Petra Semeš – prelijepa riječka manekenka s karijerom u Milanu i Parizu

0

Prije manje od godinu dana, jedna prekrasna riječka manekenka me zamolila da napravim intervju s njom kako bih joj pomogao da postane svjetski poznati top model. Dodala me na fejsu i maltretirala porukama i svojim fotografijama. Rekao sam joj – Dosadna si Bogu i Alahu, al’ ako sam mogao pomagati Romima u Dubravi u krađi bakra, onda mogu pomoći i tebi. Ako me se na DAN DOBROTE sjete, sjete se, ako ne, nikom ništa. Evo ti par pitanja pa odgovaraj.

Kako si se i kada počela baviti manekenstvom i gdje si bila 91.?

91. sam vjerujem “lutala” svemirom i čekala pravo vrijeme za usrećiti mamu i tatu, a to se dogodilo 21.12.1993.

Po prvi puta sam bila skautirana dok sam šetala riječkim Korzom od strane vlasnika jedne Hrvatske agencije. Tada sam imala 15 godina i moji roditelji su smatrali da sam premlada za odlazak u Milano. Danas sam im zahvalna i drago mi je što tada nisam započela s karijerom. Drugi put me s 19 godina skautirala jedna agentica iz Zadra i s njom sam započela ovu avanturu.

Zašto si napustila Hrvatsku? Zar ti je 300 kn po reviji bilo premalo?

Kad pročitam to “napustila”, sva se naježim. Nisam ju napustila. Tko god me pita gdje živis, ja kažem u Rijeci jer to i je moj dom. Dolazim u Hrvatsku dosta često, makar i na vikend.

A dok nisam počela profesionalno raditi u Hrvatskoj, modeling mi nije bio full time posao. I takve revije za 300 kuna su uvijek bile dobrodošle.

Za koju agenciju sada radiš i mogu li se domaće agencije usporediti sa stranima?

Imam par agencija po Europi. Radim za onu u kojem gradu se tada nalazim. Najveći dio godine provodim u Milanu i Parizu, a nadam se uskoro i odlasku u New York.

Domaće agencije su uglavnom matične, što znači da rade s agencijama u inozemstvu i traže modelima poslove po cijelom svijetu, ne samo na području Hrvatske.

Ali kada bih uspoređivala rad u Hrvatskoj i u inozemstvu, svakako je bolje vani. Mi smo ipak premala zemlja gdje model ne može iskoristiti svoj puni potencijal.

Petra Semeš - Elle magazin, Foto: Peter Giodani, izvor: Petra Semeš
Petra Semeš – Elle magazin
Foto: Peter Giodani, izvor: Petra Semeš

Snimala si editorijale za Vouge, Elle…, možes li za sebe reći da si sada uspješna manekenka i da možeš živjeti od tog posla i je li ti žao što nikad nisi izašla u Gloriji?

Ja sam sebe uvijek smatrala uspješnom. Kad sam radila revije za 300 kuna i kad sam godinu dana u inozemstvu radila na pozitivnoj nuli i često sa samo  5 eura u džepu s kojima sam se trebala prehraniti sljedeća dva dana, ali onda se nakon nekog vremena preokrene situacija jer kad radite to što volite, ne odustajete, a onda zadovoljstvo preraste i u novac. Među mojim prvim poslovima je bio editorijal za Gloriu Glam tako da i to mogu prekrižiti s liste hehe.

Petra Semeš - Gloria, Foto: Jelena Balić, Izvor: Petra Semeš
Petra Semeš – Gloria
Foto: Jelena Balić, Izvor: Petra Semeš

Anoreksija je poželjna u svijetu modela. Jesu tebe tjerali da se izgladnjuješ za slavu?

Puno stvari koje ljudi percipiraju lošim su poželjne u svijetu modela i te industrije. Zavisi do koje granice ste spremni ići i koliko poštujete sami sebe. Ako su neke djevojke podložnije debljanju, naravno da moraju paziti na prehranu i trenirati ukoliko žele ostati u ovom poslu. Na kraju krajeva, naše tijelo i je alat kojeg moramo održavati ako se mislimo baviti ovime. Nisam za ekstremnost  i uvijek sam više za zdrave djevojke, prirodnih oblina, sretne i nasmijane. Ja nemam izazova što se toga tiče, u stvari se  teško debljam. Ali neovisno o tome i neovisno o modelingu, uvijek biram zdravu prehranu i trening zbog kojih se osjećam super.

Petra Semeš, Foto: Suzana Holtgrave, Izvor: Petra Semeš
Petra Semeš
Foto: Suzana Holtgrave, Izvor: Petra Semeš

Jesi ikad dobila nemoralnu ponudu da dođes u Dubai ili Ogulin?

Ma kakav Dubai, iz Ogulina ih je bilo barem 10.

Planiraš li otvoriti svoju agenciju i iskorištavati nadobudne djevojke?

Uopće ne planiram. Tko zna, možda se jednog dana iskušam i u tome, ali svakako ne u iskorištavanju djevojaka, pa ni onih nadobudnih:)

Bili preporučila curama da se bave modelingom u Hrvatskoj?

Svakako bih preporučila modeling i djevojkama i dečkima.

To je odličan posao koji donosi divna iskustva, ali i ona loša, naravno, ako vam je mindset loš. Baš kao i u svakome poslu.

Najdraže od navedenih jela: špek fileki, tripice ili odojak? Nemoj samo reć da živiš od zelenjave?

Pa ako staviš ispred svake riječi vegan, svakako jedem:) Moram te razočarati, ali ne hranim se životinjskim proizvodima i to je bila moja najbolja životna odluka koju sam donijela prije 3 godine.

Manekenke obično slušaju cajke i izlaze s nogometašima. Spadaš li ti u tu skupinu ili više voliš operu i radničku klasu?

Nemam najdraži izbor glazbe i slušam što mi se u tom trenutku sluša. To može biti i klasična muzika, a i Šaban Saulić. U dugogodišnjoj sam vezi i ne ciljam na nogometaše. Ne kritiziram djevojke koje su u takvim vezama čisto iz interesa, ali ipak odabirem stvarati sama svoj materijalni uspjeh, moj radnik i ja ruku pod ruku.

Petra Semeš, Foto: Peter Giodani, Izvor: Petra Semeš
Petra Semeš
Foto: Peter Giodani, Izvor: Petra Semeš

Usporedi Hrvatsku i Italiju i planiraš li ostati vani zauvijek ili se vraćas u domovinu i zašto?

Hrvatska i Italija su vrlo slične zemlje, što je i razlog zašto najviše vremena volim provoditi u Milanu. Kad dođe kraj moje karijere, svakako se planiram vratiti u rodni grad Rijeku i tamo živjeti. Ne mogu ja bez pogleda na more i naših ljudi.

Za kraj pitanje: Čitas li Flash.hr u dijaspori i zašto? Ako ne čitas slaži.

Mogu iskreno reći da tu i tamo bacim pogled na Flash.hr i to je jedini hrvatski portal koji otvorim. Pozitivan je i ima zanimljivih stvari od hrane do politike, uvijek se nešto nađe za mene. Politika ne, to nikako hehe.

 

PS: Ovo je rekla da ne spominjem pa nemojte razglasiti svima. Zamolila me da dođem ovu nedjelju u Milano kako bi bio njezin eksluzivni modni fotograf. Ona i njezini agenti su bili oduševljeni mojim fotkama  blagajnice Željke. Komentirali su kako takvih fotografa u Italiji nema i da baš imam oko za detalje. Nažalost, morao sam ovu prelijepu djevoku odbiti. Naime, nedjeljom idem na obiteljski ručak u Čučerje koji se ne propušta. Purica s mlincima ili modni kosturi u Milanu? Biram puricu:)

 
Autor: Josip Novosel aka kralj čučerske fotografije, tiha patnja top modela, nizak u domovini, visok u Japanu, prijatelj imućnih, prije svega čovjek, a tek onda tajkun i snob.
Podijeli