Hanibal restoran – Kako jesti dobro na Hvaru, a ne potrošiti bogatstvo

0

Nedavno sam pisao o Splitu i Hvaru i stavio naslov: ”Ostani doma ako si siromašan”. Nije da sam se ja nešto žalio na cijene, a i mojim prijateljima iz Nizozemske su one bile ok, a o Englezima, Skandinavcima i ostalim strancima da ne govorim. Dakle, nisu Hvar i Split toliko skupi, koliko ste vi siromašni, a što je najbolje, Hvar nikad nije bio jeftiniji nego ove godine. Pola Zagreba se sjatilo tamo. Apartmani su jeftiniji, restorani pa čak i Carpe Diem.

Zadnji put sam napisao na Fejsu da je Dragi Vođa na Hvaru i da molim imućne ugostitelje da mi se jave, a da me Lidlić poduzetnici izbjegavaju k’o da imam koronu. Nije prošlo niti pet minuta, a već mi se javio povratnik iz SAD-a, Anthony Jurica. Ima u Hvaru dva restorana na Trgu sv. Stjepana: ”Hanibal” i azijski restoran ”Spice”.

Hvar – Trg sv. Stjepana 
Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr
Restoran Hanibal -.Hvar
Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr

Anthony je inače s otoka Lastova, ali kako se lova vrti na Hvaru, bacio se ovdje u poduzetničke vode. Rekao mi je tad da je zatvoren, ali da će kroz dva tjedna otvoriti restorane kad na Hvar dođe više gostiju pa da mu se kao utjecajni Gastro Snob javim i dam svoj vrijednosni sud o njegovoj klopi. Uvjeravao me da se na Hvaru može pojesti dobro po pristupačnim cijenama. Inače, na restoranu ima i naljepnicu ”Ovdje štiti UGP”. Ekipa iz Glasa poduzetnika se širi brže od korone 🙂

Trebao sam doći s kolegicom Reom koja je vegetarijanka, ali je ona u zadnji čas otkazala put jer je imala poplavu u stanu. Rekao sam joj sto puta da će joj se povrće osvetiti. Neće nesreća na mesojede.

Razmišljam već dugo da kupim neku zemlju na Hvaru i sagradim vilu s bazenom. Sjeli su mi poticaji pa da ih pametno uložim. Kao da je Bog čuo moje želje jer sam odmah na izlasku iz katamarana ugledao kolegicu Tamaru, inače vlasnicu arhitektonskog ureda TomTam u Zagrebu.

Restoran Hanibal -.Hvar – Tamara Lipić i Dragi Vođa aka Vin Diesel za siromašne
Foto: Ana Barać, Flash.hr

Bila je tu s prijateljicom Anom koju isto znam. Pozvao sam ih da mi se pridruže na ručku u restoranu Hanibal i odmah dao Tamari do znanja da očekujem projekt za Vilu Dragi Vođa. Betonski lavovi na ulazu, fontana s delfinom, slika kardinala Stepinca na dnu bazena,… nikakav kič ne dolazi u obzir. Želim da sve izgleda luksuzno i sa stilom.

Smjestili smo se na prekrasnoj terasi restorana koji nije dobio ime po ljudožderu iz filma već po Hanibalu Luciću za kojeg ste čuli isto kao i za Madagaskar. 

Restoran Hanibal -.Hvar
Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr

Naručili smo za predjelo tatarski biftek i tartar od tune. 

Restoran Hanibal -.Hvar – Tuna tartar
Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr
Restoran Hanibal -.Hvar – Tatarski biftek
Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr

Hrana je prilično brzo stigla na stol, a ja sam odmah nabacio osmijeh poput Franje Tuđmana kad je prvi put namjestio izbore. Tartar se topio u ustima kao led u frižideru blagajnice Željke. Sad će se sigurno javiti neka Mirjana iz Sesveta: ”Ne bih nikad jela sirovo meso. Fuj!”. Što reći takvim ljudima? ”Bolje jesti sirovo meso, nego biti siromašan.”

Odmah sam rekao ljubaznoj konobarici: ”Dvije čaše bijelog vina za mene i Tamaru i čašu vode za Anu.” Moja ruka je kratka, ali široka. 

Restoran Hanibal -.Hvar – Dragi Vođa aka Vin Diesel za siromašne
Foto: Ana Barać, Flash.hr
Restoran Hanibal -.Hvar – Tamara Lipić
Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr

Mora da sam bio izrazito duhovit jer se Ana nije prestajala smijati. Mislim da mi je u jednom trenutku čak i rekla da imam bolje šale od Branka Uvodića.

Restoran Hanibal -.Hvar – Ana Barać
Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr

Vrijeme u dobrom društvu brzo prolazi pa je tako došao red i za glavno jelo. Naručili smo avokado burger, pileća prsa s pancetom i njoke s kozicama i tartufatom.

Restoran Hanibal -.Hvar – Avokado burger
Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr
Restoran Hanibal -.Hvar – Piletina s pancetom
Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr
Restoran Hanibal -.Hvar – Njoki s kozicama i tartufatom
Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr

Nisam napomenuo konobarici da želim medium burger pa je bio bolje pečen, što većina ljudi voli, ali ja nisam većina. Burger mora biti medium, crvenkast iznutra. Jbg. moja greška. U svakom slučaju je bio dobar, a njoki i piletina odlični. Panceta je bila hrskava, baš onakva kakvo nije vino kad ga Butković opisuje za KPK. Vinski znalci, a pogotovo oni s Korčule će znati što sam htio reći 🙂

Naručio sam koronu i pogledao prema nebu: ”Bože, zar si odabrao mene da dobijem koronu? Zar si odabrao mene da putujem po svijetu i jedem po dobrim restoranima?”

Bog: ”Nisam ja nikog odabrao za ništa. Prestani me koristiti u promotivne svrhe. Razapet ću te!”

Restoran Hanibal -.Hvar – Dragi Vođa aka Vin Diesel za siromašne
Foto: Ana Barać, Flash.hr

Za kraj smo još naručili odličan čokoladni kolač kako bi poručili svima koji nemaju: ”Neka jedu kolače”

Restoran Hanibal -.Hvar – Čokoladni kolač
Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr

Sjajna klopa na odličnoj lokaciji u odličnom društvu i stvarno izuzetno ljubazno i nenametljivo osoblje. Život je lijep kad si influencer i ne radiš ništa. Jbg., ne možemo svi kopati krumpire. Čaša vina je 25 kn, biftek 80 kn, njoki s tartufima 80 kn, avokado burger 80 kn… stvarno cijene kakve bih očekivao u Zagrebu, ali ne i na Hvaru. Mislio sam da će biti puno skuplje. Znam da će sad blagajnica Željka reći: ”To je tebi jefitno? Za te novce kuham tjedan dana!” Što da ja njoj sad kažem? ”Naravno kad kuhaš hrenovke i juhu iz vrećice!” Može se proći jeftinije na Viru, u Pirovcu ili na Pešćenici, ali za Hvar ovo su stvarno niske cijene.

Nije nam preostalo ništa nego da odemo na kupanje na jednu od najljepših plaža na Hvaru. Uvala Pokonji dol. Ovim putem pozdravljam vlasnika Mustačo bara i restorana u uvali 🙂

Hvar – Uvala Pokonji dol
Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr

Tamara i Ana su se drugi dan vraćale za Zagreb, a Ana je sa sjetom na licu po posljednji put pogledala u daljinu plavetnila…. Zrigat ću se. Htio sam samo da na trenutak osjetite kako je to kad piše Jelena Veljača. Sad ćete više cijeniti moj rad.

Hvar – Ana Barać
Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr

PS: Znam da sad vlasnikova sestra misli: ”Đubre jedno! Nije me niti jednom spomenuo, a pravila sam mu društvo i pomogla mu oko smještaja i fotkanja. Zore ne dočeko!” Naime, ona će biti spomenuta u kolumni o njihovom azijskom restoranu Spice. Toliko je kompleksna i posebna osoba da ju se ne može opisati u dvije rečenice. Potrebna je cijela kolumna, a možda će čak biti i u nastavcima. 

Restoran Hanibal – Hvar

Trg Svetog Stjepana 28
21450 Hvar, Croatia
 
mob: 098 938 6035
mail: info@hanibalhvar.com

 

Autor: Josip Novosel aka Dragi Vođa aka Vin Diesel za siromašne – samozatajni bacač uroka iz Čučerja, dopisni član magazina ”Nije svaki Hanibal, Kanibal”, prijatelj imućnih, prije svega čovjek, a tek onda tajkun i Gastro Snob.