BISTRO VRAPČAK & STEAKHOUSE – Novo mjesto u Zagrebu za ljubitelje odležanih steakova

0

Postoje ljudi koji idu u Vrapče na liječenje, a postoje i oni koji u daleko, ali prijateljsko Vrapče odlaze na degustaciju odležanih steakova što je zapravo isto neka vrsta gastro terapije. (Za domoljube koji cijene hrvatski jezik i preziru izraz steak, čitajte odrezak.)

Neki dan mi se kolega Indijac aka Raj, žalio kako već dugo nije probao neki dobar odrezak u Zagrebu. Žalila mi se i kolegica slikarica Jasminka kako već dugo nije probala ništa, a kamoli odrezak koji je vidjela samo na filmovima. Da ne bi ispalo da se u ovoj državi svi žale, javila mi se i producentica Suzana da se pohvali kako je strusila 4 debrecinke i kajganu koju je sama napravila, ali ako sam spreman počastit’, mogla bi pojesti još.

Pogledao sam samozatajno prema nebu i upitao Stvoritelja: ”Pa jebemu mater, kud baš svi gladni ovoga svijeta imaju moj broj mobitela? Što se spremaju za Gladomor pa su mene našli žicat’ klopu? Nisam ja Majka Tereza!” Bog je poručio: ”Nahrani ih. Škrtost je jedan od sedam smrtnih grijeha!” Da ne bi slučajno Tonči Huljić napisao pjesmu: ”Škrtost se zove imenom tvojim”, odlučio sam poslušati vapaje ovog napaćenog naroda i odvesti ih u Bistro Vrapčak. Moja ruka je kratka, ali široka.

Za one koji ne znaju, ”Bistro Vrapčak & Stakehouse” je poznat po svojim sjajnim gablecima i roštilju, a od nedavno su postali i jedno od najpopularnijih mjesta u Zagrebu za ljubitelje odležanih steakova koje priprema Chef Ivan Mudri.

Bistro Vrapčak – Chef Ivan Mudri
Foto: @DearLeaderJoe, Flash.hr

Suzana je htjela da sjednemo u stražnji dio restorana, ali ja sam to odbio. Nije vrijeme za romantiku. Htio sam biti naprijed kako bih imao svjedoke da sam počastio ovu gladnu siročad.

Bistro Vrapčak
Foto: @DearLeaderJoe, Flash.hr

Naručili smo za početak jednu hladnu platu za predjelo: malo pršuta, sira, kulena, špeka i što nas je najviše oduševilo, domaćih čvaraka, koji su se topili u ustima k’o led na Antarktici jer u Dubravi ekipa još uvijek preferira Golf dizel, a ne Teslu 🙂

Bistro Vrapčak – hladna plata
Foto: @DearLeaderJoe, Flash.hr

Kad smo kod klimatskih promjena, Suzana se pohvalila kako već danima jede grah i bez imalo grižnje savjesti ispušta CO2 u atmosferu. Bilo je neugodno meni, ali i ostalim klimatskim fanaticima za stolom. Htio sam onu rajčicu koju čuvam za Muzej suvremene umjetnosti baciti na Suzanu, ali tad me pogledala svojim prekrasnim plavim očima i kao da je rekla: ”Samo daj mi znak i uništit’ ću ti brak” Nije da sam u braku, ali pogled je govorio baš to.

Bistro Vrapačak – Suzana Erbežnik – Katunar Nigra
Foto: @DearLeaderJoe, Flash.hr

Za stolom do nas, netko je uživao u biftek salati. Bio sam između dvije vatre. Tu su prekrasne Suzanine oči, ali biftek je biftek. Morao sam skrenuti pogled.

Bistro Vrapčak – Biftek salata
Foto: @DearLeaderJoe, Flash.hr

Da ne bi ispalo da samo slinimo nad hranom za tuđim stolovima, naručio sam mesnu platu, točnije 2,5 kg najboljeg odležanog mesa: 2 NY strip black angus, T-bone, Rib-Eye, biftek simentalka i biftek The M Brothers. Nisam htio pretjerivati. Ipak se bliži Božić, a poanta Adventa nije rastrošnost, već skromnost.

Chef Ivan nam se pohvalio kako vrhunsko meso naručuju iz farme/mesnice The M Brothers. Odresci odležavaju 40 dana u specijalnim komorama. Tijekom procesa zrenja meso gubi vodu, pa time odležani steakovi gube do 40% početne težine. Zbog toga su Dry Aged steakovi mekani, sočni, ali i skuplji u odnosu na svježe meso. Bez obzira koji odrezak naručujete, kila košta 280 kn. Možete naručiti i manje porcije tipa 300g po osobi, ali ja nisam htio da ljudi u Vrapču pomisle da sam Lidlić.

Bistro Vrapčak – Dry Aged Stakes
Foto: @DearLeaderJoe, Flash.hr
Bistro Vrapčak – Dry Aged Stakes
Foto: @DearLeaderJoe, Flash.hr

Uz ovaj skromni mesni obrok, kao novopečeni sommelier prvog stupnja, naručio sam butelju Katunar Nigra. Sjajno crno vino s otoka Krka. Nosi s jedne strane sve karakteristike syraha od kojeg je grožđa spravljena s prepoznatljivim mirisima anisa, kupine, crne trešnje, ribiza, masline, crnog papra, borovnice.., ali i položaja s kojeg potječe: vinograd na 150 do 180 metara nadmorske visine, s 30% nagiba, orijentacije jug-jugozapad.

Ako i vi želite biti ovako pametni i educirani u društvu, možete platiti sommelierski tečaj ili prepisati sve ove podatke s Katunar web stranice, kao što sam i ja napravio 🙂

Jasminka i Suzana su nabacile osmijeh kao Mladen Grdović i Alen Vitasović nakon rehabilitacije.

Bistro Vrapčak – Jasminka Škalić i Suzana Erbežnik
Foto: @DearLeaderJoe, Flash.hr

Do sad se već svi pitaju: ”Gdje je taj Indijac? Sigurno ga je izmislio kao što i izmišlja da je utjecajan i da zarađuje puno!”

Bistro Vrapčak – Dragi Vođa i Rajeev Rao
Foto: Flash.hr

Kao što vidite, Indijac nije izmišljen. Rajeev Rao se oženio za Jelenu Kraljić s otoka Krka. Imaju apartmane u Njivicama, a oboje se već godinama bave turizmom. Bajdvej, vlasnik Bistroa Vrapčak ima i restoran u Njivicama ”Bourbon Grill” tako da i tamo možete uživati u vrhunskoj klopi. Vratimo se sad opet na Indijca.

Raj je trenutačno glavni čovjek za uvoz indijskih radnika u Hrvatsku. Ako trebate: čistačice, konobare, IT-evce, građevinare, uhljebe…. ima sve. Ja ga nagovaram da počne uvoziti Bollywoodske ljepotice, ali još me još nije poslušao. Očekujem napad Woke aktivistica za 3,2…

Šalu na stranu, Raj je čovjek koji će vam riješiti sve probleme s radnicima. Samo da se zna, ovo nije plaćeni oglas iako očekujem od Raja da me počasti s jednom indijskom večerom koju će sam pripremiti 🙂

Jasminka me zamolila da ne objavim fotku na kojoj pije umak za meso. Mislila je da je to koktel. Obećao sam joj da to neću objaviti.

Bistro Vrapčak
Foto: @DearLeaderJoe, Flash.hr

Za kraj je uzela svoj zagorski blok i penkalu. Pitali smo ju: ”Šta slažeš dobitnu Loto kombinaciju?” Jaca je rekla: ”Ne. Brojim Vam zalogaje. Ja to sigurno ne bum sve platila. Su meni samo kosti ostale. Indijac i ti ste pojeli za pola Bangladeša, a ni Suzana nije ostala gladna.”

Jaca vam ima trakavicu. To je boljka svih umjetnika. Bogica je zaboravila da je progutala dva bifteka sama. Rekao sam joj: ”Ne brini ništa. Dragi Vođa danas plaća.”

Bistro Vrapčak – Jaca radi obračun
Foto: @DearLeaderJoe, Flash.hr

U glavi joj je odzvanjalo: ”Dragi Vođa sve plaća?” Nabacila je osmijeh model Franjo Tuđman i rekla: ”Će bu tak, bumo si Suzy i ja spili još jednu buteljicu Nigre, a morti bi si i nekaj slatkog pojeli.”

Naručili smo za kraj još jedan kolač i palačinke s marmeladom jer je Jaci pao šećer u krvi, a pala je i još jedna butelja Nigre, naravno na moj račun. Ako me se na Dan velikodušnosti sjete, sjete se, ako ne, nikom ništa 🙂

Bistro Vrapčak – Palačinke s marmeladom
Foto: @DearLeaderJoe, Flash.hr
Bistro Vrapčak – Kolač
Foto: @DearLeaderJoe, Flash.hr
Bistro Vrapčak – Jasminka Škalić i Suzana Erbežnik
Foto: @DearLeaderJoe, Flash.hr

 

Bistro Vrapčak & Steakhouse
Aleja Bologne 2
FB: https://www.facebook.com/vrapcakbistro2021
Mob.: +385 95 197 5375
bistrovrapcak@yahoo.com

 

Autor: Josip Novosel aka Dragi Vođa aka Vin Diesel ili Andrew Tate za siromašne, rekreativni bacač uroka iz Čučerja, dopisni član magazina ”S vjerom u Krista, protiv biljojeda i komunista”, prijatelj imućnih, prije svega čovjek, a tek onda tajkun i Gastro Snob.

www.instagram.com/dearleaderjoe

www.facebook.com/dearleaderjoe