Jasmina Bagarić – Poduzetnike društvo treba čuvati kao suho zlato jer mi smo ti koji stvaramo nova radna mjesta i punimo proračun

0

Glas Poduzetnika u doba korone – Jasmina Bagarić – Magnolia slastice

Život je pun neizvjesnosti i nitko vam ne garantira da ćete uspjeti. Što je životni put teži, rizik je veći, ali je i nagrada veća. Svi mi koji smo otišli u privatne vode, odlučili smo riskirati i uložiti sve što imamo kako bi jednog dana bili samostalni, kako bi sami krojili svoju sudbinu, kako ne bi ovisili o nikom drugom osim o sebi.

Netko je od nas poduzetnika uspješniji, netko manje uspješan, ali svi imamo istu strast: ”Želimo stvoriti nešto iz ničega, biti kreativni, produktivni, doprinositi sebi i zajednici.”

Kad bih morala u jednoj rečenici opisati kako je to biti poduzetnik, rekla bih da je to poput vožnje motora. Nije pitanje dal’ ćete pasti, pitanje je samo kada i kakve će to posljedice ostaviti na vas.

To je situacija gdje se razlikuju mali od velikih poduzetnika. Nisu veliki poduzetnici oni koji zarađuju više, niti su mali poduzetnici oni koji zarađuju manje. Veliki su poduzetnici oni koji se ustanu nakon svakog pada i nastave dalje.

Kad ustanemo i nastavimo dalje postajemo čelični, otporni na sve. Samo smrt je konačna i ona nema alternativu (doduše i plaćanje poreza ako pričamo o nama koji poslujemo legalno), sve drugo ima barem nekoliko alternativa. Snaga je u nama, u vama, u svakom čovjeku. Svaki čovjek je David ako to odluči biti. Snažniji od Golijata. Kamen u ruci čovjeka koji odluči preživjeti, srušit će najvećeg neprijatelja. a kad tad u nekoj fazi života, trebat će nam taj kamen.

Svi su spominjali krizu ove godine, ali nitko nije spominjao korona virus i karantenu. Kolaps sistema na svjetskoj razini. Gledala sam kako se sve oko nas gasi i pomislila u sebi: ”Gore od ovog ne može!” Možda je bolje da to nisam pomislila jer nas je uskoro pogodio strahoviti potres. Kao da sam bacila urok. Još jedna životna lekcija koju nikad ne treba zaboraviti: ”Uvijek može biti gore.”

Sljedeća misao mi je bila više kao obrambeni mehanizam: ”Mogu se sakriti iza stijene, šćućuriti se i čekati da sve ovo prođe, ali možda neće proći. Možda ću morati ostati iza kamena, nevidljiva, tiha i živa, a može li se takav život onda nazvati životom?”

Tu se probudila poduzetnica u meni, ona čelična žena, otporna na sve, mali David koji je zgrabio prvi kamen i stao ispred Golijata. Donijela sam odluku, a odluka je polovica uspjeha. Odlučila sam da ćemo preživjeti i da ćemo uspjeti ponovno i ponovno ako treba.

Pohvalila sam se prijatelju kako sam snažna, kako sam odlučila biti čelik. Bila sam tako ponosna, a on mi je rekao: ”Čelik nije snažan. Čelik je ranjiv. Ima puno mana. Voda je snažna. Ako ju staviš u čašu, voda napuni čašu, ako ju staviš u bocu, voda napuni bocu… Voda se prilagođava. Budi kao voda.” Zamislila sam se!?

Vlasnica sam slastičarnice Magnolia, a djelatnost kojom se mi bavimo je na žalost poput većine drugih djelatnosti pogođena ovom krizom. Morali smo zatvoriti sve lokale, ali što je tu je. Mjere se moraju poštivati jer zdravlje je na prvom mjestu.

Magnolia slastice
Foto: @Dearleaderjoe – Dragi Vođa, Flash.hr

Mogla sam ostati doma i uživati u neplaćenom godišnjem, ali ja sam poslodavac i ne mogu misliti samo na sebe. Htjela sam bar nekako zadržati određeni broj slastičara i pomoćnog osoblja. Morala sam smisliti način kako da pokrenem posao, morala sam se prilagoditi. Poslušala sam savjet prijatelja i postala voda.

Magnolia – Lino Lada Gold torta
Foto: Dragi Vođa, Flash.hr

Donijeli smo odluku da ćemo raditi dostave i to se pokazalo kao dobar potez. Naši klijenti u ovom periodu ne naručuju velike niti presvečane torte, ali naručuju. Nije nam jednostavno.

Magnolia slastice
Magnolia slastice

Preuzimanje narudžbi, dogovor o detaljima, priprema proizvoda i dostava na adresu kupca, kojih često nema doma kad dođemo jer su baš tada skočili u dućan… Sve to uzima jako puno vremena za neveliku materijalnu korist. No u sadašnjem trenutku jedino što je bitno da proces rada funkcionira, jer vremena nisu od velikog posla i velike zarade. Cijeli uhodani proces proizvodnje i prodaje doživio je kolaps, a narudžbe i dostave na ovakav način to mogu samo djelomično ublažiti.

Sreća u nesreći je da kod nas Hrvata najgore situacije izvlače ono najbolje u nama. Prekrasno je vidjeti kako si ljudi međusobno pomažu.

Voljela bih se ovim putem zahvaliti udruzi GLAS PODUZETNIKA nakon čije je inicijative Vlada donijela niz mjera pomoći, a posebno pozdravljam odluku Vlade da sredstvima HAMAG-a pomogne poduzetnicima da ponovo uspostave zdravo poslovanje, pokrenu proizvodnju i zaposle ljude koji su bez svoje krivice nedovoljno zbrinuti.

Zahvalila bih se i svojem najmodavcu koji je imao razumijevanja da nam smanji troškove najma u ovakvoj izvanrednoj situaciji.

Hvala i Vesni Blašković koja mi je javila za trudnice koje su rodile za vrijeme potresa u Zagrebu. Bila mi je čast s njom sudjelovati u akciji Za mame beba u potresu i razveseliti ih našim tortama iz Magnolie.

Mame beba iz potresa i Magnolia torte

Nitko od nas ne zna kako će se sve ovo razvijati. Ali ništa nije bilo za vjekove, pa neće ni Corona. Na nogama smo, a tako ćemo i ostati. Ne predajemo se. Sve ovo će uskoro otići u povijest, a mi ćemo nastaviti dalje, obogaćeni za jedno novo iskustvo.

Možda ćemo nakon ovih mjeseci spoznati neke nove vrijednosti koje svakako imaju svoju težinu, a to su snaga i zajedništvo, empatija prema čovjeku i vjera u bolje sutra. Uz tako snažnu vjeru, bolje sutra će uskoro doći. Budite dobri jedni prema drugima, pomažite si. Svatko od nas može birati lakši ili teži put, ali na kraju dana je bitno kako smo putovali, a ne gdje smo stigli.

Jasmina Bagarić – Magnolia slastice