Mrtva lignja pleše

0

Video koji slijedi prikazuje ručak – ručak američkog turista u Hakodateu, Hokkaidu u Japanu. Jelo se zove odori-don i, kao što je prikazano u videu, sastoji se od mrtve lignje (izvađenog mozga) na riži, kavijaru od lososa i algama.

Kako bi pokazali da je lignja svježa (najvjerojatnije), restoran je prezentira na način od kojeg se, barem većini zapadnjaka, okreće želudac. Lignjine krakove preliju soja sosom i mrtva lignja počne plesati po tanjuru kao što možete vidjeti na snimci (ili nam radije samo vjerujte na riječ).

Zbog čega se to događa? Je li lignja možda još živa?

Budite sigurni, lignja je mrtva, no tek od nedavno. Ista se stvar događa sa žabljim kracima što možete vidjeti ovdje, a tu zasigurno nema mozga. Naime, lignjine stanice još uvijek sadržavaju neiskorišten adenozin trifosfat (ili ATP) koji je zaslužan za stezanje i opuštanje mišića, dakle, kretanje. Međutim, ATP se ne može aktivirati sam od sebe, već treba nešto što će ga pokrenuti. Obično je za to zadužen centralni živčani sustav koji, kroz električne impulse, uzrokuje da ATP radi svoj posao. Ako nema mozga, ATP samo sjedi nepokrenut te se s vremenom rasprši jer umiruće stanice ne mogu proizvesti novi ATP.

No, soja sos čini normalno nenormalnim. On sadrži natrij i kalij čiji ioni zajedno rade kao svojevrsan okidač te uzrokuju da ATP stegne i opusti mišiće. Rezultat: mrtva, plešuća lignja u naslovnoj ulozi vašeg, sada možda uništenog, ručka.