Nisu igrači izgubili od Portugala, nego trener!

0

Jučerašnja utakmica protiv Portugala je bila klasičan primjer utakmice u kojoj se vidi važnost dobrog trenera. Nogometna momčad je poput orkestra. Ako je dirigent loš, mogu glazbenici u orkestru biti najbolji, ali orkestar neće zvučati dobro, raspast će se. Isto je tako i u nogometu. Mogu igrači biti najbolji na svijetu, ali ako je trener loš, njihova igra neće ličiti na ništa.

Portugalski trener je dobro pročitao igru Hrvatske i blokirao naše igrače te pravovremenim i ispravnim izmjenama, donio pobjedu Portugalu. Za razliku od njega Čačić je već u startu krivo počeo jer je stavio Mandžukića u špicu, ali čak ni to ne bi bio toliki problem da ga je na vrijeme izvadio iz igre. Ubacio je Pjacu koj’ je bio sjajan, ali je nažalost prekasno ušao u igru. Ta činjenica i ziheraška igra, doveli su do toga da je PORTUGAL u šokantnoj završnici drugog produžetka osmine finala Europskog prvenstva golom Ricarda Quaresme u 117. minuti utakmice srušio Hrvatsku i plasirao se u četvrtfinale.

Portugal je dobar, ali daleko slabiji od Hrvatske. Neki će reći da nismo jučer imali sreće, ali ovo nema nikakve veze sa srećom. Znanje i iskustvo su presudili, ali nažalost to znanje i iskustvo nije sjedilo na našoj trenerskoj klupi. Kad se sve zbroji, nije zapravo ni Čaččić toliko kriv. Nije se on sam postavio na tu funkciju. Nije bio loš, ali daleko od toga da je u stanju voditi ovakvu reprezentaciju. Dok se čelni ljudi HNS-a ne promjene, naši igrači će biti samo usputni prolaznici na ovakvim natjecanjima.

Autor: Josip Novosel