RIBAFISH – Život je sranje, ali još je mnogo toga ostalo za pojesti i popiti

0

Malo ljudi se može pohvaliti da sam im ja susjed, a jedan od njih je Domagoj Jakopović Ribafish, čovjek na čijim sam genijalnim kolumnama odrastao (to se samo tako kaže, i dalje sam nizak). Odradili smo neke gastro projekte zajedno pa sam ga odlučio pozvati na ručak i odmah napraviti intervju s njim. 50 Burger and Champagne Bar je nedavno proslavio svoj prvi rođendan i predstavio novi meni, burgere, vege, veganske i bezglutenske delicije u kombinaciji sa sjajnim novim koktelima. Otkazao sam obiteljski nedjeljni ručak u Čučerju radi ovog intervjua.

Čim su nas ugledale, managerica Isabella i konobarica Stephanie su započele tučnjavu. ”Ja sam ga prva vidjela. Moj je.” ”Kravo, ja sam ga prva vidjela. Moj je”. Objasnio sam Ribafishu da se ne tuku samo zbog mog neodoljivog izgleda, već i zbog činjenice da sam poznat kao gost koj’ ostavlja najveće napojnice:)

50 Burger and Champagne bar
Isabella i Stephanie
Foto: Dragi Vođa, Flash.hr

Intervenirala je vlasnica Adena Lavin i pokazala tko je gazda u 50 burgeru.

50 Burger and Champagne bar
Isabella i Adena Lavin
Foto: Dragi Vođa, Flash.hr

Naručio sam nam koktele i postavio Ribafishu par pitanja dok se ne odlučimo čime ćemo se počastiti. (Mislio sam da će htjeti pivu, ali kad je čuo da častim, raspištoljio se. Daš čovjeku mali prst, a on uzme cijelu tvoju malu ruku).

50 Burger and Champagne bar
Ribafish – Bože Hmelja oprosti mi. Bio sam slab na šarenilo i slamku. Mediterranean blue G&T with Gin Mare and 1724 tonic by Vantgaurd
Foto: Dragi Vođa, Flash.hr
50 Burger and Champagne bar – Mediterranean blue G&T with Gin Mare and 1724 tonic by Vantgaurd, Foto: Dragi Vođa, Flash.hr

Meni je uzor bio Delboy, čitao sam Alan Forda, odrastao sam na britanskim tv serijama, a kad sam pročitao tvoju prvu kolumnu u Kliku i ”Bespuća povijesne zbiljnosti” dr. Franje Tuđmana, dobio sam želju za pisanjem. Kako si se ti odlučio za spisateljske vode? Tko je otkrio tvoj talent i zašto si nakon svih onih kolumna o muško-ženskim odnosima na kraju završio u gastro rubrici?

Kada sam shvatio da nisam talentiran za astronauta, nogometaša ni porno glumca (platfus), pogriješio sam s prvim faksom, završio drugi u roku i postao profesor Geografije. Kako nisam imao 10.000 eura da dobijem stalni posao, počeo sam raditi kao copywriter, voditelj, novinar i preko tekstova o nogometu, spolno-dobnim piramidama i rombovima, golim ženama, vicevima i putovanjima konačno došao i do onog u čemu uživam cijelo vrijeme – hrani i piću. Počelo je skupljanjem pivskih etiketa i bloganjem o ćevapima, i do danas izraslo u posao.

Imao si zanimljivu sportsku karijeru. Bavio si se plivanjem, odbojkom, curlingom… Jesu li te sponzoruše oblijetale više tada ili sad kad si završio u spisateljskim vodama? Voliš li više dobru plastičnu sponzorušu, ili prirodnu knjižničarku, djevojku iz susjedstva?

Najbolji prijatelj mi je knjižničar, tako da sam lišen takvih ljubavi, iako ona mala iz frizeraja preko puta… Šalim se, kako sam dijete iz poštene, radne obitelji bez ikakvih veza i članstva u strankama, jednostavno nikad nisam bio zanimljiv sponzorušama, što se začudo nije promijenilo niti onda kada sam kupio petrolej Clija, 2003., jedini vlasnik. Najdraža mi je žena koja se smije i ne njurga. Što se sportova tiče, ponosan sam vlasnik desetak pehara i sudionik Europskog prvenstva na kojem sam nosio zastavu i plakao kao beba. Jedna od 100 stvari s “To do” liste je čekirana, ali ništa više od toga.

Uzeli smo za početak kilu pikantnih pilećih krilca i krumpiriće sa sweet chilli umakom da nam se otvori apetit. 

50 Burger and Champagne bar
Ribafish aka Drakulafish – Pileća krilca i Sake Champagne Mojito
Foto: Dragi Vođa, Flash.hr
50 Burger and Champagne bar –
Ribafish – Pileća krilca i Sake Champagne Mojito
Foto: Dragi Vođa, Flash.hr

Sad si ćelav, ali nekoć si imao dugu kosu. Kakvu glazbu slušaš i što misliš o novoj narodnjačkoj radio postaji? 

Zvučat ću alibično, ali mislim da bi svatko trebao slušati ono što mu paše, ali ne i prisiljavati druge da to i oni rade. Pjevao sam desetak godina po zborovima i klapama, bio očajan vokal u dva benda, obožavam rock, punk, ska i često si popevam dok vozim ili se tuširam. Neke žanrove kao što su jazz, rnb, hip-hop i hrvatska kuruza jednostavno ne slušam, ali neću nekome soliti pamet zato što u tome uživa. U JNA 1989. sam dobio cjepivo protiv narodnjaka i jednostavno mi se ne sviđaju, ali neću sad izaći u neki klub i duriti se jer ne puštaju The Clash, Ramonese ili Led Zeppeline. Svjestan sam da sam ostario, imam svoju oazu s par tisuća ploča, kazeta i cd-ova i guštam ne shvaćajući moderne generacije. Baš kao što ni moj stari nije kontao mene dok sam razvaljivao Pistolse i Deep Purple.

Studirao si agronomiju, ali si se kasnije prebacio na drugi faks. Imaš li diplomu i jel’ kupljena? Treba li ti uopće diploma za posao kojim se baviš? PS: Reci da si kupio diplomu. Treba mi neka senzacija, žutilo.

Na žalost, starci su se razboljeli, pa sam uz faks nosio i žardinjere, čistio podrume i radio noćnu smjenu u Ledu. S Agronomije imam 7 ispita, na DIF koji sam isto upisao nisam ni krenuo jer mi starci nisu dali, a Geografija je pala u roku. Trenutno sam urednik portala Gastro.hr, na kojem recenziram, intervjuiram, pišem, snimam, fotkam i ugošćujem eminentne blogere. Zvučat će smiješno, ali stvarno ima puno posla, ali je, kad se sve zbroji, – izvrstan. Osim što se dižem u pet ujutro i ubijam kilometre po bazenima…

Misliš li da bi bio uspješniji u životu da si se učlanio u mladež HDZ-a na vrijeme? Žališ li ponekad što ne živiš k’o uhljeb?

Nisam lopov, lažljivac ni ubojica, rođen sam u poštenoj obitelji od roditelja prosvjetara. Imam majicu „Uhmelj“, i to je nešto najbliže što ću ikada doći slovu „U“ i „Uhljebu“. Nema se za čime žaliti. Život je jedan, treba ga živjeti maksimalno, jer uvijek kad pomisliš da njime vladaš, on ti opali šamarčinu, ili te zgnječi Torovim sekirčetom. Ili je to bat za meso?

U jednom trenutku je doletjela Isabella, ali doslovno doletjela i upitala: ”Jeste li se možda odlučili za glavno jelo?” 

50 Burger and Champagne bar
Isabella levitira
Foto: Dragi Vođa, Flash.hr

Preporučio sam Ribafishu vege ramen, a on je napravio izraz lica kao Dragi Vođa kad su mu razbili najdražu zdjelicu za rižu.

50 A Burger and Champagne Bar – Miso Tofu vegan ramen
Foto: Dragi Vođa, Flash.hr

Ribafish – Nisam Hipster. Može ramen, ali mesni. Donesi mi jedan pileći i Sake Champagne Mojito.

50 A Burger and Champagne Bar – Pileći Ramen 
Foto: Dragi Vođa, Flash.hr
50 Burger and Champagne bar
Ribafish – Pileći Ramen i Sake Champagne Mojito
Foto: Dragi Vođa, Flash.hr

Ponudio sam te vege menijem, ali si rekao da nisi Hipster i da se ipak radije držiš mesnih prerađevina. Bi li mogao biti u vezi s vegetarijankom, alergičnom na gluten ili smatraš da ljubav ide kroz želudac i da bi razlika u gastro preferencijama bila nepremostiva?

Obožavam i voće i povrće, ali isto tako obožavam i meso i mesne proizvode. Ne volim odricanja i zato nikad neću imati trbušnjake, ali ću imati puno priča. Mogao bih biti s bilo kime tko mi nešto ne nameće, sretan je i od koga imam od nešto za naučiti.

Pisao si za Klik, Playboy, Cosmopolitan, Gastro.hr. Još ti samo fali Glas Koncila na listi. Koje su šanse da postaneš katolibanski kolumnist? Imaš li doma poster Željke Markić i kakvo je tvoje mišljenje o Istanbulskoj konvenciji? Ideš li u Crkvu i koliko puta dnevno izmoliš krunicu?

I Stilist, i Net,hr, i Globus, i Jutarnji list, 24 Sata… Zadnjih 18 godina živim od pisanja, mislim da to radim najbolje. Gospođu iz pitanja ne poznam, i apsolutno se ne slažem s njom. U svakoj od 62 zemlje koje sam proputovao pokušao sam ući u neko svetište kako bih osjetio kako diše narod. Vjerujem da postoji neka sila koja je stvorila ovo čudo, ali ne simpatiziram njezin fan club na svom planetu. Sjednem uz more i pričam s onima koji više nisu s nama, plačem u tišini i bacam kamenje. Nekakav Seagnostik…

Rekao si da svakih 5 godina mijenjaš profesiju. Željan si novih avantura, novih izazova. Postoji li šansa da napustiš gastro vode i tako prestaneš meni čučerskom domoljubu otimati kruh iz usta? Budimo realni, ovaj grad je premali za 2 Gastro Maga. Ili će jedan od nas morati napustiti metropolu ili se možemo udružiti u kartel. Ti piši o špek filekima, cicvari, iznutricama i pivi, a ja ću se držati pavijanovih kažiprsta, slavujevih jezika, tuljanovih fetusa i koktela. Prepuštam ti Ogulin, Čazmu, Garešnicu, Podravinu, a ja ću se zadovoljiti južnim dijelom Hrvatske: Hvarom, Dubrovnikom, Splitom i bilo bi fer da dobijem Istru. U Zagrebu nek’ naša blagajnica Željka odluči tko će gdje i kada raditi.

Gle, zvao si na klopu među sve one delicije i naručio si burger od kvinoje. Neka ti čitateljstvo samo presudi, mislim da bi ti trebalo dati sjeverozapad Sloboštine, između dva semafora na pol parkinga, između 3 i 3.30 ujutro po mećavi.

Da se opravdam. Moj izbor je bio Hvar burger.

50 A Burger and Champagne Bar – Hvar burger i Orange Batida with Capucana Cachaca
Foto: Dragi Vođa, Flash.hr

Ribafish je predložio da obaramo ruke i tko izgubi mora za kaznu pojesti vege burger.

50 Burger and Champagne bar
Ribafish vs Dragi Vođa aka Gastro Snob
Foto: Flash.hr
50 Burger and Champagne bar
Ribafish vs Dragi Vođa aka Gastro Snob
Foto: Flash.hr
50 Burger and Champagne bar – Harvest vege burger
ft. Cocktail Avocado Batida with Capucana Cachaca
Foto: Dragi Vođa, Flash.hr

Oprosti mi čučerski Bože mesnih prerađevina, ali mislim da mi je prvi puta u životu bilo drago što sam izgubio okladu. 

Popularniji sam od tebe na Instagramu, ali si ti popularniji od mene na Fejsu. To je razumljivo jer je Instagram mreža za nas mlađe influencere:) Jesi li ovisan o društvenim mrežama i misliš li da ljudi previše vremena provode na netu, a premalo sa stvarnim ljudima? Koliko ti moram platiti da mi proslijediš svoje Facebook fanove?

To je taj prokleti egocentrik i kompleksaš iz srednje škole koji nikad nije uspio odrasti i razviti se u nekog ozbiljnog frajera. Moji Fejsbuk fanovi se vole smijati, ne vole okove, uživaju u sitnim perverzijama i spremni su podnijeti pizdariju. A kako ni ti nisi daleko, mislim da će ti goditi kad se ovo objavi…

Moja ruka je kratka, ali široka. Odveo sam te u 50 burger na koktele i ramen. Kako ti se svidjela klopa? Jesam li zaslužio nagradu za susjeda godine?

S kakvim se zgodnim tetama družiš, mislim da još nisi dao sve od sebe za tu titulu… Koktel iz vrećice boje avocada i okusa soka od limete (Avocado Batida with Capucana Cachaca) je nešto najbolje što sam probao u Zagrebu ove godine. Ramen je sjajan, pogotovo sto vrsta gljiva, a burger je izvrstan, ali ja više volim balkanski šmek, maščobu i manju rastresitost. Znam, takav sam, žao mi je…

Koja ti je najdraža hrana? Voliš li više neki preserans na tanjuru ili običan roštilj, street food? 

Mislim da je moja velika prednost što sam odrastao na tirolskoj, mesnom doručku i hrenovkama s placa, onima koje pucaju kad ih zagrizeš. Volim jesti puno stvari i isprobat ću apsolutno sve kako bih naučio nešto novo. Stalno želim učiti, istraživati, uspoređivati, ići dalje… Ambasador sam Kluba Ljubitelja Janjetine i Tripera – obožavatelja fileka. Ubijam za elastično tijesto iz krušne peći, sočan roštilj, rižoto na kili maslaca, buzaru, trlje, hobu ispod peke… Nema najdražeg jela, svako jelo je divno kad si gladan i svemu se treba veseliti. Tek onda krenu nijanse, ali to je sve stvar osobnog ukusa.

Je li intervju za Flash.hr vrhunac tvoje karijere i ako nije, slobodno slaži da je?

Naježio sam se, to mi je sljedeća tetovaža, maknut ću onu kad sam postao prvak Hrvatske u plivanju…

Služio si JNA. Kako ti je bilo u vojsci? Jesi li bio običan pješak ili general? Je li te vojska učinila boljim čovjekom i bi li ponovno uveo služenje vojnog roka? S mladim komunistima si posadio cvijeće u Domagojevoj ulici u obliku slova TITO. Mnogi mediji su pisali o tome, ali nisu znali da ti stojiš iza toga. Što imaš za reći u svoju obranu i di si bio 91.?

Služio sam JNA jer samo djeca doktora i političara nisu išla u vojsku. I oni koji su potplatili. To mi je donedavno bilo najgore iskustvo u životu, radiš što ti zapovjede glupi i nesposobni ljudi, dio si stroja, glupa matica koja izvršava samo jednu funkciju. Zato je tata otišao u rat umjesto mene, a ja sam 1991. igrao odbojku u trećoj talijanskoj ligi. 1980. su neki ljudi došli nama klincima i obećali da će nam dati puno čokolade i Nare i Pepsija ako im pomognemo urediti park u kojem smo se igrali. 1980. nije bilo puno čokolade, a Naru smo pili samo ako dođu posebni gosti pa smo se prodali i orali cijeli dan. Da piše TITO, skužio sam koje desetljeće kasnije kad sam neuspješno snubio na krovu tvog, komšijskog nebodera.

Domagojeva ulica u Zagrebu – TITO by Ribafish
Foto: Dragi Vođa, Flash.hr

Ovo ti je prilika da za kraj intervjua kažeš što god želiš.

Drago mi je što si me se sjetio i što do intervjua nije došlo prije, ali dogodila mi se najgora moguća ljudska tragedija pa ti nisam sav svoj niti ću ikada biti. Život je sranje, ali još je mnogo toga ostalo za pojesti i popiti, pa idemo dalje. Sretno i tebi i Flashu i širite lijepe vijesti i zabavljajte još puno ljudi što dulje i što kvalitetnije. Ajd pivili.

50 Burger and Champagne bar
Ribafish, Stephanie and Dragi Vođa aka Gastro Snob
Foto: Flash.hr

Imao sam gastro susjeda kojem sam se divio, a od sad imam i gastro suradnika i prijatelja. Žao mi je zbog tvog gubitka i hvala ti puno što si pristao na ovaj intervju. Puno me ljudi pitalo za tebe i svi te pozdravljaju, a ponajviše naša blagajnica Željka i zajednička prijateljica Orlanda. Jedva čekam naš sljedeći zajednički projekt. Oprosti mi ako koji put preglasno sviram Milu Hrnića u kasnim noćnim satima. Znam da je teško gledati Bujicu uz neartikulirane zvukove čučerskog saksofonista. Mea Culpa.

Autor: Josip Novosel aka Gastro Snob, samoprozvani Dragi Vođa, rekreativni bacač uroka iz Čučerja, dopisni član magazina ”Nabijem te na gluten”, prijatelj imućnih, prije svega čovjek, a tek onda tajkun i snob. 

https://www.instagram.com/dearleaderjoe/

Podijeli