Mia Markač – kako prepoznati fejk fitness trenere

0
Mia Markač – kako prepoznati fejk fitness trenere

Da, eto I mene tu, nakon mukotrpnog nagovaranja mog dragog prijatelja Josipa koji uvijek uspijeva u svojim naumima, ne čudi me što upravo pišem ove rečenice.

Svaki naš susret je počinajo i završavao konverzacijom: “Ali Mia, zašto ne probaš? I tako treniraš i voliš to, stručna si i zašto ne bi napisala koju riječ o svemu tome, daaj ajde, sigurno ima zanimljivih  priča iz te tvoje teretane…” Da, istina je da ima raznoraznih priča u toj mojoj volim reć’ “muškoj” teretani jer zaista to i jest. Nikako nije jedna  od onih fensi, gdje svi mirišu i imaju outfite iz najnovije kolekciije Nikea i Adidasa ili one u kojoj imaju saunu u svlačionici, (čak nemamo ni WC u svlačionici, nego pored muške svlačione je ženski wc hahah, naravno fino su oni to sebi složili, ne..), ali svakako ima puno testosterona, samim time i vrlo “kreativnih” komentara, uleta i zanimljivih outfita…

Mia Markač - Flash.hr
Mia Markač – Flash.hr foto: Dašenka Ban Izvor: Kineta fitness

Puno se tamo “stručnih”’ trenera/ica pojavljuje, zanimljivih likova i likuša. Zapravo, svaki dan netko postaje osobni trener na osnovu youtubea, kopiranja drugih trenera ili vlastitog izgleda za koji su najčešće zaslužni upravo preparati ili supstance za kojima su posegnuli radi svoje “karijere” ili nisu, nema veze, ali ja kažem: ” Ako i znate trenirati sebe, ne znači da znate i druge!”  Kod njih sistematično i postupno ne postoji, tako niti u njihovim treninzima.

S obzirom da nam se bliži ovaj popularni period piprema za ljeto (summer body), kada nam se teretane ponovno pune te će većina htjeti angažirati nekoga za privatne treninge, prvo sam se dotaknula te teme. Takve fejk trenere prepoznat ćete najčešće po tome što njihove stranice ili profili su prepuni njihovih fotki, umjesto rezultata klijenata, fotki i snimaka vježbi koje rade s njima ili poneki njihov feedback. Oni pokazuju samo svoje isklesano tijelo u nedogled. Ok, staviš i par svojih fotki jer trener mora biti primjer, ali 17275354 svojih selfija..noot! Drugo, u razgovoru s njima najčešće obećavaju pločice i skidanje kilaže doslovn preko noći. Da se razumijemo, to je NEMOGUĆE, zaboravite na to, minimalno 3 mj do nekog rezultata uz strogo pridržavanje plana vježbanja i prehrane. Svakodnevno gledam jednog takvog “stručnog” trenera kako radi s nekim djevojkama, one izvode vježbu, a on se pogledava u ogledalo! Halooo, ispravljaj ih, motiviraj, daj im do znanja koji mišić aktiviraju…ne, on malo još priča o svojim mišićima i svom novom autu ili koji su mu planovi za vikend te gdje ljetuje i takve lovačke svakakve pričice (prolazim pored njih pa čujem).

Mia Markač - Flash.hr
Mia Markač – Flash.hr, foto: Dašenka Ban Izvor: Kineta fitness

Nemojte da Vas zavara zgodan trener (čitaj frajer) koji će Vas “zašprehavati” umjesto trenirati. Ja treniram sa svojim frendom pa tek mi imamo 100 tema za razgovor, ali tokom treninga doslovno ne pričamo. Koncentrirani smo na vježbanje,  pogotovo na vezu mind&muscle (neuromišično spajanje koje povezuje mozak i mišić). Dakle, ne možete pričati i izvoditi vježbu, već kad radite, morate biti skroz u “tome” inače uzaludna Vam ponavljanja i 100 serija. Uglavnom, sigurno Vam se više isplati trener koji će obratiti pažnju na to uspjevate li postići tu vezu. Ako je tako, dobiti ćete ono što ste platili – rezultat. Čavrljanje možete bilo kada dobiti, uostalom odite kasnije na kavu ili što god, ali trening je trening, posao je posao, a i Vi ste to pošteno platili!

Biti nekome trener je velika odgovornost, ne možete se “igrati”  nečijim tijelom samo tako. Pouzdane info iz mog gyma su da je isti takav jedan “kužist” ozbiljno zeznuo hormone dvijema curama dajući im da piju neadekvatne preparate. One su ga čak i prijavile pa sada svako malo teretana mora doživljavati neugodne situacije s kontrolom koja dolazi  svako toliko u pokušaju “hvatanja” gospodina trenera. Puno je još takvih primjera i priča unutar gym krugova, ali ne želim Vas prestrašiti, nego samo skrenuti pozornost na odabir osobe kojoj ćete povjeriti svoje tijelo. 

Online treninzi? Sve popularniji način treniranja, pitate se što je to? Trener Vam šalje program treninga, odnosno vježbe koje ćete izvoditi uz detaljniji opis te se po dogovoru, telefonski ili putem skypea (ovisno odakle Vam je trener) čujete te Vam on pojašnjava nejasnoće  i motivira na rad. Također neki treneri rade i plan prehrane na osnovu krvne slike tako da imate plan i program treninga te prehranu.

Mia Markač - Flash.hr
Mia Markač – Flash.hr, foto: Dašenka Ban Izvor: Kineta fitness

Takvi treninzi su odlični ukoliko imate dovoljno motivacije, radne navike i dobru organizaciju te po mogućnosti već neka iskustva s vježbanjem ili Vam jednostavno priroda posla ne dopušta kontinuirani rad s trenerom jedan na jedan (npr. mnogobrojna poslovna putovanja). U protivnom može Vam se desiti da odustanete te da ste opet bacili novac. Svakako sam pobornik vježbanja direktno s trenerom jer nikada nećete odraditi tako dobar trening kao kada Vas netko direktno motivira, podržava i “tjera” da budete bolji te da date svoj maksimum na svakom treningu. Fizički kontakt trener-klijent je iznimno bitan, ne da bi Vas on “pipkao”, već pomogao bolje aktivirati mišić koji radite ili Vas ispravio kako ne bi došlo do ozljeda. Razne su predrasude oko toga, ali to tako treba! 

Ja sam kineziolog, znam vježbati i sama, ali kada treniram s frendom je skroz druga dimenzija. Naravno, zato jer je zgodan pa vollim da me pipka…hahahha NE! Zadala sam si njega kao obavezu koja meni koristi da ne odustanem, jer imam neku dozu odgovornosti prema njemu, njegovom vremenu i radu pa sam više fokusirana, motivirana da mu dokažem da mogu, kao da mi je zadatak da budem dobra, vrijedna i ustrajana, kao što je i on prema meni. Koliko Vam trener daje, toliko imate potrebu vratiti mu, a to jest cilj kada s nekim radite. To je “ljubav”, to je odlična veza  jer  Vi dobivate ako me razumijete.

U svakom slučaju, ne pada mi na pamet Josipu krasti slavu svoji mudrostima..pihh.  Stoga za početak, da udovoljim  njegovoj silnoj želji i da mu dokažem da mogu i ja pisati, ovo će biit dovoljno. Nastavljamo već uskoro s još konkretnijim i zanimljivijim temama iz gyma. Kako se obuči za teratanu, na koji način ja treniram, kada i kako jedem….pihh pa ne treba Vam ni trener ni online treninzi. 

Autorica: Mia Markač aka Fitness Tlačiteljica

Please follow and like us:
error1
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20