MAMIĆEVI UGOVORI SU NIŠTAVNI, A BANKARSKI SU ZAKONITI?????

0

Slučaj braće Mamić svakim danom sve više i više pokazuje u kakvoj žabokrečini od zemlje živimo. Godinama su sklapali lihvarske ugovore s kojima su doživotno obvezivali nogometaše da im isplaćuju postotak od svoje zarade. Ta novac su na kojekakve nezakonite načine izvlačili van, kroz razno razne fiktivne pozajmice, anekse ugovora i sl. i tako izbjegavali plaćanje poreza.

Kako to da se sada nije javio neki nogometni Bohaček i rekao: Nogometaši su si sami krivi. Znali su što potpisuju. Nitko ih nije tjerao na takav ugovor. Ugovori se moraju poštivati itd. Za sve one koji misle da su si nogometaši sami krivi, da su korisnici kredita sami krivi i da se takvi ugovori moraju poštivati, evo definicije Lihvarskog ugovora.

LIHVARSKI UGOVOR (Narodne novine br. 125 07.11.2011. Kazneni zakon: Članak 242.):

(1) Tko iskorištavajući nuždu, neiskustvo, lakomislenost, smanjenu sposobnost rasuđivanja ili znatnu slabost volje druge osobe, primi od nje ili s njom ugovori za sebe ili drugoga imovinsku korist koja je u očitom nerazmjeru s onim što je on dao, učinio ili se obvezao dati ili učiniti, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.

(2) Ako se počinitelj bavi djelatnošću iz stavka 1. ovoga člankakaznit će se kaznom zatvora od jedne do osam godina.

Kako je moguće da policija i pravosuđe tako koordinirano reagiraju u slučaju nezakonitog poslovanja braće Mamić, a u istom trenutku već godinama ignoriraju nezakonito poslovanje banaka u RH? Mamićevi ugovori vežu igrača do kraja života, a bankarski ugovori vežu klijenta, njegovu djecu i njegove unuke do kraja života. Igrač plaća Mamiću dokle god ima primanja od nogometa, a klijent plaća banci zajedno sa jamcima, imali oni primanja ili ne. Ako vam netko posudi milion kuna, a vi ste mu nakon 7 godina otplatili pola tog iznosa, a ispada da ste nakon uredne otplate dužni duplo više nego što ste posudili na samom početku, uvećano za kamate, onda takav ugovor ne treba poštivati. Riječ je o lihvarskom ugovoru i u takvoj situaciji država treba reagirati.

Zašto se sad Milanović, Lalovac, Leko i ostali paraziti iz Sabora ne jave i kažu: Sve je bilo po zakonu. Nogometaši su znali što potpisuju. Ugovore treba poštivati? Tako su govorili u slučaju kreditno prevarenih građana. Ako se raskidaju nezakoniti Mamićevi ugovori onda se po istom postupku trebaju raskinuti i nezakoniti bankarski ugovori s valutnom klauzulom, a bankari koji su ih sastavljali i tako izvlačili milijarde poreznih obveznika izvan zemlje, trebaju završiti u zatvoru. Ako Mamići završi u zatvoru, onda bi im društvo trebali praviti, Rohatinski, Vujčić i čelni ljudi vodećih banaka u RH. Mamići su krali milione eura, a bankari milijarde. Mamići su uništili nogomet, a bankari cijelu zemlju.

Vjerojatno će se sad javiti neki debil s upitom: Zašto branite Mamića?

Evo mu i odgovor: Ne branimo mi Mamića. Smatramo da mu je mjesto u zatvoru i da njegove lihvarske ugovore treba raskinuti, samo si ti toliko nepismen da to nisi shvatio iz ovog teksta:)

Autor: Josip Novosel