PRIMITIVO bar/restoran – fenomenalna domaća klopa u centru Zagreba

0
Foto: Josip Novosel/Flash.hr
Primitivo bar/restoran, Gundulićeva 13, Foto: Josip Novosel/Flash.hr

Ove subote sam bio na dijeti (pola kile tjestenine s pestom i malo piletine za ručak). Nisam si htio pokvariti večernji izlazak u Primitivo bar/restoran. Čuo sam da imaju odličnu klopu, pa rekoh sam sebi: Dođi gladan i vrati se sit’.

Cijeli dan sam pokušavao dobiti vlasnika Primitiva na mobitel i svaki put sam samo čuo pjesmu u pozadini: Mišo Kovač – Ostala si uvijek ista. Ne javlja se čovjek, al’ bar sluša dobru mjuzu. Na kraju me nazvao oko pola 7 navečer i rekao: Eeee…, malo sam zaspa. Vidimo se u Primitivu. Došao sam u Primitivo malo poslje devet i naletio na svog uvaženog kolumnistu, Jobulacija Dodu. Čekao je jednu mladu damu. Dotična je kasnila, a Jobulacije je bio nervozan.

Rekoh mu: ”Ajmo za šank strusit jednu rakiju na brzinu”. Konobar nam je preporučio dvije rakije od borovnice. Taman sam se okrenuo prema kolegi da se kucnemo kad ono, Jobulacije jede čašu.

”Jobulacije brate! Šta radiš? Znam da djevojka kasni, al’ nije čaša kriva za to.”

Jobulacije: ”Ma čaša je jestiva. Od čokolade je. Zar ne vidiš?

Jebote, koja dobra ideja. U Primitivu poslužuju rakije iz jestivih čaša od čokolade. Strusio sam svoju ko’ siroće napolitanku i nisam skidao čokoladni osmijeh sa lica. Znam da sam trebao slikati čašu, al’ jebiga. Pojeo sam ju. Šta sad da radim? Odite u Primitivo pa ćete vidjeti kako izgleda.

 

 

 

Primitivo plata s pršutom, kulenom i sirom
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

U tom trenutku je došla mlada dama i Jobulacije je konačno postao veseliji. Naručili smo platu s Paškim sirom, Drniškim pršutom, Slavonskim kulenom, a bilo je tu i par maslinica za dekoraciju. Odlična domaća spiza za predjelo.

Mlada dama je rekla da nije gladna jer je jela doma, a Jobulacije i ja smo se istog trena pogledali i nabacili izraz lica kao mala Vicka kad je prvi puta ugledala Gospu. Bože hvala ti na ovim darovima. Nije gladna. Plata samo za nas dvoje. Ne sjećam se kad sam zadnji puta jeo tako dobar sir i pršut, a i kulen je bio odličan ( pikantan, ali ne preljut).

Jobulacije Doda, Luka zvani Barba i moja malenkost
Foto: Mlada dama

Primitivo ima veliki izbor kvalitetnih vina, a mi smo odlučili osvježiti grlo sa odličnim Iločkim Tramincem. Jobulacije je vidio svijeta i zna cijeniti dobru kapljicu. Nježno je primakao čašu nosu ne bi li upio sve mirise. Naginjao je čašu s lijeva na desno i promatarao kako se zlatno žuta boja Traminca prelijeva kroz čašu. Otpio je lagano prvi gutljalj i pustio da mu svi grožđani sokovi isparavaju niz nepce. Moj pristup degustaciji je bio malo konzervativniji. Strusio sam prvu čašu na eks i shvatio da je to vino koje želim piti cijelu večer. Slatkasto, ali ne preslatko i odlično prija uz naručenu platu. U meni se probudio Mladen Grdović. Nakon dvije butelje sam bio još zadovoljniji odabranim. Pridružio nam se u tom trenutku i vlasnik Primitiva, Barba Primat. Počastio nas sjajnim domaćim likerom od lješnjaka, a nakon toga je s nama nastavio uživati u ispijanju Traminca.

 

Lungić sa pečenim krumpirom Foto: Josip Novosel/Flash.hr
Lungić sa pečenim krumpirom
Foto: Josip Novosel/Flash.hr

U međuvremenu je Jobulacije otišao s mladom damom u kazalište. Ja sam pred njom hinio kako ga u društvu zovemo Jobulacije Kultura, zbog njegove neopisive ljubavi prema teatru. Čak sam rekao da smo se upoznali na predstavi ”Glembajevi”, ne bi li tom izjavom još više dao do znanja koliko mi se prijatelj kulturno uzdiže. Kako su oni otišli, tako je na stol stiglo novo jelo. Nema u Primitivu nikakvih preseransa. Prepelica na posteljici od slavujevih jezika i takvih hipsterskih fora. Sve je jednostavno, domaće i fino. Ja sam odabrao domaći lungić s pečenim krumpirom i salatom. Meso je bilo mekano kao putar. Mogao sam ga papirom rezati. Taman slano koliko treba, a krumpir ukusan i hrskav. Porcija i više nego adekvatna za nekog ‘ko ima apetit kao lokalni bauštelac. Nema mi ništa gore nego kad mi u restoranu serviraju porciju kao da sam Kim Verson. Ako sam platio, hoću se najest k’o čovjek. Svidjela mi se i činjenica što je na stolu slika Salvadora Dalija, a takve stvari su snobu poput mene jako bitne. Ne mogu ja jesti sa nekog stola iz Ikee. Primitivo je bar sa stilom.

Foto: Josip Novosel/Flash.hr
Foto: Josip Novosel/Flash.hr

Oduševio sam se ambijentom. Intiman i ugodan. Privukla me je odma slika svinje na zidu, na kojoj se točno vidi gdje je potrbušina, gdje su papci, gdje su uši… i onda ja lijepo znam šta se nudi. Ostale zidove su ukrašavale slike Miše Kovača iz njegovih mlađih dana, a naletio sam i na sliku Tota Cotugno-a. U pozadini nam je gitarist nenemaetljivo na gitari svirao pjesme Elvisa Preslya, Roy Orbisona i ostalih flashh legendi, a poslje mi je gazda rekao kako imaju i gramofon sa pločama i da gosti mogu odabrati koju ploču žele slušati za vrijeme svog boravka u Primitivu. To je stvarno nešto novo i originalno u ugostiteljskoj ponudi. Zapravo se gost u Primitivu više osjeća kao da je na nekom dobrom kućnom druženju nego u restoranu.

Izvor: Primitivo/Facebook
Izvor: Primitivo/Facebook

I da hoću, ne mogu naći niti jednu zamjerku Primitivu. Već vidim da ću biti čest gost, a sviđa mi se i što imaju dostavu, tako da bi mogao za sljedeći ručak naručiti Tuna steak ( imaju domaću, sviježe ulovljenu, divlju tunu). Suma Sumarum svega: PRIMITIVO = Perverzno dobra klopa i brutalno niske cijene, a kad to kaže netko škrt poput mene onda je to istina:)

PS: Na žalost svaka priča ima dvije strane medalje pa tako i ova. Naime, naš kolega, uvaženi ekonomski analitičar, magistar Đorđević nije bio oduševljen s Primitivom. Kada je čuo da tunu poslužuju na tanjuru, on je jednostavno poludio i demonstrativno napustio objekt. Za njega je to svetogrđe. Magistar jede tunu samo iz konzerve. Naime, on nije samo ekonomski analitičar nego i gastro stručnjak. Ekspert za Safalade i Šmorn i veliki poznavatelj posluživanja tunjevine. Da ne pišem dalje šta je bilo, možda je najbolje da pogledate video u kojem magistar Đorđević opisuje svoje iskustvo iz Primitiva.

Izvor: Primitivo/Facbeook
Izvor: Primitivo/Facbeook

PRIMITIVO bar/restoran https://www.facebook.com/PrimitivoZagreb?ref=br_rs

Ivana Gundulića 13, Zagreb

Foto: Josip Novosel/Flash.hr
Foto: Josip Novosel/Flash.hr

 

Autor: Josip Novosel, Gastro Snob