Craig Derrick – Zašto je vrhunski 360 fotograf napustio Englesku i Formulu 1 i došao u Hrvatsku!?

0

Kao osnivač i predsjednik IBMC – International Business Meetup Club, imam priliku upoznati i poslovno surađivati sa zanimljivim ljudima iz cijelog svijeta, a usput im i pomagati da se što bolje snađu u Hrvatskoj. Jedna od takvih osoba je i Craig Derrick iz Velike Britanije, sjajan 360 fotograf. Zamolio me pristojno da napravim intervju s njim, a ja sam mu još pristojnije odgovorio da nema problema, ako plati 🙂

Dragi Vođa aka Vin Diesel za siromašne & Craig Derrick – Kavkaz
Foto: Flash.hr

Bio si fotograf za Formulu 1, kraljevsku obitelj, slavne osobe… Možeš li mi možda srediti titulu Sir Dragi Vođa ili Lord Jole, bilo što da zvuči eksluzivno i snobovski?

Ja i dalje čekam svoju titulu. Morat ćeš pričekati da dođeš na red 🙂

Craig Derrick
photography

Kako si došao do svih tih klijenata i kada si se i zašto preselio u Hrvatsku? Imao si sve u Velikoj Britaniji. Jesi li suicidalan? 

U Velikoj Britaniji sam živio u Cheltenhamu. Tamo živi puno slavnih ljudi, a tamo se i održava poznati konjski festival svake godine. Angažirao me lokalni magazin, nešto kao britanska Glorija. Puno me ljudi preporučilo jer su smatrali da sam profesionalan i da radim kvalitetne fotke. 

Craig Derrick
photography

F1 je bila moja strast još od mladih dana. Nisam propustio niti jednu utrku na televiziji zadnjih 25 godina. Stari poznanik mi je ponudio da radim za F1 u sezoni 2019. Nisam mogao odoljeti takvoj prilici. U 2019. sam putovao na F1 utrke u Silverstoneu, Barceloni, Mađarskoj i Dubaiju i radio tamo kao fotograf za Formulu 1 sve dok korna nije sve zaustavila. Nadam se da ću se vratiti ponovno u F1 svijet kad se svijet vrati u normalu. 

Da, izgledalo je iz vana kao da imam sve, ali sam onda jednog dana prije 8 godina doša u Hrvatsku na godišnju odmor i kao fotograf sam bio oduševljen ljepotama vaše zemlje. Odlučio sam okrenuti novu stranicu u svom životu i krenuti u avanturu po Hrvatskoj. 

Jesi li imao problema u pokretanju poslovanja u Hrvatskoj i možeš li usporediti poslovanje ovdje s onim u Engleskoj? Možemo li možda izvoziti našu birokraciju u Veliku Britaniju?

Pokretanje posla je bilo, hmm….prilično lako, ali papirologija, birokracija i nepotizam su me izludili. Uvijek sam govorio da u poslovanju nije bitno što znaš nego koga znaš, ali u Hrvatskoj to možete pomnožiti sa 1000, a kao strancu vam je ovdje još teže.

Rekao si mi da bi volio surađivati s Rimcem. Zašto? Znam toliko albanskih poduzetnika koji su također veliki stručnjaci za aute. Mogu te spojiti s njima.   

Volio bih surađivati ​​s Rimcem i prezentirati mu ono što sam naučio u F1 i vidjeti hoće li mu nešto od toga biti zanimljivo za poslovanje. On i njegova tvrtka su vrhunski dio automobilske industrije i tehnologije i to ne samo  u Hrvatskoj nego i cijelom svijetu. Divim se Mati Rimcu zbog postignutog na ovom području. Pravi poduzetnik koji je riskirao sve i uspio proizvesti NAJBOLJI i najbrži električni automobil na svijetu.

Uvijek radim gastro intervjue 🙂

Kavkaz – Pržene kuglice s kozicama
Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr
Odrezak lososa – Kavkaz,  Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr

Sada radiš nevjerojatne 360° fotografije – virtualne šetnje (hoteli, vile, restorani, jahte …). Možeš li našim klijentima naplatiti iste cijene kao i u Velikoj Britaniji ili imaš problema s klijentima koji odaberu nižu cijenu umjesto kvalitete? Ja uvijek kažem svakom klijentu: ”Ja nisam skup, ti si siromašan!”

Radim 360 virtualne šetnje više od 20 godina i podučavao me jedan od najboljih 360 fotografa u Engleskoj. Cijene u Velikoj Britaniji SU PUNO više nego ovdje u Hrvatskoj, ali također je i razumijevanje 360 ​​virtualnih tura veće. Ovdje se to još uvijek doživljava kao nova (nepoznata ekstravagantna) stvar. Znam vrijednost svog rada pa neću smanjivati cijene da bih došao do posla. Ako netko želi najbolje onda to košta.

Što je tako posebno u tvojim 360° fotografijama? Zašto bi netko zaposlio tebe umjesto svog rođaka iz HDZ-a koji ima potpuno novi Iphone?

Prvo bih volio vidjeti nekoga tko pokušava napraviti profesionalnu virtualnu šetnju s iPhoneom … što bi bilo zanimljivo … ..HA HA HA ….. Dobar način da to objasnim je sljedeći: Svatko može kupiti najbolju pečnicu na svijetu, ali to ih ne čini najboljim kuharima … Svatko može kupiti i najbolji fotoaparat na svijetu, ali to ih neće učiniti najboljim fotografom. Učio sam od najboljih i neprestano učim i usavršavam se i sa više od 20 godina iskustva znam dobro što radim i kako to radim. Posvećujem pažnju svim detaljima, željama klijenta i kvaliteti koju isporučujem, a to je teško nadmašiti. Možete provjeriti moj rad na http://adriaticimages.com/360o-virtual-tours-3-2/ ili možete angažirati rođaka s članskom iskaznicom i novim Iphonom 🙂

Čuo sam da ne voliš ajvar !? Zašto? Porke? Postoji li još nešto što ti se u Hrvatskoj ne sviđa (hrana, vino, ljudi, glazba, jezik …)? Možeš slobodno priznati sada prije nego što te deportiramo natrag u Englesku.

Samo ajvar za sad 🙂

Craig Derrick – Gin Tonic at Kavkaz
Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr

Što misliš o hrvatskom jeziku? Jesi li ga naučio ili se još uvijek praviš Englez iako živiš ovdje već godinama? 

Dakle, moj najbolji prijatelj u Velikoj Britaniji se zove Jessie. Kad sam prije 8 godina stigao u Hrvatsku, živio sam u dubrovačkom Orašcu. Svaki dan sam u baru slušao “Jessie, Jessie” i stalno sam razmišljao …. čekaj malo … moj prijatelj mora biti ovdje. Nekoliko dana kasnije sam shvatio da je to ”ĐESI ”, a ne ”Jessie”. Dobrodošli na moju prvu lekciju iz hrvatskog jezika 🙂 haha. Još uvijek nisam naučio vaš jezik. Stvarno je težak.

Najvažnije pitanje za kraj – Gdje si bio 1991?

1991. godine živio sam u Velikoj Britaniji, sjećam se da sam gledao vijesti o mjestu zvanom Dubrovnik za koje nikada prije nisam čuo. Dubrovnik je bio napadnut… kao i mnogi drugi gradovi u vašoj zemlji. Nisam imao pojima gdje je to i zašto se to događa. Sad nakon 30 godina razumijem više.

PS: Ako te nešto nisam pitao, reci sada ili zauvijek šuti. 

Možeš li molim te spomenuti www.magicmirror.hr. Vidio sam ovu sjajnu fotokabinu prije više od 6 godina i dobio sam je iz Velike Britanije. Bio sam prvi u Hrvatskoj koji je to imao. Ovo je savršeno za vjenčanja, rođendanske zabave, evente itd.

Imali smo vrlo zanimljiv razgovor. Objasnio sam Craigu da je stari hrvatski običaj da gost počasti s hranom i pićem. Imao je osmijeh na licu koji kao dao govori: ”Nemoj me jebat da još moram platit i račun na kraju!?”

Craig Derrick – Kavkaz
Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr

Ako želite angažirati Craiga za fenomenalne 360 virutalne fotografije/šetnje ili za magicmirror za vaše evente, možete ga kontaktirati na info@adriaticimages.com

 

Autor: Josip Novosel aka Dragi Vođa, poznat i kao Vin Diesel za siromašne, rekreativni bacač uroka iz Čučerja, dopisni član magazina ”Balkanska aristokracija”, prijatelj imućnih, prije svega čovjek, a tek onda tajkun i Gastro snob.

www.instagram.com/dearleaderjoe

www.facebook.com/dearleaderjoe

Please follow and like us:
error1
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20