Art materijal + Jasminka Škalić = Savršena slika za moj stan

0

Stan bez slike na zidu je kao selo bez crkve i škole, a baš je takav bio moj. Jednostavno je izgledao prazno. Zamislite da vas netko dođe opljačkati kad ste na moru? Poznata ste osoba i ispadnete u medijima k’o zadnji sirotek kad objave: ”Provalili mu u stan, ali nisu ukrali ništa. Nije bilo slike na zidu, nije bilo sefa, frižider prazan….”

Rekao sam jedan dan kolegici Jasminki Škalić (akademska slikarica i dizajnerica nakita): ”Budeš mi nekaj narisala? Planina prekrivena snijegom, u podnožju ja na konju sa zamišljenim pogledom u daljinu. Možda neki jelen na pojilu u pozadini i stavi jedan nenametljivi sakralni motiv, šahovnica, križ… Bitno mi je da ne bude kič.” Napomenuo sam da želim veliku sliku jer ako mene netko opljačka, to mora biti sa stilom. Želim gledati Šprajca kako govori: ”Provalnik iščašio lijevi kralježak dok je po stepenicama nosio dvometarsku sliku. Naime, lift je bio u kvaru.” Svi bi tad znali da sam ja netko i nešto u ovome gradu, ali bi isto tako bili upozoreni da ugrožavaju zdravlje ako provale u moj stan.

Jaca je rekla da joj trebaju boje i platno 150×100 cm. Ja sam htio veće, ali ona je rekla da je ovo taman za moj zid u dnevnom boravku. Zaletjeli smo se u trgovinu Art materijal, a njoj je istog trena izašao osmijeh na lice kao Glogoškom kad mu je stigla janjetina u šator.

Art Materijal - Jasminka Škalić Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Art Materijal – Jasminka Škalić
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Ja sam mislio da je dovoljna crvena boja za neku petokraku, malo bijele za snijeg na planini, zelena za travu i šumu i smeđa za jelena i moje prekrasne oči, ali brate ova se nakrcala duginih boja k’0 da radi sliku za lezbijski summit. Mislio sam da je tu kraj, ali onda je ugledala kistove: Sto vrsta, dužina, debljina, širina… Rekoh joj: ”Pa nije ti ovo sex shop, nego trgovina za slikare. Uzmi jedan kist koj’ ti paše uz nokte i idemo.” Na kraju se natovarila boja i kistova k’o da slika ”Posljednju večeru”. Ne treba sa ženama ići u shopping.

To se sve zbilo prošle godine. Ja sam jedan dan pristojno nazvao Jacu i pitao: ”Koliko još moram čekati tu jebenu sliku?” Jaca: ”Nemam ti nekak inspiraciju. Ne znam šta mi je?” Ja: ”Šta će ti inspiracija za planinu i jelena na pojilu? Gledaj plodove zemlje!” Jaca: ”Mislim da to nije za tebe, zapravo je jer si iz Čučerja, ali ja te više vidim kroz neki Pop art.” Za art znam da je umjetnost jer sam učio engleski, pop je pop, a kako smo u Čučerju svi Bogobojazni, rekoh joj: ”Neka bude Pop art.”

Prošlo je još par dana (zapravo mjeseci, ali ovak’ ljepše zvuči za nju) i Jaca je rekla: ”Sutra ti dolazi slika.” Nisam bio toliko uzbuđen od kad sam dobio nagradno putovanje u Kumrovec. Odmah sam nazvao susjedu Arianu i zamolio ju da mi posudi čavle i čekić jer ja u stanu nemam ništa od hladnog oružja. Imala je na sreću čekić, a po čavle sam otišao u obližnji dućan. Rekao sam im: ”Dajte mi dva najbolja čavla. Slika mi dolazi.” Prodavač mi je rekao da ih ne mogu kupovati na komade, nego da moram kupiti cijelu kutiju. Rekoh: ”Ne želim kutiju! Trebam samo dva čavla!” Prodavač: ”Sirotinjo!” Ja ”Ko je sirotinja? Daj 6 kutija!”

Jasminka je došla sa slikom u stan, a ja sam joj odmah ljubazno predao čekić i čavle. Naime, ja sviram klavir i ne bi bilo zgodno da si slučajno zakucam prst. Ona ima prave zidarske ruke. Uzela je čekić i rekla: ”Tak su našeg jadnog Kristušeka zakucali na križ.”

Jasminka Škalić zabija čavle. Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Jasminka Škalić zabija čavle.
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Zabila je i drugi, a ja sam pomislio: ”S kakvom lakoćom to radi. Je Jaca kak’ breza međ’ bukvama. Takve nema v’ celoj općini!”

Jasmnka Škalić Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Jasmnka Škalić
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Bila je tak’ ponosna na sebe. Šepurila se k’o čučerski puran. Morao sam ju slikati kraj njezinog umjetničkog djela. Slika se zove ”Saxophone colors”. Naime, ja sviram sax. Dobro da ne sviram harmoniku.

Jasminka Škalić - Saxophone colors Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Jasminka Škalić – Saxophone colors
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Kad sam gledao tu veliku sliku na zidu, shvatio sam zašto je u Art materijalima uzimala sve te boje i kistove i nije mi bilo žao. Šarenilo boja, sve se prelijeva i toliko sitnih detalja, koji meni puno znače ”Only fools and horses”, ”This time, next year…”. Čak mi je i subliminarnnom porukom izjavila ljubav (piše na saxu LOVE YOU). Su te umjetnice prave pohotnice, buju blagajnica Željka vmorila.

Gdje si sad Vidoševiću, gdje si sad Sanaderu? Ja sam novi kralj umjetnina u Zagrebu. Moj stan više nije prazan. Ima dušu. Zovite me Jole Kultura, zapravo Jole Kolekcionar.

Saxophone colors by Jasminka Škalić Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Saxophone colors by Jasminka Škalić
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Na odlasku mi je Jasminka prestrašeno rekla da se sad boji da bum ju ubil. Pitao sam ju ”Zar misliš da bi tad slika vrijedila više!” i slučajno posegao za čekićem. Jasminka je pobjegla glavom bez obzira.

Ako vam trebaju boje, kistovi, platna i ostale potrepštine, trgovina Art materijal je mjesto za vas:

ART MATERIJAL

Trakošćanska 17, Trešnjevka
Zagreb, Croatia
Tel: 01 3822 151

https://www.facebook.com/artmaterijal/?fref=ts

Ako želite čekati da vam netko napravi ovakvu super sliku, zovite Jasminku Škalić. Vam je ona kak zagorski Van Gogh, samo kaj ima oba uha . https://www.facebook.com/profile.php?id=1198804229&fref=ts

Jasminka Škalić - Saxophone colors Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Jasminka Škalić – Saxophone colors
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

PS: U čast nove slike sam malo i zatrubio:)

 

Autor: Josip Novosel aka Jole Kultura aka Jole Kolekcionar, samozatajni ljubitelj goblena sitnog boda, rekreativni krivotvoritelj, kamatar hobist, prijatelj imućnih, prije svega čovjek, a tek onda tajkun i snob. https://www.instagram.com/joeflashhr/