Napušteni prostori u Ilici ponovno žive! Počinje Projekt Ilica: Q’Art

0

Nazvala me jučer Hana Klain i rekla ”Dođi u Ilicu 69 na press konferenciju. Oživit ćemo Ilicu.” Bio sam uzbuđen kao da me ponovno primaju u Pionire. Sredio sam se i naivno došao, očekujući janjetinu na ražnju, mladi luk, pečeni krumpir… Tako sam bar ja zamišljao oživljavanje Ilice. Mislim da se ni Pernar nije toliko šokirao kad je saznao da zemlja nije ravna ploča. Naime, od janjetine nije bilo niti J. Kultura, ples, film, glazba, knjiga… ništa jestivog. Pao sam u depresiju. Nemam volje za pisanje pa objavljujem službeni PR dopis s eventa. Bit ću pametniji drugi put.

 

Tjedan dana umjetničkog, književnog, plesnog, glazbenog i fimskog programa

Pomalo uspavana Ilica, nagrđena napuštenim dvorištima i uličnim prostorima, od 18. do 25. svibnja opet će disati punim plućima i dvorištima. Projekt Ilica: Q’Art otvara svoja vrata i prozore i poziva sve građane, no i posjetitelje našeg grada, na mnoštvo glazbenih, književnih, plesnih, filmskih, umjetničkih i ostalih programa. Ovaj petogodišnji razvojni projekt autorski potpisuju i organiziraju Aleksandar Battista Ilić i Ivana Nikolić Popović, uz suorganizaciju Akademije likovnih umjetnosti (ALU),Grada Zagreba, Hrvatskog klastera konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija te uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i Ministarstva državne imovine, Sveučilišta u Zagrebu i Turističke zajednice grada Zagreba.

Napušteni prostori u Ilici ponovno žive! Počinje Projekt Ilica: Q’Art

Programi će se održavati na Rokovom perivoju (umjetnost, glazba), parku ALU, u 9 praznih dvorišnih prostora (izložbe, likovne radionice, knjige), a 20 uličnih izloga postaje izložbeni prostor studenata i umjetnika. U parku između Ilice i Dalmatinske svakoga dana će se prikazivati filmovi za djecu i odrasle na otvorenom, a i Britanski trg će nam ispričati svoju umjetničku priču. Posjetitelje očekuje čak 26 umjetničkih i participativnih radionica, 19 predavanja i prezentacija, 16 umjetničkih performansa, 9 umjetničkih izložbi te 8 koncerata klasične i jazz glazbe. Ovako bogati program ne bi bio moguć bez naših partnera i prijatelja projekta: Arhitektonskog fakulteta, FabLaba, Cocktail Weeka, HDS-a, Knjižnog bloka, HRT-a, Digitalnog radija 808, Plesnog centra Tala, Zagreb Film Festival-a, Sindikat-a biciklista i Art Park-a.

Projektom se želi podići kvaliteta života te potaknuti dijalog između građana i javne uprave, kako bi se kultura i raznovrsni sadržaji vratili u napuštene prostore u središtu grada. Poticanje poduzetništva i proizvodnje unutar lokalne zajednice drugi je, ne manje važan cilj ovog projekta, usko vezan uz neiskorištene javne prostore, kojih samo u Ilici (od broja 1. do 212) ima čak 76, a predstavljaju veliki energetski, socijalni, estetski, zdravstveni i ekološki problem.

Začetak ovog projekta pronalazimo već 2000. godine, kada je  Aleksandar Battista Ilić započeo s Community Art-om, u napuštenom dvorišnom prostoru Ilice 89, što pokazuje kontinuirani ozbiljan rad na ovom projektu. Iza g.Battiste je iznimno aktivističko iskustvo, brojni projekti i međunarodna umjetnička karijera, pokretač je i autor Projekta Ilica: Q’Art, konceptualni angažirani umjetnik s vizijom i performer, pokretač kolektivnih, participativnih umjetničkih praksi te dekan ALU. Druga članica ovog umjetničkog tima, Ivana Nikolić Popović predsjednica je HKKKKI, autorica projekta Mreže kreativnih gradova, predsjednica udruge Mreže za razvoj i kreativnost, dopredsjednica Zajednice kreativne industrije pri HGK i naposljetku umjetnica poduzetničkog duha.

Vrijednost projekta kroz koji se prožima i koncept društvene odgovornosti prepoznali su i sponzori Mastercard, Julius Meinl, Coca-Cola Hellenic, Igepa Plana, Pivnica Medvedgrad, KerschOffset i HOK.

„Osim za Zagrepčane, ovaj je projekt značajan i za pozicioniranje Zagreba kao još atraktivnije turističke destinacije. Strani turisti su u Hrvatsku u 2017. dolazili iz gotovo 250 zemalja, a Zagreb je ‘pobjednik’ kontinenta s 1,3 milijuna dolazaka, odnosno 16 posto više nego u 2016. godini, i 2,3 milijuna noćenja ili 15 posto više nego prošle godine. Mastercard već godinama koristi svoju globalnu i regionalnu mrežu za promociju Hrvatske kao turističke destinacije, a podrška projektu Ilica: Q’Art je naš doprinos tome da se turisti osjećaju dobrodošlima u našoj zemlji“, rekla je Sanja Žigić, direktorica kompanije Mastercard u Hrvatskoj.

Tijekom održavanja Projekta Ilica:Q’Art, od 18. do 25. svibnja, posjetitelje pored brojnih sadržaja očekuju i popusti za plaćanje Mastercard®  karticama u određenim trgovinama u Ilici. Popis trgovina s popustima dostupan je na web stranici projekta: http://projektilica.com/prodajni-partneri/

Detaljne informacije o programu, rasporedu događanja i lokacijama mogu se pronaći na www.projektilica.com ili na FB stranici/Projekt Ilica