LOKMA from Istanbul – turski specijaliteti u srcu Zagreba (Memento)

0

Slikao sam se ispred turskog restorana Lokma from Istanbul sa simpatičnim vlasnikom (ALI IHSAN TANINDI), koji je u Zagreb donio najbolje turske delicije. Priprema ih od najkvalitetnijih sastojaka na tradicionalan turski način. Manite se turskih sapunica i dođite u Tkalčićevu 59, osjetiti dašak Istanbula. Osim savršenih mesnih, imaju i odlične vegetarijanske delicije, a također imaju i svoj catering.

Uvijek me uhvati neka agresija kad sam okružen niskim ljudima. Ne znam zašto. Rekao sam Ireni: ”Vidi! Viši sam od njega. Oćeš da ga razbijem?” Htio sam ju impresionirati. Ireni je bilo neugodno. Rekla je: ”Smiri se kratkonogi hobite ili ću ja tebe razbiti.” Ne znam što mi je bilo. Valjda mi je vrućina (38 stupnjeva) lupila u ćelavu glavu:

Ali je predložio da popijemo tursku kavu za smirenje. Uvoze ju direktno iz Istanbula. Riječ je o kavi No1 branda u Turskoj ”KURUKAHVECI MEHMET EFENDI”, proizvedenoj isključivo od vrhunskog 100% Arabica zrna. Servirana je u posebnim džezvama iz Istanbula s nezaobilaznim rahat lokumom. Ja ne pijem kavu, ali ju je zato Irena srkala kao grof Drakula krv rumunjske seljanke.

Uzeli smo si malo i za doma. Dosta su naši pili ciglice. Vrijeme je da se prebace na pravu kavu.

LOKMA - Turska kava koju uvozimo iz Istanbula – kava No1 branda u Turskoj, koji nam od 1871 godine donosi ovu vrhunsku kavu dugogodišnje tradicije, proizvedene isključivo od vrhunskog 100% Arabica zrna. Servirana je u posebnim džezvama iz Istanbula s nezaobilaznim rahat lokumom.
LOKMA from Istanbul – Turska kava koju uvozimo iz Istanbula – kava No1 branda u Turskoj ”KURUKAHVECI MEHMET EFENDI”, koji nam od 1871 godine donosi ovu vrhunsku kavu dugogodišnje tradicije, proizvedene isključivo od vrhunskog 100% Arabica zrna. Servirana je u posebnim džezvama iz Istanbula s nezaobilaznim rahat lokumom.

Turci su poznati po svojim slasticama, a Irena i ja volimo šećer više nego pop milostinju. Naručili smo:

Irmik helva – toplo hladan desert (vrući griz, pinjole i cimet sa savršeno ohlađenim sladoledom od vanilije)

LOKMA from Istanbul - Irmik helva – toplo hladan desert u kojem spajamo vrući griz, pinjole i cimet s savršeno ohlađenim sladoledom od vanilije Foto: Josip Novosel, Flash.hr
LOKMA from Istanbul – Irmik helva – toplo hladan desert u kojem spajamo vrući griz, pinjole i cimet s savršeno ohlađenim sladoledom od vanilije
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

i naravno baklavu, samo što je ovo bila tradicionalna turska baklava, a ne ona naša iz koje se cijede hektolitri suncokretova ulja. Perverzija okusa. Baklava od pistacije čijih se 78 kora i poseban šerbet savršeno sljubljuju u vašim ustima. Pripremio ju je turski majstor koji pistaciju i brašno donosi iz Turske.

LOKMA from Istanbul - Turska baklava - tradicionalna turska baklava od pistacije čijih se 78 kora i poseban šerbet savršeno sljubljuju u vašim ustima. Pripremljeno od turskog majstora koji pistaciju i brašno donosi iz Turske. Foto: Josip Novosel, Flash.hr
LOKMA from Istanbul –
Turska baklava – tradicionalna turska baklava od pistacije čijih se 78 kora i poseban šerbet savršeno sljubljuju u vašim ustima. Pripremljeno od turskog majstora koji pistaciju i brašno donosi iz Turske.
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Irena je naručila Tavuk durum šiš – najbolji dijelovi pilećeg mesa mariniranih po tajnoj turskoj recepturi. Molio sam ju griz, ali dobio sam odjeb kao Europska Unija od Velike Britanije.

LOKMA - Irena Jakičić tamani Tavuk durum šiš – najbolji dijelovi pilećeg mesa mariniranih po tajnoj turskoj recepturi. Foto: Josip Novosel, Flash.hr
LOKMA from Istanbul – Irena Jakičić tamani Tavuk durum šiš – najbolji dijelovi pilećeg mesa mariniranih po tajnoj turskoj recepturi. Smijala ti se tako djelatnica na zavodu za zapošljavanje, hijeno proždrljiva!
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Već po nazivu jela znate da ne može biti loše. Gastro Snob je odabrao Adana šiš bulgur – miješano janjeće i juneće meso, posebno marinirano i pečeno na tradicionalni turski način kao šiš kebap te servirano uz ukusan bulgur i svježu salatu. Pikantno, ali ne preljuto, mada je Irena rekla da mi se ćela zacrvenila kao pavijanova guzica. Ja sam uživao, a njoj sam priprijetio s dvije zidarske, ako se ne smiri.

LOKMA from Istanbul - Adana šiš bulgur – mješano janjeće i juneće meso posebno marinirano i pećeno na tragicionalni turski naćin kao šiš kebab, te servirano uz ukusan bulgur i svježu salatu Foto: Josip Novosel, Flash.hr
LOKMA from Istanbul – Adana šiš bulgur – mješano janjeće i juneće meso posebno marinirano i pećeno na tragicionalni turski naćin kao šiš kebab, te servirano uz ukusan bulgur i svježu salatu
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Nisam stigao reći niti šiš, a Irena je već slistila svoju klopu i naručila Istanbul kofte –  najbolji dijelovi janjećeg i junećeg buta, mariniranih s 5 različitih turskih začina u kombinaciji s rižom i svježom salatom.

LOKMA - Istanbul kofte – najbolji dijelovi janjećeg i junećeg mesa, mariniranih s 5 različitih turskih začina u kombinaciji s rižom i svježom salatom Foto: Josip Novosel, Flash.hr
LOKMA from Istanbul – Istanbul kofte – najbolji dijelovi janjećeg i junećeg buta, mariniranih s 5 različitih turskih začina u kombinaciji s rižom i svježom salatom
Foto: Josip Novosel, Flash.hr
LOKMA - Irena Jakičić i njena Pokemon poza: Mogu pojest' sve:) Foto: Josip Novosel, Flash.hr
LOKMA from Istanbul – Irena Jakičić i njena Pokemon poza: Mogu pojest’ sve:)
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Imala je onaj blesavi stupnički pogled koji kao da je govorio: ”Tko zna kad’ ću opet jesti?”

Sve je bilo savršeno: kava, desert, glavno jelo, ali jesti bez predjela je kao da čeh obuče sandale bez bijelih čarapa. Jednostavno vam je potrebno predjelo da se otvori apetit, a ako je itko kraljica predjela, onda je to Irena Jakičić. 

”Vid’ Joso! Imaju predjela. Vid’ koliko ih je. Ne znam šta da naručim? Neodlučna sam k’o Božo Petrov.” – rekla je sramežljivo Irena.

Rekoh joj: ”Budi onda k’o Žak Houdek i naruči sve”. Pregrizao sam jezik u tom trenutku, ali bilo je prekasno. 

Irena je već naručila: 

Cigara bureci – punjeni feta sirom ili pikantnijim krumpirom, ukusni i hrskavi.

Mecimek kofte – rolice od crvene leće i bulgura s turskim začinima koje se jedu s limunom, zamotane u zelenu salatu.

LOKMA - Cigara bureci - punjen feta sirom ili pikantnijim krumpirom, ukusan i hrskav Mecimek kofte – rolice od crvene leće i bulgura s turskim začinima koje se jedu s limunom, zamotane u zelenu salatu Adana šiš bulgur – mješano janjeće i juneće meso posebno marinirano i pećeno na tragicionalni turski naćin kao šiš kebab, te servirano uz ukusan bulgur i svježu salatu Foto: Josip Novosel, Flash.hr
LOKMA from Istanbul – Cigara bureci – punjen feta sirom ili pikantnijim krumpirom, ukusan i hrskav
Mecimek kofte – rolice od crvene leće i bulgura s turskim začinima koje se jedu s limunom, zamotane u zelenu salatu

Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Već dugo nismo jeli ovako dobro predjelo. Hrskav, pržen, ali ne i masan, Cigara burek je odličan finger food za zagrijavanje, a iako Irena i ja nismo ljubitelji vegetarijanstva, guštali smo kao iskusni biljožderi u Mecimek koftama.

Dok smo čekali predjelo, rashladili smo se sjajnom domaćom limunadom.

LOKMA from Istanbul - Irena Jakičić uživa u Limunadi Foto: Josip Novosel, Flash.hr
LOKMA from Istanbul – Irena Jakičić uživa u Limunadi
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Sigurno ste se upitali, kako ovo lijepa djevojka izgleda bez naočala? Ima predivne oči, velike obrve, prelijepa je, ali taj dan sam ju ja zamolio da nosi naočale i da me ne sramoti. Došla je razvaljena kao Mladen Grdović. Plesala su se stupnička kola do dugo u noć. Naručio sam Ayran (Neka vrsta slankastog jogurta)– tradicionalno tursko piće, najbolji prijatelj ukusnim komadima mesa. Njoj to nije trebalo uz mesno jelo, već da se otrijezni. 

LOKMA - Irena alkić i njezino novo piće za triježnjenje: Ayran – tradicionalno tursko piće Foto: Josip Novosel, Flash.hr
LOKMA from Istanbul – Irena alkić i njezino novo piće za triježnjenje: Ayran – tradicionalno tursko piće
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Cijelo vrijeme me ispitivala gdje mi je fotić. Rekao sam joj da sam ga ostavio doma. Poludila je: ”Pa kako ćeš onda mene fotkati? A hranu?”. Rekoh joj: ”Ponio sam mobitel seljanko.” Ona: ”Ali fotić je bolji.” Ja: ”A šta si ti sad neki stupnički Lupino? Pa nisam uzeo Nokiu 3310. Nisam hipster. Imam novi HTC M9. Ima super kameru i skinuo sam si efekte za obradu fotografija. Bit će odlične fotke.”

Udavila me čim smo se sreli taj dan. Rekoh joj da je vodim na kebap u Lokmu, a ona meni: ”Ne jede mi se danas kebap. Uvijek mi je poslje zlo. To mi je preteško.” Odgovorio sam joj pristojno: ”Stupnička seljanko! Pa nije ti to onaj studentski kebap, nego pravi turski, a imaju i ostale turske delicije. Ne stavljaju ti tu papke, uši i ostale odpatke, nego samo najbolje dijelove mesa. Sigurno će ti se nešto svidjeti. Idemo sad dok te nisam zadavio nasred ceste.”

Izvor: Lokma, Facebook
Izvor: Lokma, Facebook

LOKMA from Istanbul

Tkalčićeva 59, Zagreb

tel: o1 5999 355

https://www.facebook.com/LokmafromIstanbul/?fref=ts

Ps: Tko je gledao film Memento, znat će zašto je ova priča napisana ovako:)

Autor: Josip Novosel aka Gastro Snob, ljubitelj turskih sapunica, dopisni član časopisa: ”Kud svi Turci, tu i mali Mujo”, samozatajni ljubitelj baklava, viši u živo nego na slikama, prije svega čovjek, a tek onda tajkun i snob.