Zahvaljujući Vladimiru Gredelju, Hrvatska će postati vodeća zemlja u proizvodnji i uzgoju medicinske marihuane

0

Poznati bjelovarski odvjetnk Vladimir Gredelj na dva hektara zemljišta na Jadranskoj obali pokreće proizvodnju i uzgoj medicinske marihuane. ‘‘Mi smo stigli prilično daleko, imamo ‘know how’ za izuzetno kvalitetan proizvod po niskoj cijeni, od kojeg oboljeli zaista mogu imati koristi. Ulje od konoplje je lijek, a ne droga. Nadamo se samo da nas u našim planovima neće spriječiti država i uvozni lobi” – Vladimir Gredelj.

”Zahvaljujući našem trećem članu ovog projekta Darku Vrabecu iz Zagreba, zaduženom za analitiku i investicije, već imamo investitore iz Njemačke koji su u naš projekt spremni uložiti oko tri milijuna eura. Na hektaru zemljišta izgradit ćemo veliku dvoranu s golemim pokretnim krovom gdje ćemo marihuanu uzgajati u strogo kontroliranim uvjetima. Najkvalitetniji cvijet marihuane može se dobiti u mediteranskim klimatskim uvjetima s puno sunčanih dana, a s pokretnim krovom imat ćemo tehnološku mogućnost zaštititi cvjetove u vrijeme magle, kiše, snijega… Planiraamo izgraditi laboratorije i pomoćne objekte u kojima ćemo zaposliti od 10 do 15 ljudi, stručnjaka i drugog pomoćnog osoba. Mi smo prilično daleko došli s projektom, iz jedne susjedne zemlje već imamo i izvođača radova za veliku dvoranu s pokretnim krovom”.

Na ideju za ovakav poslovni projekt, Vladimi Gredelj je došao braneći u sudskom postupku Huanita Luksetića koji je bio optužen za kazneno djelo zloupotrebe droga. U operativnoj akciji Iscjelitelj 2014. godine, opatijska policija je nakon višemjesečnog istraživanja u kući Huanita Luksetića (37) u Matuljima otkrila pogon za uzgoj i preradu indijske konoplje. U plasteniku u vrtu policija je pronašla 11 stabljiki konoplje visokih od 150 do 180 centimetara, a u podrumu 22,3 kilograma marihuane i opremu za proizvodnju ulja kanabisa: destilatore, ventilatore, električne grijalice, sjeckalice… Huanito Luksetić odmah je uhićen i pritvoren, a iz istražnog zatvora izašao je nakon sedam dana, nakon što je uplatio jamstvo od 70.000 kuna. Luksetić je tada javnosti otkrio kako se godinama bori s multiplom sklerozom, da je marihuanu za medicinske svrhe sadio u svom vrtu, te da to uopće nije ni skrivao čak ni od pogleda s ulice. – Policija je u 22 kilograma marihuane zbrojila sve, pa i grane koje su potpuno neupotrebljive za proizvodnju ulja koje se radi od cvijeća. Realna težina je između tri i pet kilograma, što je potrebno za proizvodnju ulja za moju terapiju tijekom godinu dana. Od ta 22 kilograma bilo je pet kilograma cvjetova od kojih se moglo napraviti 1,8 kilograma ulja. Naime, kod samostalnog uzgoja, u točno određeno doba godine morate zasaditi određenu količinu kanabisa da bi se dobila određena količina cvijeta, od koje se dobije određena količina ulja kanabisa, a koja mora biti dovoljna za cijelu godinu terapije. Ne možeš zasaditi dvije stabljike, pa napraviti malo ulja, pa onda opet zasaditi… To tako naprosto ne ide jer sada, u studenom ili prosincu, ne možeš saditi – govori Gredelj. Smatra da zbog svih tih činjenica DO nije trebalo ni pokrenuti taj postupak te kako su sada, kod preispitivanja optužnice, suci mogli shvatiti razliku između zloporabe droge i korištenja droge u medicinske svrhe.

”Proizvodio sam isključivo za sebe, nikada ulje nisam prodavao”, objasnio je tada Luketić kojim konvencionalna medicinska terapija nije pomagala i ulje od konoplje mu je bio jedini djelotvoran lijek. Objasnio je da je tijekom terapije potrebno tri puta dnevno uzimati 0,33 grama takozvanog Rick Simpson ulja (RSO), dakle jedan gram na dan, a kada se tolerancija poveća, može se povećati i količina.

Vladimir Gredelj je naglasio da u cijelom projektu sudjeluje za logistiku, lobiranje, pravne poslove i sve što ide uz to. ”Huanito je ključ svega ima kompletan ”know how”, a ja sam tu sporedni igrač”, skromno govori Gredelj. ”Prije otprilike godinu dana vidio sam da Huanita, teškog bolesnika od multiple skleroze, kazneno gone zbog nekoliko stabljika marihuane, pa sam mu se javio i ponudio mu da ga zastupam pro bono. S obzirom na ono što sam do tada pročitao, činilo mi se da je taj postupak apsolutno nečovječan, apsurdan i nehuman. Počeli smo se družiti za potrebe pripreme postupka i njegove obrane, dobro smo se upoznali i tako smo došli do toga da mi je jednog dana Huanito predložio da mu pomognem u realizaciji poslovne ideje”, govori Vladimir Gredelj, koji vjeruje kako će Huanito biti najzaslužniji za skorašnje ozakonjenje proizvodnje droge u medicinske svrhe jer je upravo njegov slučaj presudno senzibilizirao javnost i političare za temu uporabe marihuane u medicinske svrhe.

”Huanito je najzaslužniji što je Sabor 15. listopada izglasao zakon kojim se ljekarnama dozvoljava prodaja ulja kanabisa u medicinske svrhe. Jedini je problem tog zakona što pogoduje uvozničkom lobiju. Ako se ulje smije prodavati, a ne i proizvoditi, logično je kako je riječ o uvoznim proizvodima, a oni su često upitne kvalitete i previsoke cijene. Osim što su dopustili korištenje ”droge” u medicinske svrhe, zapravo ništa drugo nije riješeno da bi taj zakon donio neku korist. Zakon sada dozvoljava pacijentu da kupi ulje od kanabisa, međutim najveći broj ljudi nema novca za kupnju tako skupog lijeka. Terapija sada košta i po nekoliko tisuća eura mjesečno. Huanito želi pomoći svim tim ljudima, jer bismo mi njegovom revolucionarnom metodom proizvodili mnogo kvalitetnije a financijski jeftinije ulje od kanabisa, koje bi bilo dostupno većem broju ljudi”, najavljuje Gredelj.

Gredelj predlaže da nova vlada, čim se formira, mora donijeti zakone koji će, među ostalim, dozvoliti proizvodnju ulja od konoplje. Zakonom treba regulirati da u proizvodnji pod kontroliranim uvjetima nitko ne može dobiti monopol, a država treba organizirati nadzor da ne bi bilo zloupotreba. U prijedlogu zakona o uzgoju marihuane u medicinske svrhe navodno su već tri osiguravajuća faktora: ograda visine dva metra, videonadzor i fizička zaštita. Nema smisla da Hrvatska uvozi ulje od konoplje, ako ga može sama proizvoditi i izvoziti. Guverner Colorada, John Hickenlooper u veljači je izjavio kako očekuje da će prodaja medicinske i rekreativne marihuane porasti na milijardu dolara, od čega će država uzeti 134 milijuna. Ako Hrvatska donese pametne zakone, ovaj bi posao mogao otvoriti tisuće novih radnih mjesta, pomoći bolesnima, produžiti turističku sezonu na 12 mjeseci i napuniti proračun.

Gredelj se i dalje bori za svog klijenta Huanita, kojem je potvrđena optužnica i smatra da je najveći apsurd tog postupka da se zakoni RH koriste protiv čovjeka kojemu je jedini grijeh što pokušava ostati živ i zdrav. ”Mislim da je Državno odvjetništvo pokrenulo kazneni progon protiv Huanita samo zato što se radilo o velikoj količini, odnosno zato što oni ne znaju ništa o medicinskoj primjeni marihuane”, izjavio je Gredelj.

Huanito se nikada se nije kretao u svijetu droge. Tome ga je približila isključivo činjenica da boluje od teškog oblika multipe skleroze. Imao je veliku sreću što je u Americi prije četiri godine upoznao Ricka Simpsona, po čijoj metodi se liječi uljem od kanabisa. Često su se družili, međusobno posjećivali, sprijateljili i Simpson mu je otkrio tehnologiju, odnosno formulu proizvodnje ulja od kanabisa. Huanito kaže da mu je Rick spasio život – ističe Gredelj te objašnjava kako se od kanabisa može proizvesti 25.000 proizvoda. Tvrdi da je automobilska karoserija napravljena od kanabisa čvršća i od najčvršćih materijala i da vrhunske rezultate daje i u kozmetici.

Gredelj naglašava da ih u startu zanima isključivo proizvodnja ulja od kanabisa, ali poslije će sigurno razmisliti kako osim cvijeta iskoristiti i samu biljku. Već su u pregovorima s nekoliko farmaceutskih kuća o mogućim oblicima suradnje, a iako je riječ o poslovnom projektu, krajnji je cilj da pacijenti dobiju što kvalitetniji i što jeftiniji proizvod.

Aktivistica živog Zida, Nensi Krupić je razgovarala sa Rickom Simpsonom i Huanitom Luksetićem:

 

 

Autor: Josip Novosel