Island je osudio bankare na 76 godina zatvora i programom Živog Zida spasio svoju ekonomiju!

0

Island je jedna od rijetkih zemalja koja je pokazala zube MMF-u i privatnim bankama. Iako su im svi prijetili i upozoravali ih da ne kreću u obračun sa bankama, oni su rađe slušali interes svoga naroda. Nisu dopustili da porezni obveznici saniraju dugove privatnih banaka, koji su nastali njihovim špekulacijama i prevarama svih sudionika na tržištu. Ne samo da su dopustili da bankari propadnu, nego su ih optužili za kriminal. U SAD-u nije podignuta niti jedna optužnicaprotiv bankara zbog financijskih malverzacija koje su svijet odvele u Veliku recesiju. Ovog mjeseca na Vrhovnom sudu Islanda i okružnom sudu u Reykjavíku izrečene su zatvorske kazne trojici menadžera iz banke Landsbankinn i dvojici iz banke Kaupþing, kao i jednom investitoru. 26 bankara ili investitora je osuđeno ukupno na 76 godina zatvora.

Ne samo da se crne prognoze MMF-a i kvaziekonomskih stručnjaka nisu ostvarile, nego su rezultati ekonomskih mjera Islanda puno bolji od očekivanja. Island je ukinuo i zabranio valutnu klauzulu i svakom građaninu su otpisali 25 tisuća eura duga. Oslabili su svoju valutu i povećali inflaciju, što je dovelo do rasta cijena na Islandu, ali je pomoglo izvoznicima jer su njihovi proizvodi postali konkurentniji na stranom tržištu, pa je unatoč porastu cijena, životni standard stanovnika Islanda porastao. Europska unija se protivila mjerama Islanda, a Island im je samo poručio: ”Ne trebamo vas. Ne želimo u EU”, što se pokazalo kao pun pogodak. BDP Islanda raste, javni dug se smanjuje, a stopa nezaposlenosti je pala na svega 4%. Island ima prihvatljivu stopu godišnje inflacije, dok se ostatak Europe bori sa deflacijom, koja je puno gora za ekonomiju od inflacije. Island u svojim mjerama nije štedio na zdravstvu, mirovinama, obrazovanju i ostalim stvarima bitnim za živote građana svoje zemlje.

Napravili su sve ono protiv čega se naš guverner Vujčić grčevito boji, jer štiti interese stranih banaka, a ne interese građana ove zemlje.

Na pitanje kako se Island oporavio od krize, predsjednik Olafur Ragnar Grimmson je odgovorio: “Mi smo bili dovoljno mudri da ne pratimo tradicionalnu i prevladavajuću ortodoksiju zapadnog financijskog svijeta u posljednjih 30 godina. Mi smo uveli kontrolu valuta, mi smo bankama dopustili da propadnu, mi smo pružili podršku ljudima i nismo uveli mjere štednje kakve vidite u ostatku Europe”

Dok Island osuđuje bankare na dugogodišnje zatvorske kazne, Lalovac i ekipa daju bankarima porezne olakšice i traže za njih riješenja, kako bi ih nagradili za njihovu pljačku. Sve neoliberalne stranke poput HDZ-a, ORAHA, MOST-a, BANDIĆA, U IME OBITELJI itd. nikako da shvate da se mjerama štednje prema građanima ne može izaći iz krize. Jedino je Živi Zid shvatio da se jedino ukidanjem valutne klauzule, konvertiranjem svih kredita u kune, formiranjem realnog tečaja, napuštanjem EU-a i kaznenim progonom bankara može izaći iz krize, povećati BDP, proizvodnja i zaposlenost. Island nije otkrio toplu vodu. Znalo se i prije da je to jedini ispravan model, ali bankari imaju sve političare i medije u svojim rukama. Istina se teško probija do širokih masa.

Ne treba biti previše pametan na izborima 8.11.2015. Ne glasamo više za lijeve i desne, crvene i plave, domoljube i komuniste. To su izmišljeni pojmovi. Glasamo za one koji će i dalje provoditi politiku banaka na štetu svih građana ove zemlje ili glasamo za ŽIVI ZID koji će primjeniti islandski model na Hrvatsku i konačno nas izvući iz bijede i neimaštine u kojoj se nalazimo. Ne postoji puno opicija. Možete birati koaliciju PROPAST (HDZ, SDP, MOST, ORAH, BANDIĆ, U IME OBITELJI itd. ) ili možete birati ŽIVI ZID i jednom zauvijek stati na kraj kriminalnim bankarima i njihovim plaćenicima, koji se nalaze u svim gore navednim strankama koalicije PROPAST.

PS: Ako vam netko kaže da je ovo što radi ŽIVI ZID anarhija ili utopija, vi mu samo recite: ISLAND nije utopija, ISLAND nije anarhija, ISLAND je stvarnost. Model Živog Zida je isproban u praksi i djeluje.

 

Autor: Josip Novosel

Podijeli