SRAMOTA: HDZ ponudio susjednim državama da odlažu nuklearni otpad na Trgovskoj gori!?

0

Zahuktala se predizborna kampanja u cijeloj Hrvatskoj, a posebno je zanimljiva ona u Petrinji. Nedavno sam razgovarao s Nedjeljkom Nenom Lončar koja se kao jedna od glavnih aktivistica borila protiv odlaganja nuklearnog otpada u tom kraju i koju su često napadali zbog toga, ne samo tada, nego i ovih dana na stranici Forum istine na Banovini. 

Iako ju politika ne zanima nego samo aktivizam, priznala mi je da se od lokalnih političara prosvjednicima pridružio samo gradonačelnik Petrinje, Darinko Dumbović koji je od prvog dana pobunio protiv odluke Vlade RH tj. HDZ-a oko zbrinjavanja radioaktivnog otpada iz nuklearne elektrane Krško u prostoru bivšeg vojnog skladišta Čerkezovac u općini Dvor. 

Postavlja se logično pitanje: Stoji li iza brojnih afera koje se svakodnevno objavljuju iz tog stradalog grada u strahovitom potresu, zapravo Vlada RH i HDZ, a sve zbog sukoba oko zbrinjavanja nuklearnog otpada u tom kraju?

Nakon što je Fond za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško objavio javni natječaj u iznosu od 19 milijuna i 260 tisuća kuna bez PDV-a, i to za aktivnosti ishođenja dozvola za izgradnju Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u Čerkezovcu nedaleko Dvora, Darinko Dumbović, gradonačelnik Grada Petrinje i zastupnik u Hrvatskom saboru, u gradskom parku je održao konferenciju za novinare na kojoj je još jednom javnosti obznanio što misli o ovoj problematici, a sve je prenjela Radio Banovina.

Darinko Dumbović
Gradonačelnik Petrinje

„Mislim da treba jasno dati do znanja da nije korektno da se to događa upravo u ovo vrijeme kada korona vlada. Nju, manje – više, svi pokušavaju spriječiti i struka to uspijeva. Međutim naš Fond, kojem je na čelu gospodin Hrvoje Prpić, njega ne može ništa zaustaviti. U ovo vrijeme kada se trebamo distancirati prije svega kao ljudi, moramo dati poruku da nas ne interesiraju investicije od 19 ili 20 milijuna kuna kako bi se ovdje napravio bazen radioaktivnog otpada i ostalog smeća“.

Sramotna je bila izjava ministra vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske. dr. sc. Gordana Grlića Radmana u kojoj je ponudio susjednoj BIH da odlaže radioaktivni otpad u Hrvatskoj –  Potvrdio je u ime Vlade RH i HDZ-a kako će Hrvatska i pri rješavanju drugih bilateralnih pitanja poput moguće gradnje odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori poštovati sve svoje međunarodne obveze, a nudi i BiH da svoj radioaktvini otpad skladišti na tom lokalitetu ako taj projekt bude realiziran.

Izjava se može vidjeti na stranici Vlade RH https://vlada.gov.hr/vijesti/grlic-radman-hrvatska-bezuvjetno-podrzava-stabilnost-i-cjelovitost-bih/31854

Dumbović je podsjetio na prosvjede koje su već do sad održali, izrazivši nezadovoljstvo što tako nešto nije moguće napraviti u trenutnoj situaciji poručivši da, ako građani nešto ne žele, oni imaju pravo na to.

„Država je danas nas napala, država je napala Banovinu, Vlada Republike Hrvatske je napala Banovinu nuklearnim otpadom, radioaktivnim otpadom i smećem preko Fonda koji ima stotine i stotine milijuna. Nisu nas napali s autocestom, nisu nas napali da bi prestali devastirati naše šume koje su prodali u bescjenje, nisu nas napali s niti jednim kapitalnim projektom. I gle čuda, Županija šuti, župan javno kaže da nema ništa protiv. Županija je rekla da je ona za to. Zar to nije sramota?“.

O prosvjedima Dumbovića protiv odlaganja nuklearnog otpada je pisao i T-portal:

”Takvu odluku Fonda u vremenu pandemije koronavirusa i posljedica snažnog potresa u Zagrebu, urušavanja gospodarstva, zabrinutosti i straha ocijenio rijetko viđenim licemjerjem i podcjenjivanjem građana, a župana sisačko-moslavačkog Ivu Žinića i ministra zaštite okoliša Tomislava Ćorića grobarima i elementarnom nepogodom te županije.”, izjavio je Dumbović

“U skoroj budućnosti tu se planira napraviti odlagalište radioaktivnog otpada iz NEK-a. Očito, pomno izabrani trenutak za pokretanje aktivnosti, jer dok smo u izolaciji i svaki dan sa strepnjom iščekujemo vijesti o novooboljelim i umrlim sugrađanima, nemamo vremena misliti o očuvanju i zaštiti prirode i okoliša, niti imamo mogućnost organizirati se ili prosvjedovati protiv ovakve odluke. Moju borbu protiv odlagališta radioaktivnog otpada u srcu Zrinske gore župan Žinić proglašava politikanstvom, do toga da isti župan obilazi odlagališta po Sloveniji i objašnjava kako je dobro i korisno biti destinacija radioaktivnog otpada i smeća. A onda u Petrinju na promociju knjige o prirodnim ljepotama Zrinske gore dovede ministra Ćorića “, poručio je Dumbović.

Cijeli članak možete pročitati na linku https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/gradonacelnik-petrinje-protiv-zbrinjavanja-radioaktivnog-otpada-u-bivsem-vojnom-skladistu-20200401

Nije li slučajnost da baš dva dana prije izbora, kandidatkinja HDZ-a za gradonačelnicu Petrinje, Magdalena Komes, podiže optužnicu protiv sadašnjeg gradonačelnika i to samo na temelju rekla-kazala, jer nije bitno da se optužnica dokaže, nego da utječe na rezultat izbora? Ako je Magdalena znala za nekakve kriminalne aktivnosti, mogla ih je prijaviti i ranije, a ako stvarno tvrdi da joj je građanska dužnost prijavljivati sve nepravilnosti, zašto onda ne prijavljuje članove HDZ-a? Ima materijala na dnevnoj bazi za kaznene prijave protiv članova svoje stranke. Za sve one koji ne znaju, HDZ je jedina politička stranka koja je pravomoćno osuđena u Hrvatskoj za korupciju https://balkans.aljazeera.net/teme/2020/11/13/hdz-prva-politicka-stranka-osudena-za-korupciju

 

Autor: Josip Novosel aka Dragi Vođa