PIVANA – Pub & Restoran – Pivsko mjesto No1 u Zagrebu

0

Nedavno sam upoznao jednu zgodnu djevojku iz Beograda i u jednom trenutku mi je spomenula izraz Sunđer Bob (Spužva Bob na našem jeziku). Ja sam prasnuo u smijeh i odmah javio frendici za novi izraz koji sam naučio. Nije prošlo niti par minuta, a ona mi se javila na mobitel: ”Sad si mi u mobitelu pod Sunđer Bob. To je ime za tebe. Stavila je odma to i na fejs i svi su me počeli zajebavat da sam Sunđer Bob”. Ja sam ugledni kolumnist, najbolji čučerski manager, Slobodni zidar (Kralj nelegalne gradnje. Pola Vira sam izgradio). Ne mogu si dopustiti da me netko tako zove. Ako se pročuje po gradu, gotov sam. Zamislite jednog dana moju predsjedničku kandidaturu (mislim, nema se tu šta zamišljati jer taj dan će doći uskoro): Sunđer Bob i moj predsjednik. Ne budi sebičan, i moj predsjednik. Glas za Sunđer Boba, glas za bolju Hrvatsku.

Bio je to znak za uzbunu pa sam odlučio sazvati sjednicu kriznog stožera. Pozvao sam svoje uvažene kolumniste, Jobulacija Dodu i ekonomskog analitičara, Magistra Đorđevića na radnu večeru u Pivanu. Napomenuo sam im da je moja ruka kratka, ali široka, tako da poste cijeli dan jer štedjeti neću. Htio sam se prikazati rastrošnim i uspješnim u njihovim očima, al’ znao sam da me ova avantura neće puno koštati jer su cijene u Pivani super povoljne. Magistar je napomenuo da će kasniti jer je baš taj dan imao terapiju elektrošokovima u duševnoj bolnici Bogić Bogičević.

Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Jobulacije i ja smo došili u 21:00 u Pivanu. Rezervacija nas je čekala na stolu. Kako je bila ugodna, topla večer, smjestili smo se na vanjskoj terasi. Odmah smo uočili domaći karirani stolnjak, koji nam je otvorio apetit. Naručili smo jedan veliki Staropramen i jedan Tomislav te prigodnu mesnu platu, zapravo ”Pivski tanjur za dvije osobe”, ne bismo li grickajući skratili vrijeme do Magistrova dolaska. Kad vam u Pivani piše da je nešto za dvije osobe, onda oni misle na osobe tipa Ljubo Česić Rojs i Petar Čobanković. Stigla nam je obilna plata s domaćim pikantnim kobasicama, špekom, čvarcima, švarglom i lučicama. Povrće je za Hipstere. Ovo je prava radnička, seljačka hrana. Imali smo i fine aromatizirane kiflice te domaću paštetu i umak od sira i luka. Jobulacije i ja nismo mogli pojesti sve, tako da su čvarci i švargl dočekali izgladnjelog Magistra. Ako uzmete u obzir da on ima 120 kila, ja oko 84, a kolega Jobulacije stotinjak, onda vam je jasno da su se 4 osobe mogle komotno najesti od ove plate i to sve za 80,00 kn. Bolje naručit onda Pivski tanjur nego plaćati HRT pretplatu.

Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Jobulacije Doda i Magistar Đorđević Foto: Josip Novosel
Jobulacije Doda i Magistar Đorđević
Foto: Josip Novosel

Magistar je inače veliki ljubitelj pive. Svaki dan popije do podne, barem 6 litara. Znao sam da će biti oduševljen odabirom večerašnjeg mjesta za izlazak. Priđe mu konobar, a Magistar mu kaže: ”Ja bih neko vino. Što imate u ponudi?”. Jobulacije je imao izraz lica kao Joško Joras kad su mu skinuli slovensku zastavu s kuće. ”Di ćeš vino u Pivani nesretniče? I to ti koji si veliki ljubitelj pive?”, bijesno uzvikne kolega. Ja nisam mogao vjerovati svojim prekrasnim ušima. Magistar je naručio vino? To je isto kao da je Grof Drakula naručio porciju češnjaka. Još mu lijepo konobar ljubazno savjetuje: ”Ne točimo vino na čaše. Možete naručiti samo butelju”. Magistar se nije dao. ”Želim pivu, ali se vinom kažnjavam zbog razvratna života. Dajte mi butelju i bocu mineralne”.

Marin, Otac Leontije, Jobulacije Doda i Magistar Đorđević Izvor: Pivana/Facbeook
Marin, Otac Leontije, Jobulacije Doda i Magistar Đorđević
Izvor: Pivana/Facbeook

U jednom trenutku nam se pridružio i ljubazni voditelj Pivane, Marin. Njemu isto nije bilo jasno zašto je Magistar u najboljoj pivnici u gradu naručio vino. Mi smo mu objasnili da je bio tog dana na elektrošokovima i da nije baš svoj. Marin nam je preporučio da probamo Nefiltrirano pivo (Riječ je o pivu napravljenom po originalnoj recepturi Zg pivovare, a trik je u tome što je pivo prekinuto u procesu filtriranja tako da je ostalo mutne boje, višeg postotka hmelja i alkohola što mu je donijelo puni i zanimljivi okus). Poslušali smo dobronamjerni savjet i bili smo oduševljeni kad smo probali ovaj eliksir mladosti. Pivo je lagano i nema nimalo gorčine, pije se kao voda.

Tražili smo ga odmah i preporuku za glavno jelo. Rekao nam je da naručimo pileća krilca, rebarca ili pečenu svinjsku koljenicu s krumpirima. Mi smo rekli: ”A zašto ne bi sve?”. Marin nam je ljubazno pokušao objasniti da su porcije velike i da nećemo moći sve pojesti, pogotovo ne nakon ove mesne plate koju smo strusili.  Na kraju smo napravili kompromis i naručili smo svinjsku koljenicu s pečenim krumpirom i slatko kiselim zeljem te 2 hamburgera, Pivski burger  i Pivana burger. Riječ je zapravo o istim burgerima s mljevenim junećim mesom, samo što Pivana burger ima u sebi špek, feta sir i malo drugačiji umak. Nekako nismo registrirali kad nam je Marin rekao: ”Kad naručite hamburger, dobijete dva hamburgera, a ne jedan”, tako da smo uz koljenicu na stolu imali i 4 hamburgera. Magistar Đorđević je imao izraz lica kao mala Vicka kad je prvi put ugledala Gospu.

Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Hamburgeri su bili odlični. Ne bih nakon ovog otvorio vrata McDonaldsa više nikad. Pečeni krumpir se topio u ustima, a zelje je bilo savršeno, ni preslatko, ni prekiselo. Koljenica je bila dobro pečena, sočna i hrskava izvana, ali mi smo se toliko, da oprostite prežderali da ju nismo mogli cijelu pojesti. Marin je likovao poput Karamarka kad je Lignja izgubila predsjedničke izbore. ”Jesam vam rekao da su porcije velike”. Jebiga. Oči su nam bile gladne ko’ u Žaka Houdeka. Zamolili smo ljubaznog konobara da nam spakira ostatak koljenice za doma. U tom trenutku se Jobulacije uputio doma jer je predosjetio da će svakog trena doći račun. Zaboravio je da ja častim. Cijela ova gozba bi nas koštala malo više od 300 kn da magsitar nije spizdio na butelju i mineralnu 160 kn. Mogao je za tu lovu popiti 10 velikih pivi i još bi mu ostalo. Sljedeći put nek kažnjava sebe zbog razvratnog života u prisutnosti nekog drugog, a ne mene.

Izvor: PIvana/Facebook
Izvor: PIvana/Facebook

Inače u Pivani svaku večer svira live band (nema tu narodnjaka, Severine, Rozge i jeftinih melodija sa hotelskih terasa). Kod njih sviraju samo najbolji domaći i strani bendovi (pop/rock, funk, jazz, blues…), a mi smo imali tu sreću da je 9.7. u Pivani gostovao SweeT, zanimljivi duo iz Šangaja. Koliko često se možete pohvaliti da ste imali priliku slušati band iz daleke nam, ali prijateljske Kine? Sherry Xie i Tobias le Compte, svirali su neo pop soul s mixom jazza i bluesa. Vlastite kompozicije i pjesme koje su nas ostavile bez daha. Magistar je bio toliko oduševljen nastupom, da je u jednom trenutku prišao kineskoj pjevačici i na tečnom kineskom s koljenicom u rukama, rekao: ”Imam 120 kila i živim s roditeljima. Ako vam treba prijevoz, vani mi je parkiran Yugo 45. Stojim vam na raspolganju”. Sherry ga je pristojno odbila nunčakama, a magistar i ja smo se punih želuca uputili kući.

Suma sumarum svega:

Pivana je ugodno mjesto dobre klope, pive i mjuze. Mjesto gdje ćete se zabaviti bilo koji dan u tjednu u ugodnom društvu, a da pri tom nećete potrošiti puno. Idealno mjesto za after job party, proslavu rođendana, izlazak s ekipom, curom, bakom, poslovnim partnerima itd. Tražili smo im manu, al’ ju nismo našli. Možda bismo u ponudu uvrstili još neke sireve uz platu, ali sve u svemu ocijena 5.

Niste bili vani, ak’ niste bili u Pivani i zato sljedeći put svi trk u Ilicu 222.

Magistar Đorđević i putna koljenica Foto: Josip Novosel
Magistar Đorđević i putna koljenica
Foto: Josip Novosel

Autor: Josip Novosel aka Otac Leontije, GASTRO SNOB

Podijeli