Degustiranje slovenskih pjenušaca ususret 2. SALONU PJENUŠAVIH VINA U ZAGREBU

0

Nazvao me neki dan Ribafish, ”ugledni” gastro blogger i upitao ”Oćeš doć na degustaciju pjenušaca u Dežman Mini Bar?” Odgovorih ”Čekaj da pogledam u svoj prenatrpani raspored.” Nisam imao nikakvih obaveza, ali ovako je zvučalo profesionalnije. ”Malo sam u gužvi, ali kad me već nagovaraš toliko, doći ću. Vidimo se tamo.” Ribafish ”Super! Nažalost ja neću biti prisutan jer imam nekih obaveza, ali ti napravi neki izvještaj pa mi pošalji da budem u toku.”

Nakon prvog vala sreće, došao je dašak sumnje. Znamo svi dobro da je ovaj grad premali za dva Gastro Maga. Zašto Ribafish mene šalje na zadatak na koji on ne dolazi? Što smjera? Želim vjerovati da je jednostavno dobar čovjek, ali pravi katolik i domoljub uvijek sumnja. Neprijatelj nikad ne spava.

Došao sam u Dežman Mini Bar točno u podne. Dočekala me je Marija Vukelić, organizatorica eventa i rekla kako je ideja ovog okupljanja bila sljubljivanje jela koja je smislio chef Vedran Stojanac, uz slovenske pjenušce koje je odabrala suorganizatorica Salona, sommelierka i arhitektica dr. Nina Levičnik.

Dežman Mini Bar – predstavljanje slovenskih pjenušaca u susret 2. Salonu pjenušavih vina Zagreb
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Sad mi je bilo jasno zašto nema Ribafisha. Još nije prebolio gubitak arbitraže pa je bacio mene u neugodnu situaciju. Ako se u centralnom komitetu Čučerja sazna da sam degustirao slovenska vina, roditelji će me izbrisati iz oporuke.

Ekipa nam je pripremila 5 zanimljivih slijedova:

  • PROSO I DIMLJENA SOL
    Radgonske gorice, Zlata Radgonska penina, brut, 2014
PROSO I DIMLJENA SOL
Dežman Mini Bar – predstavljanje slovenskih pjenušaca u susret 2. Salonu pjenušavih vina Zagreb
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Dimljena sol u maslinovom ulju i proso sa sirom iz mišine, a ja nisam cijelo jutro ništa jeo. Hvala ti Bože na ovim slanim zalogajima. Šta reći o prvom pjenušcu?

U meni se probudio Slovenac:  Zlata radgonska penina je prvo slovensko peneče se vino, pripravljeno po znamenitem francoskem postopku z vrenjem v steklenicah. Osnovno vino je chardonnay. Pripravljamo ekstra suho, suho in polsuho zlato radgonsko penino. Mirna roka, bel prtiček, visok ozek šampanjski kozarec, nas privede do užitkov ob iskricah Zlate radgonske penine.Ob njej najbolj uživamo, kadar ima 6-8°C.

  • MILLEFOGLIE OD KORJENASTOG POVRĆA
    KREMA OD GOMOLJASTOG POVRĆA
    Prus, rosé, polusuho, 2013
MILLEFOGLIE OD KORJENASTOG POVRĆA
KREMA OD GOMOLJASTOG POVRĆA
Dežman Mini Bar – predstavljanje slovenskih pjenušaca u susret 2. Salonu pjenušavih vina Zagreb
Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Dežman Mini Bar – predstavljanje slovenskih pjenušaca u susret 2. Salonu pjenušavih vina Zagreb
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Super su ovi mali zalogaji, ali pod uvijetom da je čovjek krknuo kilu janjetine prije. Ovako se osjećam kao da mi je netko dao onu židovsku kletvu ”Da Bog da imao pa ne imao”. Rose je bio dosta sladak, ali pošto ja volim ta pičkasta vina, meni je bio odličan i sjajno se stopio s ovim hipsterskim čipsom. Ima oko 13% alkohola i oko 15 grama šećera, ali najzanimljivije je da je proizveden od modre frankovke.

  • TUNA TATAKI
    DOMAĆI BRIOCHET
    Čarga, rosé, brut, 2013
TUNA TATAKI
DOMAĆI BRIOCHET
foto: Julio Frangen

Domaći Briochet je bio sjajan kao i tuna koja je mogla biti začinjenija, ali je možda takva bila jer za razliku od prvog rosea, ovaj nije bio nimalo sladak i bio je puno suši. Riga mi se od moje kvazi stručnosti. Pojeo sam sve, popio sve, znači da je bilo dobro.

Dežman Mini Bar – predstavljanje slovenskih pjenušaca u susret 2. Salonu pjenušavih vina Zagreb
foto: Julio Frangen
  • RILLETTE OD ODOJKA
    KREKER OD SLANUTKA
    Sanabor – Pallidia, brut nature, 2013
RILLETTE OD ODOJKA
KREKER OD SLANUTKA
Dežman Mini Bar – predstavljanje slovenskih pjenušaca u susret 2. Salonu pjenušavih vina Zagreb
Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Josip Novosel aka Gastro Snob, samoprozvani Dragi Vođa, prijatelj imućnih
foto: Julio Frangen

Nisam ljubitelj svinjetine, ali ovo je bilo sjajno. Pjenušac je bio suh, 3% šećera, 100% malvazija, 3 godine odležao na kvascima…, naravno da ja to nisam osjetio. Čuo sam kako pričaju, pa sam preveo sa slovenskog i zapisao. Pallidia i svinjetina idu k’o lokalni svečenik i novi Mercedes.

  • BABÀ AL RUM
    KLEMENTINE
    Vino Graben, Šekoranja, Praznična penina, sladko, 2013
BABÀ AL RUM
KLEMENTINE
Dežman Mini Bar – predstavljanje slovenskih pjenušaca u susret 2. Salonu pjenušavih vina Zagreb
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Domjenak bez deserta je kao prodavačica ljubavi bez kondoma. Baba Al Rum Klementine: Perverzija okusa na tanjuru. Žalim sve one koji nisu čuli za ništa osim orahnjaču i makovnjaču. Pjenušac od žutog muškata je bio savršen. Meni, definitivno najbolje vino, šećer na kraju.

Iako sam kušao neke stvarno jako dobre zalogaje, a malo sam se i napio, nisam slovenskim gostima htio odmah dati do znanja da sam oduševljen. Probudio se domoljub u meni koji nikako nije mogao prežaliti gubitak Savudrijske vale. Zajednička crta svim domoljubima je ljubav prema krađi. U jednom trenutku sam rekao Slovencima ”Pogledajte! Joško Joras je upravo došao.” Oni su se naivno okrenuli, a ja sam iskoristio trenutak njihove lakovjernosti i poput mog idola iz djetinstva, Borislava Škegre, sakrio jednu butelju pjenušca pod svoj tajkunski sako.

Josip Novosel aka Gastro Snob, samoprozvani Dragi Vođa, prijatelj imućnih
foto: Julio Frangen

Mogao bi ovo druženje sažeti u jednoj rečenici ”Ne vjeruj Ribafishu ni kad darove donosi!”

PS: Prvi salon iz mreže »Salon of Sparkling Wines« je 2. Salon pjenušavih vina Zagreb koji će u petak, 2.2.2018. otvoriti novu zagrebačku vinsku sezonu; dva tjedna kasnije, u petak 16.2.2018., 5. Salon penečih vin Ljubljana otvorit će sezonu ljubljanskih vinskih događanja. Saloni će okupiti najbolje proizvođače pjenušavih vina, vrhunske pjenušce i brojne ljubitelje pjenušavih vina. Poruka i cilj Salona jest širenje i podizanje razine kulture pijenja pjenušavih vina – kroz izobrazbu te će stoga biti organizirane – besplatne vođene degustacije za posjetitelje. 2. Salon pjenušavih vina bit će otvoren od 15h – 21h.

Na salonu se očekuje 40-tak izlagača koji će, ako žele, svoja vina moći prijaviti na veliko međunarodno ocjenjivanje, zajedničko za oba salona. Cijena ulaznice za posjetitelje iznosi u pretprodaji 120kn/16 eura do 28.1.2018, a kasnije 150kn/20 eura. Ulaznice su već dostupne putem sustava Eventim te na svim prodajnim mjestima Eventima (https://goo.gl/fzm6H2).

Dežman Mini Bar – predstavljanje slovenskih pjenušaca u susret 2. Salonu pjenušavih vina Zagreb
foto: Julio Frangen

 

Autor: Josip Novosel aka Gastro Snob, samoprozvani Dragi Vođa, dopisni član magazina ”Pijem slovenska vina jer su jeftina i fina”, prijatelj imućnih, prije svega čovjek, a tek onda tajkun i snob.

Podijeli