Kriza – nekima prilika za otvaranje novih sveučilišta i besmisleno rasipanje proračunskog novca

0

Udruga Glas poduzetnika je kroz svoje postulate predstavila viziju moderne Hrvatske – Hrvatske 2.0.

Smatramo da je to jedini način da Hrvatska ostane konkurentna zemljama u okruženju, za kojima smo počeli sve više zaostajati. Ova kriza je otvorila mnoge mogućnosti i ubrzala procese koji bi uz standardnu političku inertnost i nedostatak volje trajali godinama ili se završili nikada. Ipak, u trenutku kada je svima jasno da će budžetska rupa biti ogromna, i da se treba maksimalno iskoristiti sva raspoloživa sredstva za ulaganja koja će imati pozitivan učinak na ekonomiju, izgleda da se stranačke elite nisu odrekle svojih sitnih igara i pokušaja da u nekim nišama proguraju svoje sitne interese, pod kapom viših interesa, ali po mogućnosti što dalje od očiju javnosti. Najsvježiji (ali ne i jedini primjer) je zabrinjavajuća ideja o osnivanju novog sveučilišta – Sveučilišta obrane i sigurnosti. Možda je dobro podsjetiti na neke osnovne argumente koji su potpuno kontradiktorni toj ideji:

• Generacije učenika pa i maturanata padaju iz godine u godinu: sa 35.517 u 2015 smo pali na 29.452 u ovoj godini i trend se nastavlja
• Prošle akademske godine smo imali 11.000 nepopunjenih mjesta na hrvatskim sveučilištima i institucijama visokog obrazovanja, od toga samo u ZG 3.000
• Udio potrošnje na tercijarno obrazovanje već iznosi 21,5 %, što je iznad prosjeka EU-a (15,0 %)
• Sva ta prazna mjesta se također financiraju jer se ne prilagođavaju kapaciteti i ne mijenja ustroj, a svaki student na javnom sveučilištu stoji 7.999 EUR proračun Republike Hrvatske

Osim ovih očitih razloga zbog kojih bi svaka rasprava o toj ideji trebala odmah stati, postoji i niz drugih jako dobrih razloga, koji bude sumnju u namjere predlagatelja te ideje. Novac za financiranje se ne može transparentno nigdje vidjeti jer Hrvatsko vojno učilište nije pravni subjekt pa se ne zna koliki dio proračuna MORH bi išao na to.

Zbog toga se UGP zalaže za transparentnost i digitalizaciju, jer ovakvih bunara bez dna ima gomila. Još je smješnija tvrdnja da su osigurana sredstva iz proračuna, kada se uopće ne zna kakav će proračun biti ove i narednih godina. Ali i konzervativna procjena sredstava koja bi bila potrebna na period od 5 godina jasno govore o štetnosti i besmislu projekta koji bi potrošio novce poreznih obveznika koji će biti iznimno potrebni u drugim segmentima. Ovo su samo neke stavke:

• moralo bi se zaposliti 50% svog kadra s znanstveno-nastavnim zvanjima, koje sada nema na platnoj listi MORH-a (svaki je cca 20-30.000 bruto)
• potrebno bi bilo producirati vlastitu znanstvenu djelatnost koju će ti dodatni ljudi na plaći morati stvoriti
• naravno, od administracije se treba uspostaviti sve paralelne službe koje Sveučilište u Zagrebu već ima i nisu potrebni – npr. ured za međunarodnu suradnju, knjižnica, glavno tajništvo itd. (sve na što ih obvezuje vrlo rigorozan proces reakreditacije a imali su kroz SuZG)
• i ono na što očito neki ciljaju – zaposliti rektore, prorektore i članove senata u najvišim znanstveno-nastavnim zvanjima koji nisu postojali

Procjena je da bi u periodu od 5 godina novac ubačen u ovaj politički projekt bio barem 100 miliona kuna, a vrlo lako bi mogao biti i višestruko veći od toga. Kao primjer možemo uzeti daleko najmanje sveučilište u Hrvatskoj Sveučilište Sjever, koje državni proračun godišnje košta oko 25 miliona kuna (već sveučilišta u Dubrovniku i Puli su preko 50 miliona kuna godišnje).

Što se dogodilo ministrici Divjak i kojim je pritiscima morala popustiti, a koja je prije 9 mjeseci rekla ovo:“ “Pozivamo se i na osvrt Europske komisije u kojem se posebno naglašava da povećano državno financiranje znanosti i visokog obrazovanja neće riješiti probleme. Povećali smo financiranje, ali moramo riješiti fragmentiranost sveučilišta i situaciju kad se stvarno priječi najboljima ne samo da napreduju nego da imaju dobre uvjete za rad“, možemo samo nagađati.

Iz svega spomenutog UGP može zaključiti da je namjera političkih elita, stvoriti još jednu državnu instituciju, koja će poput HGK, HOK-a, HTZ-a i sličnih, služiti za uhljebljivanje njihovih stranačkih vojnika, i nagrađivanje zaslužnih koji su im negdje pogodovali. Sve to naravno, bez ikakvog uvida i transparentnosti u način funkcioniranja i vrste troškova koji bi se konstantno stvarali.

UGP