Quiche s porilukom, špinatom i pancetom – FRANCUSKI ZAČIN, HRVATSKI NAČIN

0

Quiche je zapravo otvorena pita i dolazi iz francuske kuhinje, te je proširena svugdje u svijetu. Quiche se radi sa povrćem, mesom, morskim plodovima, sirom te se može služiti topao ili hladan.

 
Quiche s porilukom, špinatom i pancetom 
 
Sastojci za nadjev:
2 poriluka (samo bijeli dio) narezati
2 manja luka, oguliti i narezati na ploške
1 zlica maslinovog ulja
150 g špinata, opranog i narezanog
sol i svježe mljeveni papar
2 jaja
4 dugačke fete sušene pancete ( ispeći kratko u pečnici)
1 šalica vrhnja( možda će trebati i koja žlica više)
1 šalica naribanog grojer sira
prstohvat muškatnog oraščića
 
Sastojci za prhko tijesto:
 
150 g maslaca
300 g brašna
prstohvat soli i žlica šećera u prahu
2 zlice tople vode
 
Priprema tijesta:
Hladan maslac izrežite na listiće i pomješajte s brašnom u koje ste umješali šećer u prahu i sol. Zašto šećer u prahu? – Tijesto će biti prhkije.
Mjesite sastojke tako da ih prvo trljate da se maslac upije u brašno. Kad je smjesa slična krušnim mrvicama dodajte žlicu, dvije tople vode te oblikujte loptu od tijesta, zamotajte ga u foliji i stavite u hladnjak na pola sata, sat vremena.
Tijesto razvaljajte na pobrašnjeloj povrsini i utisnite ga u kalup te prije pečenja ga izbodite vilicom da se ne napuhne prilikom pečenja.
 
Priprema nadjeva:
Ugrijte peć na 200 C.
Na papir za pečenje stavite narezanu pancetu te stavite peči dok ne postane hrskava.
Izvadite pancetu i stavite ju sa strane, a u pećnicu stavite tijesto u kalupu i zapecite manje od 5 min.
Poriluk blansirajte, dobro ocjedite . Pirjajte luk na ulju na srednjoj vatri dok ne omekša i postane staklast. Dodajte mu poriluk te kratko prodinstajte dok se ne sjedine.Dodajte špinat koji se također blanširali. Posolite i popaprite.
Nastavite kuhati koju minutu dok sve ne omekša te u cijedilu sve procijedite.
Izmiješajte jaja, sir ,vrhnje i papar te mješavinu pomješajte s ocijeđenim povrćem.
Izvadite tijesto iz pećnice i stavite na njega pancetu. Oprezno ulijte mješavinu jaja i povrća preko pancete.
Smanjite pećnicu na 180 C i pecite 25-35 min, tj. dok jelo ne bude čvrsto na dodir.
Prije serviranja neka miruje 10-ak minuta.
Servirajte uz sviježu salatu prelivenu vinaigrette umakom.
 
Bon appetit!
 
Savijet: Kad blanširate povrće dodajte u vodu žlicu sode bikarbone. Očistit će ga od pesticida.
Umjesto grojer sira možete staviti kozji svježi sir ili ementaler, najjednostavije.
 

Recept by: Ivana Perić Rabhi

https://www.youtube.com/channel/UCFRlqY3nOiziN0vSkPwLRPw/featured

https://www.facebook.com/francuskizacin

http://instagram.com/francuskizacin

Podijeli