Whiskey Leaks – Sajam vrhunskih i rijetkih whiskeya koji se ne mogu nabaviti u lokalnoj Dioni

0

Kad spomenete viski, prosječan Hrvat pomisli na legendarni trash hit Lidije Bačić i na bocu Đekija s kojom u zadimljenom narodnjačkom klubu pokušava zbariti sponzu početnicu. Pravi Hrvat zna da je viski piće koje se pije s kolom. Viski se ne pije radi užitka, već da se što prije razvali uz istočnjačke ili domoljubne taktove.

Postoji i ona crna manjina koja u viskiju traži nešto više. Njima nije svejedno dal’ piju whiskey ili whisky. Oni znaju da se naziv whiskey koristi kod američkih i irskih brendova, dok se whisky koristi kod škotskih, kanadskih i japanskih brendova. Mogao bih se sad raspisati ovom cijenjenom napitku, ali sve informacije možete naći na wikipediji i specijaliziranim stranicama. Pričajmo za promjenu malo o meni.

Viski ima neku profinjenost. Odijelo, dobar auto, sat, cigara, čaša viskija… k’o da sebe opisujem. Nazvao sam kolegicu Stephanie (Koja ne želi da ju zovem Štefica Uhljeb) i rekao joj: ”Moramo otići na Whisky Leaks” Stephanie je rekla: ”Ja sam ti već gledala taj film. Nije mi nešto.” Odgovorih joj pristojno: ”Koji jebeni film? Nije ti ovo Wikileaks. Pričam o viskiju. Alkohol! Idemo pit’! Gdje se nalazimo?” Štefica: ”Kaj’ nisi odmah rekel da je riječ o pijači? Kobila ti glavu zgrizla! Na autobusnom kolodvoru me pokupi.” Sjeli smo se u plavu sedmicu i uputili na sajam. Znam da zvuči fensi, al’ nije riječ o novoj bembari, već o ZET-ovom tramvaju. Nije da mi nismo profinjeni, al’ košta BMW pun kurac!

Stpehanie aka Štefica Uhljeb – vožnja bez karte je najskuplja vožnja:)
foto: Dragi Vođa, Flash.hr

Bili smo uzbuđeni kao Martina Dalić na promociji svoje knjige. Zahvaljujući Zlatku Iviću, vlasniku tvrtke FINE STVARI, koja je organizirala ovaj ekluzivni sajam, ove subote smo u Avant Gardenu u Zagrebu mogli uživati u vrhunskim i rijetkim whiskeyima koji se ne mogu nabaviti u Dioni i ostalim lokalnim dućanima.

Čim smo ušli, zablijesnula nas je posebna Božićna limitirana edicija škotskog viskija BIG PEAT, koji je kombinacija MALT viskija s otoka ISLAY u zapadnoj Škotskoj. Ne sadrži nikakve boje i ima 46% alkohola.

Whisky Leaks – Big Peat – Whisky RAJ:)
foto: Dragi Vođa, Flash.hr

Big Peat
Foto: Dragi Vođa, Flash.hr

Štefica je imala izraz lica kao mala Vicka kad je vidjela da se Gospa obraća Mamiću, a ne njoj. Rekla mi je: ”Moram probat’ sveeee!”

Degustirali smo tri Big Peata i pravili se da smo vrhunski poznavaoci. Ja sam se zarumenio k’o Mladen Grdović, ali sam to pripisao vrućini u prostoru i alergiji na šal od ambrozije. Klin se klinom izbija pa smo odlučili nastaviti s degustacijama.

Probali smo whisky destilerije Kilchoman, prve novoosnovane na već spomenutom otoku Islay. Oni sami proizvode ječam za svoj whisky, pa se jedan od njihovih brendova zove 100 percent Islay.

Kilchoman Whisky
Foto: Dragi Vođa, Flash.hr

Nekog alkohol potiče na agresivu, a mene na kreativu. Sjeo sam za klavir i odsvirao od Mile Hrnića – Požurite konji bijeli. Zahvaljujem Štefici na ovoj mutnoj fotki. Jadnici se tresu ruke kad popije:)

Whisky Leaks – Dragi Vođa – Požurite konji bijeli
Foto: Štefica, Flash.hr
Whisky Leaks – Stephanie aka Štefica, ali ne Štefica Uhljeb
Foto: Dragi Vođa, Flash.hr

Nakon svog tog viskija, trebalo je isprati grlo, a za ispiranje nema boljeg od domaćeg craft Gina Luftbremzer, koji se proizvodi na zagrebačkoj Trešnjevci. U zagrebačkom slengu, riječ Luftbremzer označavala je zgubidana, a kako nema većih Luftbrenzera od mene i Štefice, ovo je bio odličan odabir za nas:)

Luftbremzer se proizvodi u maloj destileriji u Gračanima i podsljemenskoj zoni, od pšeničnog alkohola i 11 biljnih sastojaka od kojih svi dolaze iz Hrvatske: borovica, korijander, korijen anđelike, korijen irisa, lovorov list, kora gorke naranče, limunova kora, ruta, cvijet i plod bazge te cvijet i plod kamilice.

Whisky Leaks – Gin & Tonic
Foto: Dragi Vođa, Flash.hr

Na Whisky Leaksu su posjetilji mogli probati i klasični Bowmore 21, jedan od najnagrađivanijih maltova na svijetu. U ponudi je bila i serija Kavalana, kultnog tajvanskog malta koji je višekratno proglašavan najboljim na svijetu, uključujući i skupi Kavalanov Solist s 57 do 58 posto alkohola. Bilo je tu još puno poznatih brandova, ali ja sam previše popio da bi se sad sjetio što sam sve vidio i isprobao. Svi izloženi viskiji, mogli su se probati i kupiti po sniženim cijenama, a gdje su sniženja, tu sam i ja.

Whisky Leaks
Foto: Dragi Vođa, Flash.hr

U jednom trenutku mi je postalo neugodno jer su svi pogledi bili uprti u mene. Čuo se ženski žamor: ”Vidi ga! Isti Vin Diesel. Ja sam ga prva vidjela!” ”Kravo!” ”Kozo!” ”Makni se Ksenija! Ne vidim ga dobro od tvoje punđe!””Moj je, Moje jeee!”… Organizatori su me zamolili da napustim prostoriju kako ne bi krv potekla. Shvatio sam da sam zasjenio viskije svojom pojavom. Nije mi to bila namjera. Rekao sam Štefici da smo dosta popili i da je vrijeme da odemo doma. Od sada više ne pijemo Đeki/Kolu. Otkrili smo jedan drugi svijet:)

Whisky Leaks – Dragi Vođa aka Vin Diesel za siromašne
Foto: Štefica, Flash.hr

Ako volite viski, whiskey ili whisky, a ove subote niste bili na Whiskey Leaksu, pucajte si u glavu. Bez obzira pišete li ga na balkanski, irski ili škotski način, jedno je sigurno – Nemojte ga pit’ s kolom. To je svetogrđe. Nemojte se razvaljivati u njemu, nego uživajte. Umjesto konfekcijskog viskija u lokalnom dućanu, odaberite nešto profinjenije i kvalitetnije u web trgovini FINE STVARI🙂

Ps: Obećao sam Stephanie da ju neću zvati Štefica Uhljeb jer ona nije uhljeb. Ako mi netko predloži dobro ime za nju, dobit će vikend aranžman za dvoje u Čučerju plus dvije autobusne karte za liniju 209.

 

Autor: Josip Novosel aka Dragi Vođa, samozatajni bacač uroka iz Čučerja, dopisni član magazina ”Jebo Viski, Mirogojček je zakon”, prijatelj imućnih, prije svega čovjek, a tek onda tajkun i snob.    https://www.instagram.com/dearleaderjoe/

Please follow and like us:
error1
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20