Konoba DIDOV SAN

0

Kad vodite manekenku na ručak, onda znate da to mora biti nešto lagano. One paze na ishranu. Ne mogu na pisti izgledati kao Čobanković. Graciozan hod, duge tanke noge, trbuh ravan k’o Slavonija…., tako izgledaju modeli. Al’ šta ja to vama pričam. Vi ste manekene vidjeli samo na televiziji. Mene eto svaki dan nazivaju. Vjerojatno zbog visine. Nekad se i ne javim, al’ danas sam se smilovao Ireni i odlučio ju odvesti na ručak u konobu ”DIDOV SAN” na Gornjem gradu.

#zagreb #kajzerica #gornjigrad #uppertown #hipodrom #arena #velesajam #love

A post shared by Konoba Didov san (@didovsan) on

Irena Jakičić je nedavno postala jedno o zaštitnih lica modne agencije UMAH, pa smo odlučili ovaj veliki modni transfer proslaviti sa stilom. Malo sam joj pokazivao Gornji grad: Ovo ti je Markova crkva, a ovo ti je Sabor… Htio sam ispasti pametan, al’ nisu ni manekenke što su nekad bile. Ova studira šumarstvo. Zna sve o drveću, ali i puno više od toga.

Znam da pazi na prehranu pa sam naručio laganu janjetinu i teletinu ispod peke s krumpirima, a za predjelo, hladnu mješanu platu za dvije osobe (pršut, pečenica, kobasice, slanina, paški i livanjski sir, kisela ljutika, uštipci s kajmakom i sirom iz kace, itd.). Ne treba pretjerivati ni u čemu.

Smijestili smo se za stol u čošku konobe, kraj prozora i iako sam htio uživati u Ireninoj ljepoti, nisam mogao, jer ju je zasjenila mješana plata. ”Ima žena, nema broja”, rekao bi Vuco, ali najboljih delicija iz Imotske krajine baš i nema svaki dan. Nisu to one splačine od narezaka koje možete kupiti u lokalnoj Dioni. Ovo je hrana za Bogove. Uštipci veliki k’o šaka, masni, mekani, tope se u ustima sa slankastom, a opet slatkom domaćom slaninom. Kobasice su toliko sočne i svježe da sam u jednom trenutku mogao čuti: Gic, gic, a sir je sve ono što sam trebao jesti da sam imao normalne roditelje, a ne one koji su bili opsjednuti s Podravcem.

Svaku hranu treba dobro zaliti, a mi smo krenuli malo sramežljivo s rakijom od borovnice i mineralom. Biti u konobi i ne naručiti vino je kao biti prase, a ne završiti na nečijem tanjuru. Naručili smo butelju Dingača, berba 2013. Kvalitetno suho crno vino, Plavac u kojem bi znalci prepoznali svašta, a ja i Irena smo nakon prve butelje skužili da nas je malo lupilo (13% alkohola), što je bio znak da je vino i više nego dobro. Ručak smo nastavili sa domaćim i vrlo kvalitetnim crnim vinom iz konobe, koje svakako preporučamo jer je odlično, ali i puno jeftinije.

Irena je inače poznati gurman. Neki dan je uz hamburger naručila kruh. Da voli tijesto, pokazala je i u konobi, gdje sam se na jedvite jade izborio za jedan uštipak, a ostale je ona smazala bez imalo grižnje savijesti.

Konoba Didov San - uštipci Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Konoba Didov San – uštipci
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Nismo stigli reći ni ”Kad jaganjci utihnu”, a na stolu se već pojavila teletina i janjetina ispod peke. Sočno mekano domaće meso, topilo se u ustima poput sladoleda Azimi ALjetija. Osjećao se češnjak, ali ne previše, taman koliko treba. Ni Drakula ga ne bi odbio da mu se servira ovakva peka. Krumpir je bio savršeno pečen i mekan, aromatiziran sjajnom žumberačkom janjetinom i teletinom. Iako smo Irena i ja dva puta stavljali hranu na tanjur, teča je još imala u sebi mesa i krumpira. Naime porcije su toliko velike, da nećete ostati gladni, čak ni ako ste kapacitet Ljube Česića Rojsa. Nema u ovoj konobi onih preseransa sa malim tanjurićima i komadćima hrane koje morate tražiti mikroskopom na tanjuru. Ovdje se jede obilato i kvalitetno.

Irena je upijala svaku moju mudru riječ i nije skidala pogled s mene:) foto: Josip Novosel, Flash.hr
Irena je upijala svaku moju mudru riječ i nije skidala pogled s mene:)
foto: Josip Novosel, Flash.hr
Irena je izbjegavala salatu jer pazi na liniju. Samo teletina i janjetina:) Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Irena je izbjegavala salatu jer pazi na liniju. Samo teletina i janjetina:)
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Završiti ručak bez deserta je jedan od glavnih smrtnih grijeha za svakog Gastro Snoba, pa tako i za mene. Ireni je vrhunac slastice palačinka s orasima. Rekoh joj: ”Palačinke sa orasi, jedu siromasi”. Bilo mi je neugodno. Zamolio sam ju: ”Ne sramoti me silo nečista”. Na kraju je ipak tražila palačinke s Nutellom, ali je zahtjevala da se posipaju s orasima, jer tako se oduvijek jedu palačinke u Stupniku. Može ona sa sela, al’ ne može selo iz nje. Ja sam naručio rožatu koju sam slistio prije nego sam se sjetio da ju moram slikati. Bila je odlična, a kako izgleda možete vidjeti kad navratite u konobu Didov San.

Irena je nabacila osmijeh model GOSPA iz Međugorja:) Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Irena je nabacila osmijeh model GOSPA iz Međugorja:)
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Ako ste ljubitelji dobre domaće hrane i volite obilne porcije, a pritom ne želite bankrotirati, onda je konoba Didov San pravo mjesto za vas. Cijene su pristupačne, a osim sjajne janjetine i teletine u konobi možete probati i neke domaće delicije koje je teško naći na meniju drugih restorana: jegulje, žabe, puževe, hobotnicu…, za svakog će se pronaći ponešto. Ambijent je rustikalan i ugodan, a osoblje ljubazno i profesionalno.

Sigurno se sada pitate koliko sam visok, kad sam uspio ovako lijepu manekenku izvesti van? Odgovor je 172 cm. Hobbiti su IN ove godine:)

Mercedes - Didov San Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Mercedes – Didov San
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Konoba Didov San

 Konoba Didov San – Gornji Grad

Mletačka 11, Gornji grad
HR – 10 000 Zagreb
parking: Demetrova 7

   +385 1 485 11 54

telefax: +385 1 652 53 16
   gornji-grad@konoba-didovsan.com

radno vrijeme:
10.00 – 24.00

Konoba Didov San – Kajzerica

Bencekovićeva 28, Kajzerica
HR – 10 020 Novi Zagreb
parking: Bencekovićeva 19

Autor: Josip Novosel aka Gastro Snob, ljubitelj mesnih delicija, čučerski div, prijatelj imućnih, tiha patnja svih top modela, prije svega čovjek, a tek onda tajkun i snob:)