Kako su Ivan Sinčić i Ivan Pernar prevarili birače Živog Zida!

0

Ivan Pernar i Ivan Sinčić već godinama ponavljaju kako Hrvatska vodi pogrešnu monetarnu politiku u kojoj je HNB mijenjačnica, a novac u optjecaj ulazi samo kao dug. Cijelo vrijeme su nas uvjeravali da je jedino riješenje za izlazak iz krize, vraćanje monetarnog suvereniteta tj. tiskanje kuna o strane središnje banke i izbacivanje posrednika (privatnih banaka) iz igre, jer zašto bi se država zaduživala kod stranih banaka, kada sama može tiskati svoj novac. Zalagali su se za nacionalizaciju stranih banaka, izlazak iz EU i NATO saveza, legalizaciju konoplje i raskidanje vatikanskih ugovorau, ukidanje valutne klauzule i inflaciju koja bi pojela rate kredita, ali i potaknula proizvodnju i izvoz, a destimulirala uvoz.

Nekreditna emisija novca i novac kao dug je i glavna nit vodilja Pernarove knjige ”KAKO JE NASTAO NOVAC”, koja je svojevrsna Biblija Živog zida.

Ovako je to objašnjavao Ivan Pernar:

Neki će sad reći: To je stara snimka. Pernar je tu bio mlad i zelen, ali ajmo onda vidjeti koje su izjave Sinčić i Pernar davali u zadnjih par mjeseci, točnije, zadnjih godinu dana.

PERNAR VS LOVRINOVIĆ 27.10.2015. – KAKO JE ŽIVI ZID ODUSTAO OD MONETARNE REORME

Portal Lupiga je 2015. objavio predizbrni program Živog zida, a Sinčić je tad govorio: ”TISKAT ĆEMO TOLIKO NOVCA, DA ĆE SVIMA BITI BOLJE”

Kao prvu točku Akcijskog plana Živi zid je istaknuo “uspostavu monetarne suverenosti”. Ona podrazumijeva “momentalnu obustavu deložacija” i “momentalnu blokadu računa građana”.

– Cilj ovog najvažnijeg koraka je jednostavan: Moć stvaranja novca vratiti društvu i oduzeti ga privatnim bankama te razbiti dužničko ropstvo i nelikvidnost, stoji u Akcijskom planu. Ovu točku Živi zid nakanio je realizirati “promjenom zakona o Hrvatskoj narodnoj banci” i “preuzimanjem kontrole nad stvaranjem novca”.

– Nakon toga će HNB smjeti tiskati novac i njime financirati državu (proračun), napominje Živi zid. Govoreći o “nekreditnoj emisiji novca”, Živi zid ističe da bi ona omogućila odbacivanje “dužničke doktrine”, “uvođenje nekreditnih emisija novca”, koji više “ne bi bio dug, nego dar”.

– Nekreditni novac ulazi u sustav bez troška, dolazi do pada cijena jer nestaju troškovi raznih kredita u cijeni te se, konačno, smanjuje porezni pritisak.

Druga točka Akcijskog plana “Sinčićeve i Pernarove organizacije” jest – otpis dugova. Cilj ovog koraka, navode, “oslobađanje je stanovništva od poreznog i kreditnog terora i bremena”. Neodgovorne banke Živi zid bi, navodi se u Planu, “sankcionirao i učinio proizvodnju isplativom putem uspostave realnog tečaja kune”. Pod ovom točkom stoji i plan za ukidanje valutne klauzule kod kredita.

– Svi krediti i obaveze obračunavaju se u kunama, rate kredita i dugovi građana postaju prvo značajno manji zbog drugog obračuna tečaja, a potom i višestruko manje kod devalvacije kune, napominje se. U opticaj bi se, ističe Živi zid, kroz projekte javnih radova, povećanje mirovina i plaća u javnom sektoru i posebnog fonda pustila veća količina novca što bi uzrokovalo postepeni pad vrijednosti kune. Pad kune, vjeruju, izazvao bi višestruku korist, među kojima je “konkurentnost izvoza” i “razbijanje kreditne krize u kratkom vremenu”. Živi zid planira i preuzimanje banaka. Zbog ukidanja valutne klauzule, ističu, “destabilizirao bi se bankarski sustav te bi ga država sanirala ulazeći u vlasništvo i garantirajući pritom za štednje građana”. U Akcijskom planu stoji i “zahtjev za otpis vanjskog duga Doktrinom nepravednog duga” po uzoru na Ekvador. 

Kad su Pernara 2014. pitali na HOP portalu: ”Koji je vaš stav na optužbe da želite revitalizaciju Jugoslavije?”. Pernar je odgovorio: ”Kad ih sve dođu deložirati zbog nemogućnosti vraćanja kredita i oni će shvatiti zašto je dobro da inflacija pojede kredite.”

Ne tako davno, točnije 15.3. 2016., Ivan Sinčić je napao Lovrinovića na svom Facebook profilu:

”Kaže profesor Lovrinović da se klub zastupnika Most-a ne slaže sa proračunom, ali će ga ipak podržati i glasati ZA. Jer pad proračuna znači i pad vlade. Pad Vlade znači i pad fotelja. Fotelje su ipak važnije od općeg dobra. Zaista sam iznenađen. Moram ipak čestitati profesoru, pretvara se u pravog političara. Poput HDZ-ovaca, uvijek vjeran, u dobru i zlu, u uništenju zemlje i osiromašivanju građana, Most u srcu.

 

Vlada je pala, a dojučerašnji neprijatelj Ivana Sinčića, Lovrinović, postao je sada koalicijski partner Živog Zida. Njihova nedavna zajednička izjava za Jutarnji list: ”Nismo za inflaciju i tiskanje novca”, govori o nekom novom smjeru Živog zida. Prijedlog Lovrinovića s kojim su se složili Sinčić i Pernar i uvrstili ga u ekonomski program Živog Zida je zaduživanje države kod privatnih banaka, ali po nižim kamatama, tako da će novac i dalje u optjecaj ulaziti kao dug.

U ožujku 2016. godine, Sinčić je u saboru pričao drukčije i pitao se zašto se država beskamatno ne zadužuje ili uz minimalnu kamatu kod središnje banke i zašto kune ne tiskamo sami u Hrvatskoj. Od šeste minute priča o tome u ovom video klipu.

Što se inflacije tiče, iako ju poriču, ona stoji u njihovom gospodarskom programu na web stranici Živog zida:

”Koordiniranje ciljeva pune zaposlenosti i stabilnosti cijena osiguralo bi se strategijom ciljane inflacije. To bi se provodilo određivanjem ciljane stope inflacije uz dopuštena odstupanja od ± 1%, pri čemu bi u slučaju nedopuštenih odstupanja inflacije guverner HNB-a bio dužan premijeru podnijeti izvješće s objašnjenjem.”

Pitanje je samo da li je Sinčić s Pernarom lagao sve ove godine ili laže sada? Sve ono za što su se borili je palo u vodu koaliranjem sa Lovrinovića i rađenjem kompromisa s bankama, što bi se jedino moglo objasniti, ako je neka od banaka sponzor Lovrinovića ili Živog zida, a to će se uskoro saznati kada se objave donacije. 

Nismo htjeli danima objaviti prepisku članova Živog Zida, ali kako nas konstantno napadaju članovi te stranke da pišemo laži o njima, odlučili smo ipak da istina izađe na vidjelo. Iz prepiske koju smo dobili je vidljivo da je vrh stranke znao za namještenu skupštinu, koju je u ime Živog zida organizirao Pernar i prijavio da su na njoj prisustvovali članovi Živog zida kojih tamo nije bilo, a uz to se i potpisao umjesto Sinčića i Vladimire Palfi. Trenutno je kazneni proces u postpuku, kojeg će Pernar i Živi Zid sigurno izgubiti, a samim time će i svi njihovi postupci od te lažne skupštine biti ništavni. 

pernar5

pernar6

runtich1

sincic1

Poput pravih političara, vodstvu Živog zida su fotelje postale važnije od općeg dobra, što je jedan od glavnih razloga zašto ih je većina članova, koji su sudjelovali od samih početaka u radu stranke, napustila i osnovala svoju stranku Slobodna Hrvatska.

Autor: Josip Novosel