Moguća koalicija HDZ-a i MOST-a je bila unaprijed isplanirana ili je samo čista slučajnost?

0

Glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja danas poslijepodne je na brzinskoj konferenciji za novinare, nakon sastanka prestavnika Mosta i HDZ-a, ustvrdio kako su u Mostu ‘spremni formirati vlast s HDZ-om, ali da će njihovi zastupnici pomno bdjeti nad potezima HDZ-a i kako će nakon godinu dana napraviti reviziju te suradnje’.

Mnogi su za vrijeme predizborne kampanje špekulirali kako je MOST zapravo HDZ-ov satelit, a ovjerena izjava Bože Petrova kod javnog bilježnika ih je u to trebala razuvjeriti. Čak je i božo Petrov kod Stankovića izjavio kako se program mosta ne razlikuje previše od programa Živog Zida, a to je potvrđivao i angažman prof. Lovrinovića koji je bio glavni ekonomski savjentik Udruge Franak i veliki zagovaratelj ukidanja valutne klauzule i konverzije svih kredita u kune.

Ako pretpostavimo da je koalicija MOST-a i HDZ-a bila unaprijed dogovorena, onda je ovaj igrokaz sa pregovorima logičan. Most izluđuje sve sa idejom Vlade nacionalnog jedinstva na koju nitko neće pristati. U pregovorima je malo oštriji prema SDP-u koji prvi popušta i odustaje od Vlade nacionalnog jedinstva. MOST javnosti govori kako ih je SDP prisilio da pregovaraju samo sa HDZ-om, a Karamarko se u znak dobre volje, odriče premijerskog mjesta, kako bi HDZ i MOST mogli formirati vlast. Naizgled su svi napravili kompromise u interesu općeg dobra. ”Vuk sit, sve ovce na broju, reče vuk, jedući čobanina”.

Nije problem toliki što MOST toliko dugo pregovara sa HDZ-om i SDP-om. Jednostavno moraju s jednom od te dvije stranke formirati Vladu. Iako je Petrov zamišljao Sveto trojstvo, to je nemoguća misija. Problem je u tome što se više kao glavni uvijeti suradnje ne spominju ključne reforme za boljitak zemlje: monetarna reforma, ukidanje valutne klauzule, konverzija kredita u kune, tiskanje kune od strane HNB-a itd.

Čak postoje naznake da bi na mjestu premijera mogao biti nezavisni stručnjak iz bankarskih krugova, Franjo Luković, alfa i omega Zagrebačke banke. To sigurno nisu pokazatelji koji bi mogli unjeti povjerenje građana u MOST i novu Vladu.

Tko zna…, možda je ovo samo plod moje mašte. Možda se iz ovih pregovora izrodi nešto dobro, a možda se i ponove izbori. Tko zna…, možda sam čak bio u pravu.

 

 

Autor: Josip Novosel