Mato Gatnik – Vlada mora otpisati sva potraživanja i tako stimulirati poduzetnike kako bi pokrenuli gospodarstvo kad kriza završi

0
Mato Gatnik je voditelj je razvoja za Aero Print international, jedne od vodećih tiskara u regiji sa potpunim servisom i kompletnom ponudom tiska, ambalaže i promidžbenih materijala. Mato je i regionalni direktor poslovne mreže, privatnog fonda i akceleratora Banqis (mag@aph.hr)

Glas Poduzetnika u doba korone – Mato Gatnik – Aero Print International

Prisutni smo u tri države i na 6 tržišta i mogu reći da su uzorci slični svugdje – sve Vlade spremaju neke mjere pomoći kako bi firme nekako “preživjele” i ponovno se otvorile nakon karantene. Problem je što se nitko ne pita u kakvoj će kondiciji biti s obzirom da su naplate u zadnjih 14 dana stale i to se uskoro neće poboljšati. Oni koji su do sada bili na rubu i uz niska primanja čak i uz vladinu podršku neće moći ponovo proraditi, što znači manje zaposlenih, manje klijenta, manje novca, manje potrošnje. Takav scenarij čeka i one u malo boljoj formi, dakle manje klijenata, manje posla, manje novca.
Za mene bi bio jedini pravi potez da država odmah pokrene stimulaciju potrošnje sa javnim natječajima, projektima i sličnim stvarima što bi stvorilo dobrobit za sve. Kad su se u Hong kongu samo pokazali znakovi krize i lošeg raspoloženja, Vlada je svakom rezidentu uplatila na račun više od 1200 dolara i praktički slala ljude u šoping i tako je okrenula krug ekonomije. Po meni potpore su tu da se ljudima daje riba, a tenderi za poslove su tu da se poduzetnicima daje mogućnost da ribu ulove sami. 
To što se radi nije ni blizu dovoljnog. Kad netko zaustavi život, ne može očekivati od ljudi kojima je zaustavio dotok prihoda da žive normalno. Novac im neće pasti s neba. Bit će u stresu jer će razmišljati o egzistenciji, a kad se život ponovno nastavi, pitanje je dal’ će i kada stati na noge. Država mora poduzetnicima i građanima otpisati sva potraživanja za vrijeme karantene, a kad karantena završi, mora poduzetnike stimulirati smanjivanjem poreza i rezanjem svih nepotrebnih davanja te javnim natječajima kako bi pokrenuli gospodarstvo i opet stvorili nova radna mjesta koja su u ovoj krizi izgubljena.
 Mato Gatnik Aero Print International
Autor: Josip Novosel aka Dragi Vođa