Zašto sam protiv privatizacije zdravstva

0

U petak sam izašao van u Primitivo. Super ekipa, klopa, cuga, kolega Magistar Đoređević je nastupao na harmonici, ali ja baš nisam bio najbolje volje. Kud zubobolja uvek na poštena čoveka? Bila je iritantnija od Karamarka i Željke Markić zajedno. Došao sam doma oko pola 3, ali nisam mogao spavati od bolova. Krknuo sam Andol 300 i nakon nekog vremena, bol je popustila, a ja sam zaspao snom pravednika. U subotu je bilo još i gore. Počeo me boljeti zub preko dana, a navečer je bol bila neizdrživa. Opet sam strusio Andol 300, ali ovaj put je djelovao samo part sati.

Probudio sam se u 5 ujutro i nazvao Hitne intervencije. Otišao sam kod dežurnog zubara u centru. Već sam s vrata ko’ pička zamolio: ”Najjaču injekciju protiv bolova, molim”. Zubar me pogledao kao vođa ISILA kad su mu donjeli pečeno prase. Mislio sam da će mi odrubiti glavu, a onda je prasnuo u smijeh. ”hahhaha. Mile jesi čuo? On bi injekciju protiv bolova. Ako te boli diži ruku. Ne dajemo injekcije ni za amputacije, a kamoli za ovo”. Pomislih u sebi: ”Jebem ti socijalno zdravstveno. Štede na svemu. Bušit će me na živo. ”Šta je ovo… Sjeverna Korea?” Sve sreća, zubni živac je bio mrtav pa nisam ništa osijetio. Možda je zubar ipak bio u pravu. Nagledao se on plačipički u životu. Otvorio je zub i malo počistio kanale u kojima se stvorio pritisak. Osjetio sam olakšanje. Bol je polako jenjavala. Pitali su me jel imam dopunsko i morao sam reć da nemam. Jedina veća glupost od dopunskog je HRT pretplata. Pomislio sam: ”Neće valjda sad mene sirotinju oderat? O jebem ti život da ti jebem i nepravdu koja me snađe”.

Upitah bojažljivo: ”Koliko sam dužan?”

Zubari: Ništa. To je to.

Poanta priče: Živjelo socijalno zdravstvo. Imamo vrhunske stručnjake i ne moramo se plašiti da ćemo bankrotirati kada nas zadesi neka zdravstvena nedaća. Dopunsko osiguranje je porez na budale, a svi oni koji ga plaćaju su krivi za situaciju u kojoj se nalazimo. Plaćanjem dopunskog osiguranja, podržavate ovaj kriminalni režim. Rekli su vam da će zdravstvo biti bolje i efikasnije uvođenjem dopunskog osiguranja, a sad vas uvjeravaju da niti ono nije dovoljno i da je zdravstvo u rasulu te je jedino riješenje privatizacija. To je kao da vam kockar kaže da će se izvući iz dugova ako mu posudite novac. Naravno da neće. Što više dobije, više će prokockati. Kad netko kaže da zdravstvo ne može biti besplatno, onda mu samo recite: ”Pa nije besplatno. Mi smo to sve platili i preplatili kroz poreze i prireze. U zdravstvu nema novca jer su naši političari nesposobni i korumpirani. Novac za naše zdravlje se troši na stotine tisuća stranačkih uhljeba, namještene javne nabave itd. Ako još jednom čujem nekog da priča o privatizaciji zdravstva, platit ću nekoj Romkinji da mu baci urok.

 

 

Autor: Josip Novosel