OD KAD GA PLAĆA DRŽAVA, UČENIČKI PRIJEVOZ JE POSKUPIO DO 200 %!

0

U Hrvatskoj se sve bazira na pljački građana, pa tako i troškovi prijevoza učenika do škole. Iako u redovnom prijevozu neke relacije koštaju 300 kn, autoprijevoznici su državi uzimali 1300 kuna mjesečno za istu relaciju.

Država socijalno ugroženim obiteljima (mada su po primanjima skoro svi građani ove zemlje socijalno ugroženi) plaća puni iznos cijene karte, dok svim ostalim srednjoškolcima čija je kuća udaljena više od pet kilometara od škole – sufinancira 75 posto mjesečne karte autobusa ili vlaka. Za to je prošle godine iz proračuna izdvojeno 325 milijuna kuna, a za ovu godinu bilo je predviđeno 94 milijuna manje.

Prema prijedlogu proračuna za 2016., država bi od 1. rujna izdvajala za karte 50 posto umjesto 75 posto iznosa, što je izazvalo veliki otpor javnosti, a predsjednik Školskog sindikata Preporod, Željko Stipić je to prokomentirao ovako:

– To je nabijanje cijena prijevoza. Ispada da je smanjenje razdjela za prijevoz srednjoškolaca zavjera protiv školstva, no činjenica je da su cijene prijevoza otkad ih je počela plaćati država podignute za 150 do 200 posto – upozorava Stipić, navodeći dva primjera. Đačka karta Vrbovec – Zagreb košta 1900 kuna, a Vrbovečka Dubrava– Vrbovec, međusobne udaljenosti oko 9 kilometara, 1100 kuna.

– To je potpuno suludo, a nikoga to ne zanima, i to zato što država plaća pa koga briga. Nitko se ne pita kako se 100 milijuna kuna za prijevoz popelo na 300 milijuna, no to je očiti dokaz kako mi Hrvati doživljavamo Hrvatsku – kao kasicu prasicu pa tko se uspije bolje namiriti – kritizira Stipić, zaključujući da je prijevoz naprosto postao preskup.

U Ministarstvu kažu da ne raspolažu podatkom o iznosu koji danas plaćaju roditelji, obzirom da on varira od županije do županije.

 

Za vrijeme Račana je proračun bio 70 milijardi kuna, a sad je skoro duplo veći. Šta se u međuvremenu promijenilo? Osim što su se izmišljala ministarstva i zapošljavali uhljebi, sve što se plaćalo iz državnog proračuna se preplaćivalo duplo i troduplo, a nekad i deseterostruko više, nego što je trebalo.

 

 

Autor: Josip Novosel

Podijeli