Zagrebački ugostitelj: Nećemo prihvatiti ponudu države da se zadužujemo kako bi jednog dana ponovo učili puzati i plaćali troškove poslovanja koje nam je onemogućeno višom silom, a rad zabranjen odlukom Vlade!

0

Zagrebački ugostitelj Borna Janeš, nakon 7 godina prisiljen je zatvoriti popularne restorane Pod Zidom i Gostionicu Ficlek.

Na Facebooku je objavio da oba restorana prekidaju s radom. Zahvalio je vjernim gostima i prozvao Vladu za katastrofalno ponašanje prema privatnicima.

Njegov status prenosimo u cijelosti:

“Dragi naši gosti, beskrajno vam zahvaljujemo na vašoj potpori od otvorenja prvog lokala Pod Zidom 2014. godine, pa do otvorenja Ficleka ovog mjeseca, a pogotovo zadnjih tjedan dana”, napisao je Janeš. “Vi ste nas držali na životu do posljednjeg trenutka, a mi se zbog vas nismo predavali. Nažalost, zbog sigurnosti svih nas i naših obitelji, od sutra zatvaramo i dostavu u oba restorana, naš posljednji izvor prihoda, te ujedno zatvaramo i jedno lijepo sedmogodišnje poglavlje, većinom uspona, ali i ponešto padova. Od male firme od tri zaposlena, narasli smo u firmu koja je imala jedan predivni kolektiv od 26 ljudi. Nažalost, tog kolektiva više nema na okupu, tamo gdje smo bili svo ovo vrijeme, tamo gdje jedino znamo biti, u ulici Pod Zidom. Situacija je neizvjesna, ne znamo što nas čeka, ali ono što znamo da naša strast, energija i volja za radom nikad neće biti ugašena. Također ono što znamo, je da više nikada nećemo pristati na ova pravila pod kojima smo radili zadnjih sedam godina. Ovo je idealna prilika da ova država napokon prođe kroz sustavne promjene. Da se rad, ambicija i trud cijene, poštuju i potiču. Da se potiču ljudi koji stvaraju novu vrijednost”.

“Da se iskorijeni kriminal, korupcija i nepotizam. Da se uvede transparentnost u javne financije, te da se iste racionaliziraju. Da lopovi vrate proračunski novac koji su godinama krali tamo gdje mu je mjesto. Da nam niste oteli ono što pripada nama, našim radnicima i što smo teško zarađivali, tada ne bi trebali niti tražiti pomoć od nikoga, niti bi ju trebali. Nažalost, na našem putu smo doživjeli puno loših iskustava…od izravnog traženja mita kako bi dobili jedan pečat za otvorenje lokala, inspektora koji nam naplaćuju kaznu jer po njihovim subjektivnim procjenama fontovi na meniju nisu dovoljno veliki, od višegodišnje porezne represije (dizanje PDVa bez najave, usred investicijskih ciklusa na 25% dok većina država u regiji ima PDV ispod 10% na turizam), od raznih apsurdnih kazni, birokrata sa pečatima zbog kojih smo gubili desetke tisuća kuna”.

“I sve smo to preživjeti jer nas je gurala strast za stvaranjem, dok su drugi naš novac krali i neracionalno trošili. Nikada nismo ništa tražili na poklon, sve smo stekli vlastitim trudom i radom našeg tima, kao i bivših članova tima ovih sedam godina. No na ova pravila više ne pristajemo, nikada. Vladine mjere su zadnja pljuska privatnom sektoru, i na te mjere NE PRISTAJEMO. Ovaj teret, po prvi puta nećemo prihvatiti. Nećemo prihvatiti ponudu da se troškovi doprinosa odgađaju i da se državi zadužujemo za dodatnih stotine tisuća kuna kako bi jednog dana kada sve ovo prođe i kada ćemo ponovo učiti puzati, plaćali troškove poslovanja koje nam je onemogućeno višom silom, a rad zabranjen odlukom Vlade.

Please follow and like us:
error1
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20