Pizzeria PORAT na Velom Ižu

0

Lakše je dobiti na lutriji nego pojesti dobru pizzu na Jadranu, a ako ste ikad bili u Zadru, onda sigurno znate što znači loša pizza (ukseljene gljive iz konzerve, najjeftiniji sos paradajz iz tetrapaka, tijesto predebelo, pretanko, presirovo ili zagoreno, salama podriguša deluxe i neki jefitni Gauda ili Podravec sir s isteknutim rokom trajanja). Komentari konobara su najbolji: A jebate led! Šta bi ti za 80 kn?

Ljetujem na otoku Ižu (točnije na Velom Ižu), koji se nalazi u zadarskom akvatoriju. Sunce stalno sija, more je čisto, a gastronomska ponuda puno bolja nego u većini razvikanih mjesta na Jadranu. Bio sam smješten u vegetarijanskom hotelu Korinjak i nakon svog onog kelja, mrkve, cikle i ostalih povrtnih radosti (super klopa da se razumijemo), zaželio sam se nečeg što je hodalo na četiri noge.

Pitao sam kolegu Gorana: ”Gdje bi mogli na klopu, a on je predložio pizzeriu PORAT, koja se nalazi pokraj veloiške marine.

Došao sam tamo sa stilom, na sportskom motoru. Ne znam ni sam koliko sam brzo jurio uskim iškim ulićicama, ali znam da sam glavu nosio u torbi. Vjetar mi je mrsio kosu dok sam sjekao zavoje, a u jednom trenu mi je  život doslovno prošao pred očima. Svi su me gledali jer sam bio cool. Izgledao sam kao Vin Diesel: ”Brzi i žestoki from Čučerje”.

Dragi Vođa na motoru - Brzi i žestoki iz Čučerja Foto: Goran Rožić, Flash.hr
Josip Novosel aka Dragi Vođa aka Gastro Snob na motoru – Brzi i žestoki iz Čučerja
Foto: Goran Rožić, Flash.hr
Marina ispred pizzerie Porat Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Marina ispred pizzerie Porat
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Čim smo sjeli, naručio sam Pivsku pizzu (rajčica, sir, budžola, kulen, ljuti feferoni) i naravno pivu, a Goran pizzu Italiana (rajčica, sir, pršut, mozarella, rikola i masline) i Colu. Dok smo čekali klopu, promatrali smo brodove u marini ispred nas i došli smo do zaključka da nema smisla uzimati ništa ispod 30 metara. 

Pizzeria PORAT - Staropramen piva foto: Josip Novosel, Flash.hr
Pizzeria PORAT – Staropramen piva
foto: Josip Novosel, Flash.hr
Pizzeria Porat na Velom Ižu Pivska pizza Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Pizzeria Porat na Velom Ižu
Pivska pizza
Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Pizzeria Porat na Velom Ižu Pizza Italiana Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Pizzeria Porat na Velom Ižu
Pizza Italiana
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Nismo dugo čekali na pizze, a imali smo sreće jer je su samo pola sata nakon našeg dolaska, svi stolovi bili zauzeti. Za razliku od Zadra, na Velom Ižu, točnije u pizzeriji Porat, sasvim drukčija priča. Savršena pizza. Tijesto mekano sa hrskavom koricom, vrhunski sastojici, sos paradajz niti presladak, niti prekisel, ne štede na salami i pršutu. Cijene su pristupačne. Oko 45 kn za pizzu, koja je stvarno velika. Uz dobru klopu i cugu, uvijek padne i neki poslovni razgovor. Goran se bavi web dizajnom www.endem.hr, a ja u slobodno vrijeme kamatarim ljude. Obećao sam mu pomoći oko naplate potraživnja, ako mi sredi logo i web za moj novi projekt: www.mrzimniskeljude.hr/

Pizzeriu Porat vode simpatične seke Ema i Petra. Kako je Petra taj dan radila u kafiću Slanac na drugom kraju Velog Iža, ja sam se slikao s Emom, da se kasnije može hvaliti na fejsu, kako je čučerski Vin Diesel jeo baš u njezinoj pizzeriji.

Ema i Josip Novosel aka Gastro Snob ispred pizzerie Porat na Velom Ižu Foto: Flash.hr
Ema i Josip Novosel aka Gastro Snob ispred pizzerie Porat na Velom Ižu
Foto: Flash.hr

Mnogi me ljudi pitaju: ”Izmišljaš li ti sve te pizdarije ili stvarno živiš na rubu?” Pogledajte video moje sulude vožnje i uvjerite se sami u istinitost mojih navoda.

Pizzeria Porat - Veli Iž Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Pizzeria Porat – Veli Iž
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

PIZZERIA PORAT

VELI IŽ

tel: 023 277 190

https://web.facebook.com/Pizzeriaporat/

Autor: Josip Novosel aka Gastro Snob, samozatajni ljubitelj brzine, rekreativni bacač uroka, prijatelj imućnih, prije svega čovjek, a tek onda samoprozvani tajkun i snob.