Hotel Picok – Wellness oaza u srcu Podravine

0

Došlo je vrijeme Martinja i dogovorio sam se s ekipom da odemo za vikend malo van Zagreba. Uglavnom idemo put juga, ali ovaj put smo odlučili istraživati čari kontinentalne Hrvatske. Kolegica Ena iz wellness centra Murad mi je preporučila hotel Picok u Podravini (Đurđevac). Rekla je da imaju odličnu klopu i sjajan wellness centar. Meni su prva asocijacija na Podravinu Gruntovčani. Dudek, Cinober, Presvetli, Regica, Matula i hrpa blata. Već čujem glasove: ”Sunčece ti presvetlo”, ”Kobila ti glavu zgrizla”, ”Rodbina! Kak smo?”…

Kolega i ja smo veliki fanovi serije, a njega čak imam u mobitelu pod Tetec Franc. Naše kolegice nisu toliki fanovi. Njima je jedino bilo bitno da završe u sauni i na masaži. Došli smo u hotel u petak navečer i nakon što smo se smjestili u velike i lijepo uređene sobe na prvom katu, spustili smo se u prizemlje na večeru u ”Đurđevačku Ižu” (restoran uređen u tradicionalnom podravskom stilu sa mnogo detalja i predmeta koji podsjećaju na nekadašnje stare đurđevačke i podravske kuće). Glavni kuhar restorana Picok, Božidar Đurinčić dobitnik je glavne nagrade Renesansnog festivala u Koprivnici 2015.

Hotel Picok - Đurđevačka Iža Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Hotel Picok – Đurđevačka Iža
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Naručili smo za početak domaću podravsku juhu od gljiva, platu kulena i domaćeg sira s vrhnjem te kao toplo predjelo, zapečene palačinke punjene sa mješanim mesom i blitvom. Juha je bila prava domaća, radnička. Tetec Franc je dva puta punio tanjur, a njegova pratnja Tlačibaba čak tri puta. Kulen je bio odličan, pikantan, ali ne preljut, a palačinke koje su bila neka verzija podravskih lazanja u kombinaciji sa sirom i vrhnjem su definitivno bile jedno od najboljih predjela koja sam jeo.

Hotel Picok - kulen Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Hotel Picok – kulen
Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Hotel Picok: Zapečene palačinke s mljevenim mesom i blitvom. Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Hotel Picok: Zapečene palačinke s mljevenim mesom i blitvom.
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Večera bez vina je kak selo bez crkve i škole. Doći u Podravinu, a ne piti vino bilo bi svetogrđe. Konobar nam je preporučio gašparićev Pinot sivi iz 2013. godine, što se pokazalo kao odličan odabir uz malo jaču kontinentalnu hranu. Ekipa je za glavno jelo naručila puretinu s pečenim krumpirima, a ja kao pravi gurman nisam mogao odoljeti, a da ne naručim biftek, koji je bio odlično pečen, lagano hrskav iz vana, a mekan i sočan iz nutra. Mogu ja vama pisati koliko je dobar bio, ali slika govori tisuću riječi:

Hotel Picok: Biftek Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Hotel Picok: Biftek
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Iako su porcije bile obilne i nismo mogli više disati od hrane, za desert smo naručili podravske palačinke sa čokoladom i sladoledom. Sutra ćemo to potrošiti na bazenu i u teretani. Danas je dan za hedonizam. Suma Sumarum: Vuk sit, sve ovce na broju, reče vuk jeduči čobanina. Bilo je odlično.

Podravske palačinke sa čokoladom i sladoledom. Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Podravske palačinke sa čokoladom i sladoledom.
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Nakon večere nismo znali više za sebe od sitosti i umora. Zaspali smo odma. Sutra nas je čekao naporan dan. Doručak, bazen, teretana, sauna, ručak i masaža. Treba to izdržat.

Izvor: Hotel Picok
Izvor: Hotel Picok

Probudili smo se oko pola 9 ujutro. U sali za doručak nas je dočekao švedski stol iako se komotno mogao zvati i podravski. Bilo je tu svega: špeka, narezaka, kobasica, sireva, jaja, jogurta, voća, kolača, čokolina, žitarica, mlijeka…. Mi smo zlu netrebalo, probali skoro sve na meniju. Trebala nam je energija za naporni spa dan. Počeli smo s bazenom, a nasatvili sa saunom i teretanom.

Nakon dobrog treninga, potreban je još bolji ručak. Ja sam naručio teleći odrezak sa zapečenim grahom, a ekipa teleći odrezak i ramsteak sa kroketima. Meso je bilo odlično pečeno, sočno i mekano, a kroketi su bili savršeni. Znam da sad mnogi vegetarijanci misle kako ovo nije mjesto za njih, ali vjerujte mi da je. Hotel Picok ima i poseban meni samo za vegetarijance. Sva sreća takvih nije bilo među nama. Salata na stolu je bila tu samo za ukras.

Hotel Picok: Teleći odrezak sa zapečenim grahom Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Hotel Picok: Teleći odrezak sa zapečenim grahom
Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Hotel Picok: Ramsteak sa kroketima Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Hotel Picok: Ramsteak sa kroketima
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Nakon ručka smo uživali u zasluženoj masaži, a da naš boravak u Podravini ne prođe bez kulturnog uzdizanja, odlučili smo malo produžiti boravak i posjetiti galeriju naivne umjetnosti Hlebine, koja se nalazi u blizini hotela Picok. Naime kolega Tetec i ja smo veliki ljubitelji naive. Galerija je nažalost bila zatvorena kad smo došli, ali smo svejedno mogli uživati u izloženim umjetninama na otvorenom.

Teča i Vujča u galeriji naivne umjetnosti Hlebine. Foto: Tlačibaba, Flash.hr
Teča i Vujča u galeriji naivne umjetnosti Hlebine.
Foto: Tlačibaba, Flash.hr

Naravno da smo morali navratiti i do sela Sigetec, gdje su se snimali Gruntovčani. Selo se nalazi samo pola sata vožnje od hotela Picok. Slikali smo se ispred Dudekove kuće, a slikali smo i kuću Teteca Franca, ali definitivno nam je najdraža slika bila ispred najružnijeg kipa dr. Franje Tuđmana kojeg smo ikad vidjeli, a konkurencija je stvarno velika. Kip se nalazi na ulazu u selo, a tko pogodi na kojim je drogama umjetnik bio, dobit će od portala Flash.hr besplatni vikend za dvije osobe u hotelu Picok.

Dudekova kuća u selu Sigetec Foto: Tlačibaba, Flash.hr
Dudekova kuća u selu Sigetec
Foto: Tlačibaba, Flash.hr
Najružniji kip dr. Franje Tuđmana u selu Sigetec Foto: Tlačibaba, Flash.hr
Najružniji kip dr. Franje Tuđmana u selu Sigetec
Foto: Tlačibaba, Flash.hr

U svakom slučaju, izlet u Podravinu je bio pun pogodak. Hotel Picok ima odličan smještaj i povoljne cijene. Hrana je domaća i ukusna, a porcije su velike. Welness centar će zadovoljiti sve vaše potrebe, a ako dođete za vrijeme lijepog vremena, možete uživati i u bicikliranju na obližnjim biciklističkim stazama. U blizini se nalazi galerija naivne umjetnosti koju možete posjetiti, a ako ste fanovi Gruntovčana onda poput nas obavezno navratite i do sela Sigetec. Ne morate ići na jug da bi se dobro proveli. Dođite u Đurđevac i uživajte u čarima hotela Picok.

wellnes_masaza-foto19

HOTEL PICOK d.o.o.
Trg sv. Jurja 9
48 350 ĐURĐEVAC
Hrvatska – Croatia
Tel. 048 672 200

http://hotel-picok.hr

Autor: Josip Novosel aka Gastro Snob, veliki ljubitelj Grunotvčana, glazbenog opusa Blaža Langera, štovatelj mrtvih životinja na tanjuru, prijatelj imućnih, ali prije svega čovek, a tek onda snob.