DijalogADU: Razgovarajmo o kulturi i pokrenimo promjene

0

Tema pilot-izdanja DijalogaADU: JAVNE POTREBE U KULTURI GRADA ZAGREBA: KRITERIJI, DILEME I PERSPEKTIVE, održanog 26. svibnja 2015. okupila je zavidan broj znatiželjnika, umjetnika, kulturnih djelatnika, nastavnika te studenata Akademije dramske umjetnosti u Novoj akademijskoj sceni F22 (Frankopanska ulica, broj 22).

Govornici koji su sudjelovali u prvom izdanju bili su Jasna Bilušić (predsjednica kulturnog Vijeća za kazališnu djelatnost pri Gradskom uredu za kulturu), Boris Svrtan (ravnatelj Gradskog dramskog kazališta Gavella), Petra Glad i Vedrana Klepica (umjetničke voditeljice kazališne družine KUFER, donedavno studentice ADU), zatim Zvonimir Dobrović (umjetnički ravnatelj organizacije DOMINO i festivala PERFORACIJE), Gordana Vnuk (umjetnička ravnateljica EUROKAZA i docentica na ADU). U ulozi moderatorice našla se Anja Maksić Japundžić, umjetnička sistentica.

Osim navedenih, na prvom izdanju DijalogaADU sudjelovalo je preko 50 kulturnih djelatnika, umjetnika, nastavnika te studenta ADU.

Od zaključaka do kojih se došlo na prvom sastanku, može se izdvojiti sljedeće:

Osnovni su problem Kulturna vijeća su tijela bez ozbiljne ingerencije, a time i odgovornosti. Kao rješenje predloženo je:

a) revizija funkcije Vijeća, obaveza i odgovornosti (posebice s obzirom na transparentnost i evaluaciju prijavnica koja mora imati jasno javno dostupno obrazloženje i feedback za pojedinog korisnika) te Zakona o kulturnim vijećima i pravilnika koji iz njega proističu.

b) ukidanje Kulturnih vijeća i uvođenje drugačijeg tipa vrednovanja javnih potreba u kulturi.


Sljedeće pitanje koje se nametnulo bilo je što se događa s rezultatima u razdoblju od trenutka kada Vijeća obave svoj posao i predlože korisnike i iznose (do kraja stare godine) do trenutka njihove javne objave na webu Grada? Ovdje ja važno naglasirti problem kriterija odlučivanja, njihove jasnoće i prioriteta. Kriteriji nisu dovoljno razrađeni, a rezultati ne slijede ni one postojeće i objavljene kriterije koji su dostupni javnosti. Kao moguće rješenje nameće se sljedeće:

a) kontinuitet djelatnosti

b) sklonost poduzimanju rizika. (‘Kultura ne može biti socijalna pomoć’; N. Rajković)

Potom, pitanje žalbi i njihovih rješenja, odnosno izostanak bilo kakvog odgovora/reakcije od strane Ureda, te problem netransparentne trijaže žalbi i općenito dijaloga na liniji Ured – umjetnici.

Rješenje: uvođenje obaveze pismenog očitovanja na svaku urudžbiranu žalbu u određenom vremenskom roku.

Izvor: DijalogADU

B0n_TWuCDybgq6GcLt25c67gkTfggAn7zJQsSwneRrY

Iz DijalogADU-a su se zahvalili svima koji su sudjelovali i dijalogizirali. Pozvali su na nastavak suradnje na jesen, kada će DijalogADU otvoriti sezonu još jednom aktualnom temom, i to: Kulturna strategija grada Zagreba: izazovi i prlike.

Razgovarajmo o kulturi i pokrenimo promjene!

DijalogADU

Izvor i foto: DijalogADU (2015.), press objava

Please follow and like us:
error1
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20