Planet Art – Velika Zvjerka – Remek djelo na kazališnim daskama

0

Svake nedjelje se kažnjavam zbog razvratna života odlaskom u Majku svih vukojebina (Čučerje) na obiteljski ručak. Majka je i ovog puta bila raspoložena za razgovor pa me prilikom serviranja hrane ljubazno upitala: ”Želiš li možda da ti spakiram domaćeg jabučnog octa? On ti je super za gljivice na nogama. Namažeš si prste prije ulaska u bazen i nakon izlaska i nemaš brige. Dobar ti je i za probavu. Neki dan sam baki dala da ga proba. Tak’ se lijepo posrala…”

Suzdržavao sam se da se ne ispovraćam po stolu. Trebala mi je hitno duhovna obnova. Kako nisam katoliban, utjehu nisam mogao tražiti pred oltarom ljubitelja male dječice. Morao sam naći način kako da iz glave izbacim sliku devedesetogodišnje bake koja sere. Ne znam jel’ to bio znak s neba, ali u tom trenutku mi je na Fejsu iskočila reklama za posljednju ovosezonsku izvedbu predstave ”Velika Zvjerka” 

Probudio se uhljeb u meni. Pomislio sam: ”Znam da sam već dva puta gledao ovu predstavu, ali pošto je ovo zadnja izvedba u sezoni, možda će ljudi iz Planet Arta organizirati i neki domjenak, a domjenci se ne propuštaju. Zvao sam sestru da mi se pridruži na kulturnom uzdizanju, al’ ne zato jer sam dobar brat, nego zato što su me sve zgodne cure odjebale za predstavu. Partijaju subotom po cajkaškim klubovima pa su u nedjelju preumorne za kutluru. Seka je rekla da bi išla, ako ju prije predstave odvedem na klopu. Nije da sam škrt, al’ rekoh joj da nema smisla da trošim pare kad će vjerojatno biti domjenak nakon predstave. Rekla je da ne može ići na domjenak na prazan želudac. Hijena proždrljiva. Odveo sam ju na lagane ćevape i pivu da ne umre od gladi.

Došli smo u kazalište Mala Scena i na ulazu sam odmah sreo nekolicinu poznatih lica. Jedna mlada dama je rekla: ”Osjetite li vi ovaj smrad luka?” Odgovorih: ”Stoka. Nitko ne pere zube. Takvima treba zabraniti dolazak u kazalište.” 

Za one koji nisu upoznati s predstavom ”Velika Zvjerka” – Tri poslovna čovjeka dolaze na poslovnu konvenciju, zakupljuju apartman na desetom katu hotela i pripremaju se za prijem na kojem bi trebali dogovoriti posao stoljeća s ”Velikom Zvjerkom”

Ovaj put je predstava bila malo prilagođena hrvatskoj publici pa se radnja odvijala u Slavoniji. Glavni pregovarač firme Relja kojeg glumi genijalni Marko Torjanac, dobio je živčani slom kad je vidio u kakvom jeftinom apartmanu se nalaze. Dok Srbi na prvom katu poslužuju škampe, oni gostima nude mrkvu i celer, catering kakvog se ne bi posramili niti pripadnici Hare Krišne. Da stvar bude još gora, njihov najmlađi član Robert kojeg glumi sjajni Luka Dragić, opsjednust je s Isusom. U svemu vidi veliki grijeh. Željka Markić je za njega kamilica. Krivac za catering i apartman je Filip kojeg u filmu glumi Danny DeVito, a u predstavi sjajni Slavko Juraga. Filip nije vidio gdje je problem i čak se hvalio s lijepim pogledom s desetog kata, iako je Slavonija ravna kao Maja Šuput prije operacije, tako da im je bilo svejedno na kojem su katu. Neću pričati dalje da vam ne pokvarim predstavu.

  • Velika Zvjerka dotiče gotovo sva područja čovjekovog života pružajući nam kompleksnu sliku stvarnosti u kojoj su isprepletene brojne silnice koje ga tvore i utječu na čovjekov vrijednosni sustav, a time i na njegov karakter. Velika Zvjerka nudi duboke spoznaje o čovjeku, njegovoj egzistenciji i njegovoj biti. 

Ova gay opis sam prepisao sa stranice kazališta Planet Art🙂

Predstava je urnebesno duhovita i zabavna, potiče nas na razmišljanje i preispitivanje, a ako uzmemo u obzir činjenicu da ni Severinin uradak nisam pogledao tri puta, onda je to sigurno dovoljna referenca da ju pogledate. 

Jedina zamjerka koju sam imao tog dana je after party. Oni su baš kao i u predstavi, ljudima poslužili mrkvu i celer. Pitao sam Marka Torjanca: ”Jel’ ovo scenografija za neki novi projekt? IGRE GLADI?” Marko mi se ispričavao. ”Znaš, situacija u kulturi je teška. Mi 80% svojih prihoda ostvarujemo sami. Štedimo na svemu?” 

Planet Art – Catering za siromašne
Planet Art – Dragi Vođa aka Jole Kultura – Razočaranje na platnu

Molio sam Boga da mi da snage da mu oprostim. Čak mi je uvalio sto kuna da ne spomenem ovu sramotu i napišem nešto lijepo. 

 

NEŠTO LIJEPO: Svaka predstava kazališta Planet Art je jedno malo remek djelo. Savršena gluma, dijalozi, scenarij… Dokaz da se s malo novca može napraviti puno i zato smatram da treba još manje izdvajati za kulturu jer bi višak novca potrošili na bolji catering, a upitno je dal’ bi predstave bile bolje.

PS: Režiju predstave potpisuje: Slavica Knežević

Autor: Josip Novosel aka Dragi Vođa, poznati Gastro Snob, dopisni član magazina ”S vjerom u Krista protiv kulture i komunista”, prije svega čovjek, a tek onda tajkun i snob.