Dino Dvornik u Photoshopu by Kristina Đenadić

0
Izvor: Fantastic Zagreb
Izvor: Fantastic Zagreb

Nedavno sam u Zagrebu na Fantastic Zagreb film festivalu imao priliku upoznati mladu i talentiranu umjetnicu, Kristinu Đenadić iz Beograda. Njezina figura, poslužila je kao model vizažisticama Ministry of beauty akademije u Zagrebu (Silviji Stojanović i Bianki Žugelj), a glavni i odgovorni krivac za to je najveći stručnjak za protetiku, filmsku masku i specijalne efekte na ovim prostorima, Sendy Kumalakanta Lenardić. Sandy, Bianka i Silvija su zaslužni za sve one fenomenalne transforimacije u showu Nove tv. ”Tvoje lice zvuči poznato”.  Nisam imao prilike vidjeti kako Kristina stvarno izgleda jer je imala SF masku sa nekakvim brazdama po licu. Prvo što sam pomislio: ”Nije ni čudo da se Hrvati plaše Srba. Pogledaj našta liči”. Rekao sam joj pristojono: ”Ovakva nećeš ništa da zbariš u Zagrebu”. Nije me razumjela, pa je uskočio Sendy sa simultanim prijevodom: ” Hteo je da ti kaže da nećeš moći ništa da smuvaš”.  Drugi dan sam konačno vidio njeno pravo lice i iznenadio se koliko je ljepša bez maske. Rekla mi je da je studentica treće godine scenskog kostima na Fakultetu Primenjenih Umjetnosti. Jeli smo burek u 7 ujutro na Dolcu i onako usput mi je pokazala neke svoje likovne radove. Bio sam ugodno iznenađen. Cura je stavno talentirana.

Pitao sam ju:” Kako si se odlučila za crtanje i kostimografiju?
Kristina Đenadić/Facebook
Kristina Đenadić/Facebook

Kristina: ”Imala sam sreće da sam sa tri godine vidjela crtani film ”Čudesna šuma” i tad sam shvatila da čovjek ima moć koju mu je dala priroda – da svojim čarobnim kistom mijenja svijet, koj je zatrovan zlom. – MAMA, HOĆU I JA DA BUDEM SLIKAR KAD PORASTEM – i od tada težim tome. Volim kostimografiju, povijesne kostime, ali sam izgleda u međjuvremenu postala ogorčena vrijednostima koje se manifestuju zbog stanja u zemlji, koje se i na moje polje studiranja i rada žestoko odražavaju. Nije mi mnogo trebalo da shvatim da se ne želim baviti time, ne želim jednog dana biti takva kakvi su autoriteti. Ne želim biti dio takvog tima i takvog društva. Volim svoju zemlju, ali ne volim niti jedan princip kojim je vode autoriteti, jer nije zdravorazuman.

Cijeli život crtam i slikam, mnogo mi je trebalo da prelomim između kostima i slikanja (biti dio zajednice ili biti sam). Vjerojatno je otrovna zajednica uspjela da mi pomogne oko izbora. Imam još godinu dana do završetka fakulteta, o magisteriju više ne razmisljam. Želim samo da crtam i slikam. Digitalno sam tek počela vježbati i imam osjećaj da sve što sam znala slikati na tradicionalan način (na papiru, platnu) u ovom mediju prestaje važiti. Ispočetka učim hodati i sviđa mi se svaki korak, jer je nov, moj osobni, van svakog sistema tuđih vrijednosti”.
Kako nam je poznanstvo bilo spontano, spontano smo došli i na temu Dina Dvornika i tako se rodila ideja da Kristina u Photoshopu napravi njegov portret. Puno je sličnosti između nje i Dina. Vole ono što rade i rade to strastveno, iskreno, svim srcem. Ne poštuju lažne autoritete i strašno ih boli nepravada. Znao sam da će napraviti nešto dobro, a kako izgleda Dino Dvornik u izvedbi Kristine Đenadić, pogledajte sami.
Foto: Kristina Đenadić
Digital Art: Kristina Đenadić
Foto: Kristina Đenadić
Digital Art: Kristina Đenadić
 Ostale Kristinine radove možete pogledati na: https://www.artstation.com/artist/krishuu
Autor: Josip Novosel
Please follow and like us:
error1
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20