Koalicija Nema prodaje traži zabranu predizbornog koaliranja i reviziju biračkih potpisa

0

Koalicija Nema prodaje zatražila je reviziju biračkih popisa, za koje tvrde da nisu usklađeni sa stvarnim stanjem birača, te uvođenje tri preferencijalna glasa i zabranu predizbornog koaliranja.

“Izborni zakon je loš i treba ga mijenjati. Tražimo reviziju biračkih popisa koje treba uskladiti sa stvarnim stanjem birača. Tražimo redefiniranje izbornih jedinica obzirom da njih osam nisu u skladu s izbornim zakonom i imaju manje ili više birača nego što zakon propisuje. Tražimo obvezno glasovanje, uvođenje bar tri preferencijalna glasa, kao i zabranu predizbornog koaliranja kako bi se prekinulo nakaradno političko parazitiranje”, rekao je supredsjednik Slobodne Hrvatske Dražen Dizdar na konferenciji za novinare ispred Ministarstva uprave.

Malo je onih koji vjeruju u uskrsnuće mrtvih, ustvrdio je glasnogovornik ORaH-a Daniel Berdais, međutim, svake izborne godine preminule osobe ožive samo na dan izbora.

“Logičnost, hitnost i obvezatnost pročišćavanja glasačkih listića treba zapravo nazvati velikim problemom i proglasiti ga urgentnim, kako bi živi mogli dobiti stvarno pravo odabira i kako bi se spriječila malverzacija i sitno pljačkanje države”, kazao je i dodao da se zalažu “za pokoj mrtvima i istiniti rezultat živima”.

“Prosvjedujemo ispred Ministarstva uprave koje nije efikasno i ne obavlja svoj posao kako treba. Hrvatska ima najveći broj općina, gradova i županija u Europi po broju stanovnika, a to je održivo HDZ-u, SDP-u i Mostu, koji su tamo uhljebili svoje članove”, rekao je predsjednik ORaH-a Luka Keller.

Izborni prag u Hrvatskoj za Sabor je, podsjeća, pet posto, no u praksi je on između šest i sedam posto, što pogoduje HDZ-u, SDP-u i Mostu. “Stvara se slika da samo ta tri bloka imaju šanse. Zato izborni prag treba smanjiti na tri posto i uvesti više od jednog preferencijalnog glasa”, poručio je.