Pupovac i HDZ konačno uhvaćeni u namještanju izbora?!

0

Iako se o tome godinama špekuliralo, jučer je javna tajna o namještanju izbora dovođenjem autobusa birača iz Srbije konačno dobila javnu potvrdu i to zahvaljujući samim biračima koji su novinatima RTL-a detaljno ispričali kako se kupuju glasovi birača koji imaju prebivalište, ali ne žive u Hrvatskoj.

Upravo zbog toga je Slobodna Hrvatska danas podnijela i kaznenu prijavu protiv SDSS-a, a koju donosimo u nastavku:

 KAZNENA PRIJAVA

Protiv osumnjičenika:

NN, član političke stranke Samostalna demokratska srpska stranka i prema Zakonu o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela protiv osumnjičene političke stranke: Samostalna demokratska srpska stranka, Trg Drvena pijaca 28, Vukovar, zastupane po predsjedniku Vojislavu Stanimiroviću.

Radi osnovane sumnje u počinjenje djela opisanih u članku 333. Kaznenog zakona “Povreda slobode odlučivanja birača” koji glasi:

Tko silom, ozbiljnom prijetnjom, podmićivanjem ili na drugi protuzakonit način utječe na birača da na izborima glasuje na određeni način ili da ne glasuje, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Osnovanost sumnje proizlazi iz navoda emisije emitirane na RTL televiziji, objave na mrežnim stranicama iste televizijske kuće:

http://www.vijesti.rtl.hr/novosti/hrvatska/2678519/rtl-ekskluzivno-noc-s-glasacima-i z-srbije-koji-su-odbili-napustiti-hrvatsku-dok-im-se-ne-plati-za-glasovanje/

Obrazloženje:

Iz navoda emisije i sadržaja objave na mrežnim stranicama vidljivo je da je dana 21. 05. 2017. godine, reporterka Nikolina Radić Ančić intervjuirala državljane Republike Hrvatske srpske nacionalnosti koju su “odbijali napustiti Hrvatsku dok ne dobiju novac”, a iz danih izjava proizlazi da je novac očekivan u zamjenu za glas na lokalnim izborima za kandidate političke stranke SDSS.

Izjava Marije Jelić, Muškovci/ Beograd:

“Ako sam ja njih ispoštovala i došla s njima i glasala sam tu, oni su trebali mene da ispoštuju i izvolite vratite me natrag odakle sam i došla, a ne da ostave ovako autobus tu, nas 30 bijednika da stojimo na cesti do ponoći”

Izjava Milana Maričića, Karin Gornji/Obrovac:

“Svake godine idemo i nikad nije bilo problema do sad. Autobus besplatan je svaki put bio”.

Nadalje, u prilogu se navodi se da organizator puta decidirano navodi tko je naručio i trebao platiti oko 10 tisuća kuna za autobus pristigao na izbore iz Novog Sada kakobi putnici glasali za lokalnu listu SDSS Stanka Mijića kojoj su pristupile i pristaše DPS-a Branislava Švonje.

Izjava Miodraga Gagića, Novi Sad

“Prvenstveno Branislav Švonja je taj koji je rekao: ‘Ok Miodrag, izvoli organiziraj’. Znači, rekli smo: ‘Glasajte za tu jedinstvenu listu.”

Izjava Dragana Milanka, Obrovac/Beograd

“Tko im plati put da obiđu imanje u starom zavičaju, trebao bi dobiti njihov glas. Podrazumijeva se, ali i dadu oni listiće, brojeve koje trebaju zaokružiti. Bila su tri autobusa i malih kola je bilo negdje preko 50 vjerovatno. Plaćaju po 2 tisuće kuna 4 glasa i prijevoz taj iz Srbije ovdje. Na taj način kupuju glasače, glasove kupuju, vjerovatno i pobjeđuju zbog toga. Uglavnom mislim da idu sredstva iz Srpskog nacionalnog vijeća na teret poreskih obveznika Republike Hrvatske”.

Izjava Miodraga Gagića, Novi Sad

“Niz godina redovno to radim, organiziram i sve je bilo kako se kaže ono “pod kalup”, nikakvih nismo imali problema.”

Izjava Alekse Ogar, Muškovci, član SDSS-a

“Da li je to legitimno ili nije legitimno, to će netko procijeniti tko bi trebao da procijeni da li je to legitimno, ali oni se samo pozivaju vidim na jednu osobu, a svi su oni u tome umiješani i na organiziranju i na plaćanju.”

Iz svih iznesenih navoda proilazi da su osumnjičeni “podmićivanjem ” protuzakonito utjecali na birače da na izborima glasuju na određeni način.

Stoga, pošto kao podnositelj smatramo da postoji osnovana sumnja u počinjenje kaznenog djela, predlažemo Policiji i Državnom odvjetništvu poduzeti sve zakonom predviđene radnje kako bi osumnjičeni bili proglašeni krivim i kažnjeni po zakonu.

S poštovanjem
U Zagrebu, 24. 05. 2017. godine

Za Slobodna Hrvatska

Ivan Pokupec