Nakon Zagreba, i u Osijeku će biti zabranjeno držati psa na lancu!

0

U Zagrebu će kazna za svezanog kućnog ljubimca biti od 600 od 1000 kuna. Takvu odluku gradske vlasti planiraju donijeti na idućoj sjednici Gradskog vijeća, koja je predviđena za 10. veljače.

Novim će se zakonom zabraniti držanje stalno vezanih pasa na lancu ili drukčije vezanih, osim ako su vezani na produženu žičanu vodilicu čime im se osigurava maksimalan prostor za kretanje i to isključivo za pse kojima treba vezanje radi njihove zaštite, zaštite drugih životinja ili ljudi.

Obrazloženje Udruge Prijatelji životinja: Psi na lancu nisu bili dovoljno zaštićeni člankom 4. Zakona o zaštiti životinja i člancima koji se odnose na zaštitu kućnih ljubimaca. Psi, osobito u manjim, ruralnim sredinama, nerijetko se drže vezani na lancu, koji ih sputava u kretanju i prisiljava da život provedu u bijednim uvjetima, nemoćni da se zaštite od vremenskih nepogoda, zlostavljanja i udaraca ljudi, često jedu i obavljaju nuždu na istome mjestu, a brojni su slučajevi da im se lanac ureže u vrat. Psi na lancu potpuno su zanemareni, a njihove prirodne potrebe se ignoriraju. Osim što im držanje na lancu uzrokuje fizičku bol i psihičke poremećaje i patnju, može izazvati i agresivno ponašanje.

Takvi psi su potencijalno opasni i u smislu održavanja javnoga zdravlja; najčešće nemaju osiguranu veterinarsku skrb, nisu cijepljeni protiv zaraznih bolesti i bjesnoće, a ni čipirani.

Činom trajnog vezivanja psa ili bilo koje druge životinje na lanac, vlasnik pokazuje nebrigu za životinju u smislu omogućavanja njoj prikladnog života (a svaka životinja treba kretanje), pa se od takvoga ne može očekivati ni da ispuni svoje obveze vezano uz zdravstvenu zaštitu.

Ovako to izgleda kad se pas oslobodi sa lanca na kojem je proveo 15 godina svog života.