VINO wine bar/caffe bar – dašak Londona u Malešnici

0

Neki dan me nazvala prijateljica Lucija i rekla da moram doći u jedan odličan wine bar VINO na Malešnici. ”Imaju odlična vina, domaći pršut i sir, inćune…, sve što ti voliš. Moraš doći.” Iako sam veliki gurman, ja sam ujedno i snob. Bio sam skeptičan kad je rekla Malešnica. Ja se uglavnom vrtim samo oko centra i ne izlazim u nepoznate krajeve. Malešnica me odmah podsjetila na tužnu ljubavnu priču mog prijatelja.

Izvor: VINO wine bar/caffe bar/Facebook
Izvor: VINO wine bar/caffe bar/Facebook

Jednu je večer otpratio djevojku koja je živjela na Malešnici i u trenutku romantike joj rekao: ”Znaš, meni se baš sviđa ova Malešnica.”

Ona ga je upitala: ”Zašto Pobogu?”

Odgovorio je: ”Zato što su ovdje sve zgrade pod pravim kutem”.

Drugi dan mu je poslala SMS: ”Ja si za promjenu želim nać normalnog dečka!”

Nakon toga se više nisu nikad vidjeli, a u znak solidarnosti s njegovom nesrećom, ja sam izbjegavao ovaj pravokutni kvart. Sreća u nesreći, tu večer sam bio gladniji od Žaka Houdeka i Elizabete Gojan zajedno, tako da nisam mogao odoljeti Lucijinom pozivu.

Prije dolaska u centar, živio sam u Dubravi i tada nisu postojali wine barovi. Bile su to lokalne birtije u kojima se posluživala Žuja, Mirogojček i eventualno neki gemišt. Gosti su izgledali kao rodbina od Glogoškog. Naravno, iz zvučnika su dolazile najljepše melodije iz susjedne nam Srbije i BiH. Nisam znao što mogu očekivati u Malešnici pa sam bio skeptičan.

Izvor: VINO wine bar/caffe bar/Facebook
Izvor: VINO wine bar/caffe bar/Facebook

Došli smo na mjesto zločina i odmah sam se iznenadio ugodnim ambijentom. Nije bilo kičastih suncobrana, okićenih jeftinim reklamama. Fine stolice, lijepa terasa, lagana smooth jazz glazba.

Unutra sve ugodno, dizajnerski sređeno kao da sam u Londonu. Pomislih da je neka greška. Ja sam u Malešnici. Rekoh, sad će pustit Rozgu ili Sevku, ali ništa. I dalje svira smooth jazz.

Gledam lijevo, gledam desno, tražim neki namrgođeni pogled, nekoga s kim bih mogao ukrstiti šake, ali ništa. Sve same žene na terasi. Fina klijentela. Nikakva velika šminka, niti preserans. Baš onako kako treba da se čovjek osjeća ugodno.

Malo sam pronjuškao unutra i skužio da nemaju šank.

Pitam Luciju: ”A gdje da odložim pištolj?”

Lucija: ”Ne budi seljak. Ovo je fino mjesto.”

Moja malenkost i fatalna Lucija:)
Moja malenkost i fatalna Lucija:)

Sjeli smo na terasu. Ona je naručila koktel, a ja Korlat Boutique Merlot (Slatkasto crno vino proizvedeno tradicionalnom metodom od prosušenog grožđa. O njemu sam već pisao na Flash.hr-u. Odličan izbor.). Uz vino smo smazali dva kanapea s pestom koji su nam otvorili apetit.

”Lucija? ‘jesi skužila kak poslužuju vino bez mineralne? Jebiga, recesija.” – primjetih pristojno.

Lucija: ”Nisi u Čučerju da piješ vino s mineralnom. Nije ovo zagorski bučkuriš. Oni imaju kvalitetna vina.”

Tad je krenula s mojom edukacijom. Uzela je čašu, malo je promućkala i rekla: ”Vidiš kako se vino slijeva niz čašu? Tražiš suzu. Ako kapljice padaju brže, vino je rijeđe, a ako padaju sporo, vino je gušće.”

Izvor: VINO wine bar/caffe bar/facebook
Izvor: VINO wine bar/caffe bar/facebook

Ja sam ju pogledao poput Arsena Dedića i rekao: ”Meni je bitno samo da ima alkohola u sebi, a suzu ću pustiti ako mi čaša bude prazna. Slatko je, fino je i ja ću ga popit.”

Ubrzo je stigla i plata od ljubaznog domaćina: Četiri vrste sira Gligora s bademima i medom, miljevački pršut, ražnjić s cherry rajčicama i maslinama, bračko maslinovo ulje obitelji Peša i kruh ispod peke.

Rekoh Luciji: ”Al’ ja samo koristim ulje iz Dione, a med na siru? Med se stavlja u čaj kad si bolestan.”

Lucija: ”Ne Bogohuli. Ovo je vrh. Jedi da te ne ubijem!”

I stvarno je bio vrh. Odličan domaći pršut, malo gorkasto, ali sjajno, bračko maslinovo ulje, a sir u kombinaciji s medom i bademima je otkriće. Doduše, bilo bi svetogrđe da na jeftinu Gaudu iz Dione stavljam med i bademe pa ću morati krenuti u potragu za Gligorom kad se odlučim napraviti sličan domijenak u kućnoj radinosti. Lucija nije puno pila jer je vozila, pa sam ja popio za oboje. Naručio sam još Muškat (Jebiga volim ta slatkasta vina, iako su me doma odgojili na ”najkvalitetnijim” domaćim kiselišima.)

Izvor: VINO wine bar/caffe bar /Facebook
Izvor: VINO wine bar/caffe bar /Facebook

Kasnije smo se još malo podružili s vlasnicima koji stvarno vole svoj posao. Proputovali su pola svijeta i sve što su vidjeli i proživjeli unijeli su u ovaj wine bar. Ponuda bara sastoji se od 70- ak etiketa, od kojih je polovica na čašu, zanimljivih piva, koktela ( martini kokteli i kokteli  na bazi limete kao i kokteli s pjenušcem), kava, sezonskih limunada (od jagode i đumbira).

Osim plate u kojoj smo uživali, u ponudi imaju i Piadine (beskvasno tijesto koje pune sirom i nekim od 5 nadjeva: pršut/inćuni/brie/dimljena šunka/panceta te ih tostiraju i poslužuju na drvenoj dasci s rikulom, sušenim rajčicama, klicama češnjaka ili rotkvice, maslinama….

 

Izvor: VINO wine bar/caffe bar /Facebook
Izvor: VINO wine bar/caffe bar /Facebook

Ne znam što reći, osim da sam oduševljen Malešnicom i wine barom VINO.

Vratit ću se opet na mjesto zločina, da isprobam Piadine i još koje vino, a vama preporučam da ih posjetite i isprobate sve što imaju.

Nećete požaliti jer nisam ni ja, iako sam SNOB:)

WINE BAR VINO,

I.B. Mažuranić 13

https://www.facebook.com/winebarvino/timeline

 

 

 

autor: Josip Novosel, GASTRO SNOB

 

 

 

Please follow and like us:
error1
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20