Ministar financija nas zadužuje za novih 9 milijardi kuna!

0

MINISTAR financija, Zdravko Marić gostujući u emisiji Hrvatskog radija ”A sada Vlada”, istaknuo je kako su svjesni da je javni dug jedan od osnovnih makroekonomskih rizika, posebno dinamika kojom raste. Najavio je nova zaduženja i izrazio zadovoljstvo što Europska komisija nije pokrenula korektivne mjere protiv Hrvatske.

“Cilj je s ovim proračunom i sa aktiviranjem državne imovine javni dug stabilizirati jer je on jedna od glavnih aplikacija koja utječe na kreditni rejting”, kaže Marić i dodaje kako je jedan od ciljeva u vrijeme mandata Hrvatsku vratiti u investicijski rejting.

“Deficit proračuna iznosit će 7,5 milijardi kuna, uz dugove iz prethodnih razdoblja penje se na 9,2 milijarde kuna. Upravo za taj iznos Hrvatska će se morati zadužiti. Vlada novo zaduživanje planira u travnju, i na inozemnom, ali i na hrvatskom financijskom tržištu”, rekao je ministar.

Govoreći o reformi u javnom sektoru, ministar Marić je rekao da je valorizacija rada jedan od glavnih postulata na kojem se ona treba temeljiti. Iznio je okvirni podatak da je svaki četvrti zaposleni u zemlji zaposlen u javnom sektoru.

“Cijela ta administracija ne bi smjela biti svrha sama sebi već treba biti u službi građana”, naglasio je ministar.

Nakon ovog intervjua možemo samo reći: ”Najlakše je zadužiti građane i krpati proračunske rupe. Niti jedan ministar ne zna ništa stvoriti, zaraditi ili uštediti. Svi se samo znaju zaduživati u naše ime. To im je najjednostavnije, jer znaju da te dugove neće morati vraćati oni, nego mi svojom imovinom. Ukidanjem bankarskih naknada za plaćanje i vođenje računa, koje su ništa drugo nego porez na zrak, država bi istog trena došla do milijardi kuna bez ikakvog zaduživanja. Ukidanjem raznih povlastica korumpiranim političarima (nema više službenih automobila, besplatnih stanova, mobitela, naknada za odvojen život, plaće za nerad za vrijeme i nakon prestanka mandata itd)., ukidanjem lažnih braniteljskih mirovina i invalidnina, a imamo sigurno 100 tisuća lažnih branitelja, ako ne i više, ukidanjem naknada raznoraznim nepotrebnim udrugama (čast izuzecima), ukidanjem naknada vjerskim zajednicama koje bi se trebale financirati od dobrovoljnih donacija svojih vjernika i od svoga rada, jer i drugi ljudi rade za svoj novac, država bi mogla uštedjeti preko 10 milijardi kuna. Legalizacijom konoplje bi produžili turističku sezonu, značajno povećali zaradu od turizma, pomogli ljudima sa teškim oboljenjima i otvorili tisuće novih radnih mjesta. Ovo su samo neke sitnice. Da je ministru financija i ostalim kriminalcima u Vladi stalo do ove države, onda bi razmišljali o tome kako da nešto stvore i zarade, kako da srežu nepotrebne troškove, a ne bi samo pričali o rasprodaji, privatizaciji i zaduživanju. Ne treba nama nikakav obavezni vojni rok, jer se oružjem ne možemo boriti protiv kriminalaca u odijelima i kravatama. Samo ulaganjem u obrazovanje i finanijsku pismenost građana, možemo spriječiti da se ovakve kreature ikad više pojave na državničkim funkcijama i tako dobiju otvorene ruke za uništavanje naših života i života svih budućih generacija koje dolaze. Jedino koga se Hrvati moraju bojati su kvazidomoljubni političari u saboru. Nitko nije pokrao i uništio Hrvatsku, poput hrvatskih političara. Njima je svejedno kako se zemlja zove, koju himnu i zastavu ima, dokle god mogu živjeti na račun poreznih obveznika. Krali su u bivšem režimu i nastavili su tako i u ovom, a tako educiraju i buduće naraštaje koji im se pridružuju u njihove kriminalne organizacije”.

Autor: Josip Novosel