
Evo par stavki iz predizbornog programa MOST-a, iz kojih se može vidjeti, koja vam sve prava žele uskratiti:
MOST nije za ukidanje članarina za gospodarsku komoru, već kao Poncije Pilat peru ruke i govore: Ukoliko se poduzetnici i obrtnici slože da doprinosi i članarine komorama budu obvezne, nema potrebe
za ukidanjem obveznog članstva. 
Ispada ovdje kao da svi poduzetnici jedva čekaju plaćati harač uhljebima u komorama za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

MOST-u nije stalo do zapošljavanja, a pogotovo im nije stalo da se zapošljavaju mladi. Ovo je izjava iz njihovog programa: Smanjenje stope nezaposlenosti mladih na 32%. Iz toga proizlazi da im je sasvim normalno da više od trećine mlađih građana ove zemlje bude nezaposleno, što će prouzrokovati daljnje iseljavanje mladih ljudi i opustošenje Hrvatske.

Što se rada i radnika tiče MOST želi sljedeće: Fleksibilnije radno vrijeme (npr. veća fleksibilnost u pogledu dogovaranja između radnika i poslodavca).
Znamo svi da radnik nema nikakvu pregovaračku moć sa poslodavcem , nego samo poslodavac.
Jedna od njihovih ideja je: Zašto radniku koji želi raditi svaki dan, ali manji broj sati to onemogućiti?
Izokreću istinu i postavlju pitanja na način da je radnikova želja da radi svaki dan, a ne želja poslodavca.
Što se tiče državnih firmi koje bi građanima trebale pružiti najbolju uslugu po najnižoj cijeni, jer im zadaća nije ostvarivanje ekstra profita, MOST smatra da bi ih trebalo prodati kako bi bile efikasnije, a to samo znači da bi građanima poskupile sve usluge (struja, voda, plin).
Ovo stoji u MOST-ovom predizbornom programu:
Među 10 najvećih pojedinačnih kompanija u Hrvatskoj, čak šest je u dominantno državnom vlasništvu. Pritom su prve dvije po ostvarenom prihodu Ina, u kojoj je država, uz MOL, ključni dioničar s 47 postotnim vlasničkim udjelom, te HEP d.d., u 100 postotnom vlasništvu države.
Javno vlasništvo prevladava u sektoru električne energije i plina, vodnoj industriji i prijevozu, a značajno je i ugrađevinskom sektoru te sektoru nekretnina. Prevelika zastupljenost državnog sektora u gospodarstvu guši privatnu inicijativu. Neučinkovitost javnih poduzeća
posebno apostrofira Europska komisija u izvješću o makroekonomskim neravnotežama Hrvatske.
Prema podacima Europske komisije, produktivnost državnih poduzeća u prosjeku je 30ak posto slabija
odprivatnih. Drugim riječima, ako se usporede dva društva jednake veličine koja posluju u istom sektoru teupotrebljavaju istu količinu rada i kapitala, društvo u javnom vlasništvu u prosjeku ostvaruje tek oko dvije trećine dodane vrijednosti koju ostvaruje privatno društvo.
 

Iako to ne žele priznati, MOST se zalaže za privatizaciju zdravstva, što znači da bi imali američki model zdravstva koji se bazira na načelu: PLATI ILI UMRI!

MOST o zdravstvu: Suvremena europska praksa pokazuje da je realno očekivati potrebu osobne participacije korisnika zdravstvenog sustava, koja će omogućiti održivost zdravstvenih usluga na visokoj razini. Obavezno osnovno osiguranje je temelj ali treba omogućiti razvoj dopunskog i dodatnog osiguranja. 
Iz ovog slijedi da MOST želi da građani plaćaju veće premije za zdravstveno osiguranje, čime bi profitirale privatne osiguravajuće kuće, banke i odvjetnički uredi.
 
MOST se također okomio na umirovljenike od kojih bi htio stvoriti nove radnike, kako ne bi mogli uživati u zasluženoj mirovini.
MOST o umirovljenicima: Potrebno je nastaviti smanjivanje prijevremenog umirovljenja i invalidskih mirovina te porezno poticati poduzetništvo starijih.
Ovo su samo neke stavke neoliberalnog programa MOST-a, koji je već jednom prevario birače na prošlim izborima, predstavljajući se kao lažna treća opcija, koja će vjerojatno i ovaj put koalirati sa HDZ-om.
Autor: J.N.
.