UDRUGA FRANAK ispred HNB-a traži ostavku guvernera Vujčića

0

„Hrvatska narodna banka sada pokazuje brigu za najsiromašnije dužnike. Gdje je ta briga bila kada su tim istim građanima utrpavale toksične kredite, svjesno im šuteći o glavnom riziku? Gdje je ta briga bila kada su zbog tih kredita, mnogi građani završili na ulici? Nažalost, mi više ne vjerujemo u njihove dobre namjere“, poručili su danas predstavnici Udruge Franak na konferenciji za novinare.

Najavili su prosvjed koji će održati u srijedu s početkom u 9,00 sati ispred Hrvatske narodne banke kako bi, zajedno sa svojim članovima, iskazali nezadovoljstvo radom ove institucije koja, umjesto da brine za interes svojih građana i država, plasira lažne informacije kojima želi utjecati na odluku Vlade o konverziji CHF kredita. „Nedopustivo je ovakvo ponašanje jedne od najvažnije instutucije u Hrvatskoj. Zahtjevamo ostavku guvernera Borisa Vujčića zbog sramotnog ponašanja i neetičnog poslovanja njega osobno, ali i Hrvatske narodne banke“, izjavljuju iz Udruge.

Smatraju kako je neobično da je HNB promijenila retoriku jer su mjesecima tvrdili kako je moguća jedino konverzija u eure jer bi konverzija u kune uništila devizne rezerve, a sada govore upravo suprotno. Pritisak HNB-a i austrijskog ministra financija Schellinga, koji je ovih dana u medijima kritizirao konverziju braneći bankarske interese, oštru osuđuju te upozoravaju kako se bankarski sektor svojim manipulacijama pokušava umiješati u donošenje Vladinih odluka.

„Udruga Franak u potpunosti podržava svaki napor da se problem švicarskog franka zauvijek iskorijeni iz Hrvatske te da svi prevareni građani dobiju pravdu koju zaslužuju. Banke su pokazale prirodu svoga poslovanja i sada je vrijeme da tome netko stane na kraj“, zaključuje Udruga Franak.