ZAGREBAČKI UGOSTITELJI U ČETVRTAK 8. LISTOPADA ZATVARAJU LOKALE NA 60 MINUTA KAO UPOZORENJE NA MOGUĆE STALNO ZATVARANJE

0

Nezavisna udruga ugostitelja (Zagreb) nastavlja akciju za spas radnih mjesta i očuvanje gospodarstva, a od odgovornih traži obustavu plaćanja PDV-a do 1. ožujka 2021., trajnu preferencijalnu stopu PDV-a na hranu, uključujući kavu, pivo, vino i bezalkoholna pića te kredite za likvidnost i investicije

Zagrebački ugostitelji će u četvrtak 8. listopada s početkom u 11 sati i 58 minuta na sat vremena obustaviti posluživanje u svojim ugostiteljskim objektima, kako bi upozorili na težak položaj u kojem su se našli zbog pandemije koronavirusa te potaknuli na žurno djelovanje odgovornih institucija s ciljem očuvanja radnih mjesta i sprječavanja kolapsa gospodarstva. Riječ je o nazivu akcije “2do12” kojom odbrojavanje nastavlja Nezavisna udruga ugostitelja (Zagreb) s namjerom spašavanja sudbina tisuća zaposlenih u tom sektoru, ali i poticanja građana i ugostitelja na solidarnost.

Potaknuti poražavajućim rezultatima istraživanja o poslovanju ugostiteljskih objekata u 2020. godini te izostankom reakcije odgovornih institucija nakon brojnih apela ugostitelja, Nezavisna udruga ugostitelja (Zagreb) uz podršku Nacionalne udruge ugostitelja i Udruge Glas Poduzetnika pokreće akciju “2do12” u glavnom gradu Hrvatske koji broji preko 4500 objekata.

Ugostitelji traže porezno rasterećenje s razinom oporezivanja koja je realna i otvara put oporavku. Od odgovornih institucija traže obustavu naplate PDV-a do 1. ožujka 2021., trajnu preferencijalnu stopu na hranu – što po Zakonu o hrani uključuje jelo, kavu, pivo, sokove, vodu i vino – od 10%, pristup kreditnim linijama HAMAG BICRO-a za likvidnost te HBOR-a za investicije.

Stanje u Zagrebu osobito je teško jer je Zagreb uz sav jad koronavirusa zahvaćen i stradanjima prvog velikog potresa u posljednjih sto godina. Razmjere ove krize ćemo još dugo spoznavati. Svjesni smo da se problemi ne mogu riješiti preko noći, ali isto tako smo dužni upozoriti na opravdanu bojazan za našu vlastitu egzistenciju. Vjerujemo da će Vlada istupiti korak naprijed i prihvatiti poziv na dijalog. Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je prepoznao apel ugostitelja te započeo razgovore oko primjene budućih protuepidemijskih mjera sa strukom. Nakon akcije bjelovarskih ugostitelja pod nazivom “3do12”, bjelovarski gradonačelnik je poduzeo sve što je u njegovoj domeni kako bi zaštitio svoje sugrađane i poduzetnike. Isto očekujemo od ostalih resora ključnih za rad ugostitelja i povezanih djelatnosti koje zajedno generiraju 320 tisuća radnih mjesta. – kaže Marin Medak, predsjednik Nezavisne udruge ugostitelja.

Ugostitelji naglašavaju kako sada na naplatu dolaze i svi problemi nakupljeni tijekom razdoblja prije pandemije. Duplanje PDV-a u ugostiteljstvu koje je naprasno uslijedilo 1. siječnja 2017. Godine, mnoge je doveo na rub isplativosti, a ako Vlada ne bude imala sluha ovaj put, pandemija će naposljetku mnogima staviti ključ u bravu. Naslijeđeni problemi i novonastale zapreke u poslovanju natjerale su ugostitelje na udruženo djelovanje i sve češće upozoravanje Vlade na propuste na terenu.

Mjere za očuvanje radnih mjesta HZZ-a će pomoći ugostiteljima koji su ostvarili pad od 60 % i više prometa usporedno sa istim razdobljem prošle godine. No, što je s nama koji imamo pad od 59 % i manje. Zato tražimo jasnije i efikasnije modele dodjele sredstava za očuvanje likvidnosti. Ne tražimo besplatan novac, nego pristup kreditnim linijama za plaće naših zaposlenika i niže poreze kako bismo mogli vratiti posuđeno. S najvišom poreznom stopom na pripremu i usluživanje pića u Europi nije moguće planirati poslovanje u budućnost. – kaže Damir Jurković, dopredsjednik Nezavisne udruge ugostitelja.

Anketom na uzorku od gotovo 500 ugostitelja iz svih krajeva Hrvatske ustanovljeno je kako gotovo 60% njih bilježi pad u poslovanju veći od 50%, a gotovo 40% se suočava sa činjenicom da u ovim uvjetima neće opstati do sljedeće sezone. Čak 80% poslodavaca će biti prisiljeno pribjeći otkazivanju ugovora djelatnicima. Smatramo kako je krajnje vrijeme da se to spriječi!

***

Inicijativa GLAS PODUZETNIKA pokrenuta je kao samoorganizacija građana, mahom malih poduzetnika, a nakon objave prvog paketa gospodarskih mjera Vlade RH koje su pokretači ocijenili nedostatnima. Budući da je u manje od 15 dana okupio više od 100.000 poduzetnika, obrtnika, samozaposlenih i zaposlenika privatnog sektora te privukao veliku medijsku pozornost svojim beskompromisnim zahtjevima i istupima, GLAS PODUZETNIKA se pozicionirao kao relevantan čimbenik u javnim raspravama vezanim za određivanje novog gospodarskog smjera Hrvatske. Isto je potvrdila i Vlada RH koja je, unutar drugog paketa gospodarskih mjera, usvojila neke od prijedloga inicijative te time potvrdila njezin neosporan utjecaj. Na zahtjev članova inicijative, osnovana je Udruga GLAS PODUZETNIKA koja je od osnivanja prikupila više od 12.000 članova, a Udrugu podržava preko 200.000 građana Hrvatske.