Algebra – Zašto sam brata upisao na privatni faks

0

Buraz je završio MIOC i trebao se odlučiti za neki fakultet. Stavio je za prvi odabir Algebru, ali je zaboravio na činjenicu da je to privatno Visoko učilište koje se plaća.

Upalila se crvena žarulja u Centralnom komitetu Čučerja kad su majka i otac saznali da će morati plaćati godinu faksa 30 tisuća kuna. Otac je rekao ”Ja nemam faks i ništa mi ne fali. Mogao si odabrati državni i studirati besplatno. Kretenu!” Majka je rekla ”Nemoj sine nikud ići. Nema ti nakon okretišta u Dubravi ništa. Zemlja je ravna ploča. Past ćeš!”

Buraz se nije dao smesti. Rekao je da će konobariti ako treba, ali da on želi na Algebri studirati računarstvo. Pogledao je prema meni, a ja sam mu dao do znanja da mi je baš stigla razlika za plin i da nisam pri lovi.

Viječali smo do dugo u noć. Privatni faks je skuplji, ali na privatnom faksu je individualniji pristup učenju, studenti imaju puno više praktične nastave, bolju opremu na faksu, knjige su im uračunate u cijenu školarine, mogućnosti zapošljavanja su puno veće, a tu su još i dodatne beneficije kao što su teretana, bazen, networking…

Centralni komitet Čučerja je preokrenuo sve madrace u kojima se osim miševa, pronašala i koja kuna ušteđevine te je uz studentski kredit, odluka pala da najmlađi brat kreće na privatni faks.

Prošlo je od tada već 8 mjeseci, a on se odlično snašao. Ima sjajne ocjene, tako da postoji velika šansa da dobije stipendiju i tako smanji troškove studiranja, a već je i isprogramirao par igrica koje ću pokušati prodati kako bih vratio novac koji smo uložili u njegovu naobrazbu. Ostavit ćemo i njemu koju kunu da ima za menzu. Ne bu studiral k’o zadnji sirotek.

Odlučio sam sa sekom posjetiti buraza na faksu da se i mi iz prve ruke uvjerimo šta radi tamo.

Krešimir Novosel – Algebra
Foto: Dragi Vođa, Flash.hr
Krešimir Novosel – Algebra
Foto: Dragi Vođa, Flash.hr

Ja sam na faksu samo čitao o kompjuterima, a on u knjižnici ima novi Mac. Pozlilo mi je. Spustili smo se u studentski boravak, a buraz je primjetio da je jedan sendvič napola ispao. Predložio je da kupim Twix iznad njega i da će s Twixom zajedno ispasti i sendvič iz aparata. Uštedit ćemo lovu i najesti se. Bila je to najbolja ideja nakon Lex Agrokora. Pljunuo sam 8 kuna za Twix, ali sendvič nije ispao. Buraz je napravio novi izračun i zaključio da moram kupiti Oreo kekse koji se nalaze ispod sendviča i da onda imam zagarantiran dobitak. Pljunuo opet 5 kuna za Oreo i pušiona. Sendvič nije ispao, a ja sam ostao lakši za 13 kuna. ”Kog te vraga uče na toj Algebri?”

Krešimir Novosel – Algebra
Foto: Dragi Vođa, Flash.hr

Rekoh ja njemu ”Ajde mahni faksu, nećemo se najest od tvojih ideja. Vodim tebe i seku u 50 Burger & Champagne bar da proslavimo tvoje akademsko uzdizanje.”

Krešimir Novosel – Algebra
Foto: Dragi Vođa, Flash.hr

Seka se bacila na burger k’o Tito na Jovanku.

50 Burger and Champagne bar – proždrljiva seka:)
Foto: Dragi Vođa, Flash.hr

Buraz je ospjednut Japanom pa je naručio RAMEN (Japanska juha).

50 A Burger and Champagne Bar – Ramen, svinjetina
Foto: Dragi Vođa, Flash.hr

Pridružio nam se i sekin sin Ryuki koj’ je sam smazao kilu pilećih krilca. K’o zna kad će opet dobiti jesti u Čučerju. Ujo časti:)

50 Burger and Champagne bar – dječja proždrljivost:)
Foto: Dragi Vođa, Flash.hr

Za kraj druženja, nabacili smo jednu obiteljsku fotku. Do sada sam ja bio jedini visokoobrazovani član obitelji, a od sada će to biti i moj najmlađi buraz. Bolje uložit’ u obrazovanje nego u dionice Agrokora – stara Čučerska.

50 Burger and Champagne bar – Dragi Vođa, Ryuki i Krešo
Foto: Seka, Flash.hr

Autor: Josip Novosel aka Dragi Vođa, kamatar s diplomom, dopisni član magazina ”Pljujem na sirotinju”, prije svega čovjek, a tek onda tajkun i snob.